Η Τουρκία καταδίκασε 450 δικηγόρους σε 2.786 χρόνια φυλάκιση μετά το πραξικόπημα του 2016

Freepen.gr - Η Πρωτοβουλία Arrested Lawyers, μια ομάδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των δικηγόρων, ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση ότι 450 δικηγόροι στην Τουρκία έχουν καταδικαστεί σε 2.786 χρόνια συνολικά με πλαστές κατηγορίες για τρομοκρατία από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Η δήλωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα με την ευκαιρία της 25ης Οκτωβρίου, της Ευρωπαϊκής Ημέρας των Δικηγόρων, ανέφερε επίσης πως περισσότεροι από 1.600 δικηγόροι συνελήφθησαν και διώχθηκαν ενώ 615 είχαν προφυλακιστεί την ίδια περίοδο.

«Σε 77 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, δικηγόροι έχουν συλληφθεί και κρατηθεί με πλαστές κατηγορίες στο πλαίσιο ποινικών ερευνών που ενορχηστρώθηκαν από τις πολιτικές αρχές και διεξάγονται από επαρχιακούς δημόσιους εισαγγελείς», είπαν, σημειώνοντας ότι 450 δικηγόροι καταδικάστηκαν σε 2.786 χρόνια συνολικά για κατηγορίες που περιλαμβάνουν «συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» και «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας».

Σύμφωνα με τη δήλωση, 15 από τους δικηγόρους που κρατήθηκαν ή συνελήφθησαν μετά το πραξικόπημα του 2016 ήταν νυν ή πρώην πρόεδροι επαρχιακών δικηγορικών συλλόγων και ορισμένοι δικηγόροι που είχαν συλληφθεί, υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια και κακομεταχείριση.

«Η τουρκική κυβέρνηση έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο το δικαίωμα των Τούρκων δικηγόρων στον ελεύθερο συνεταιρισμό», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι 34 δικηγορικοί σύλλογοι ή ενώσεις έχουν κλείσει μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία κατασχέθηκαν.

Στο τελευταίο περιστατικό επιχειρήσεων με στόχο δικηγόρους στην Τουρκία, η αστυνομία συνέλαβε την Τρίτη δέκα στο πλαίσιο επιχείρησης που διεξήχθη σε επαρχίες Κωνσταντινούπολης, Άγκυρας, Άδανα, Βαν, Ντιγιαρμπακίρ, Αττάλειας και Ντενιζλί και με στόχο μέλη του κινήματος Γκιουλέν.

* πληροφορίες turkishminute.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail