Η Ελλάδα εξετάζει τα 30 μεταχειρισμένα Eurofighter Typhoon Tranche 1 της Βρετανίας;

raf.mod.uk
Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και βουλευτής, Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Ευκαιρία για την Ελλάδα η διαφαινόμενη απόσυρση βρετανικών Typhoon;», ο ΥΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος απήντησε τα ακόλουθα: 

Η Δομή Δυνάμεων, των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) 2020 - 2034, είναι σαφώς καθορισμένη και εγκεκριμένη από το ΚΥΣΕΑ, όπου και προσδιορίζονται οι επιχειρησιακές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά στην πρόσκτηση σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών. 

Στο ανωτέρω πλαίσιο, εξετάζονται όλες οι πιθανές επιλογές για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης, με σκοπό την έτι περαιτέρω αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι περισσότερα στοιχεία επί του θέματος δεν είναι αποδεσμεύσιμα μέσω της παρούσας διαδικασίας, καθόσον εμπίπτουν στην κατηγορία του «ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ», διότι άπτονται του εθνικού αμυντικού σχεδιασμού και της Δομής Δυνάμεων των ΕΔ της Χώρας.


Η ερώτηση Βελόπουλου:

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με αναρτήσεις σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, η Βρετανία σχεδιάζει την πρόωρη απόσυρση 30 μαχητικών «Eurofighter Typhoon Tranche 1», παρά το γεγονός ότι διατηρούν, ακόμη, άνω του μισού της επιχειρησιακής τους ζωής. Δεδομένων των δηλώσεων του Υφυπουργού Άμυνας της Βρετανίας, περί του ότι τα εν λόγω αεροσκάφη έχουν καλύψει μόλις το 40% των προβλεπόμενων ωρών πτήσης και επιπροσθέτως, δεδομένης της βούλησης των Τούρκων να ανακτήσουν την ισορροπία ισχύος στην
ανατολική Μεσόγειο, που θεωρούν ότι έγειρε προς εμάς, κατόπιν της αποπομπής τους από το πρόγραμμα των «F-35» και της απόκτησης από μέρους μας των «Rafale», είναι πιθανόν η τούρκικη πολεμική αεροπορία να προβεί στην αγορά αυτών των αεροσκαφών.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Κρίνετε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ευνοϊκή ευκαιρία για την Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας η απόκτηση μέρους ή του συνόλου των άνω αναφερόμενων προς απόσυρση μαχητικών αεροσκαφών, κατόπιν εξέτασης και αξιολόγησης των σχετικών παραμέτρων;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail