Αρχαιολόγοι βρίσκουν πατητήρι 2.700 ετών στο βόρειο Ιράκ

ΑFΡ
Freepen.gr - Οι αρχαιολόγοι στο Ιράκ αποκάλυψαν την Κυριακή την ανακάλυψή τους για ένα μεγάλο οινοποιείο από την κυριαρχία των Ασσύριων βασιλιάδων πριν από 2.700 χρόνια, μαζί με εκπληκτικά μνημειώδη λαξευμένα σε βράχο βασιλικά ανάγλυφα.

Τα πέτρινα ανάγλυφα, που δείχνουν βασιλιάδες να προσεύχονται στους θεούς, λαξεύτηκαν στους τοίχους ενός αρδευτικού καναλιού μήκους σχεδόν εννέα χιλιομέτρων στη Φάιντα στο βόρειο Ιράκ, όπως ανέφερε η κοινή ομάδα αρχαιολόγων από το Τμήμα Αρχαιοτήτων στο Ντοχούκ και συναδέλφων τους από την Ιταλία.

Τα σκαλίσματα, 12 πάνελ πλάτους πέντε μέτρων και ύψους δύο μέτρων που δείχνουν θεούς, βασιλιάδες και ιερά ζώα, χρονολογούνται από τη βασιλεία του Σαργκόν Β' (721-705 π.Χ.) και του γιου του Σενναχερίμ.

«Υπάρχουν και άλλα μέρη με ανάγλυφα βράχων στο Ιράκ, ειδικά στο Κουρδιστάν, αλλά κανένα δεν είναι τόσο τεράστιο και μνημειακό όσο αυτό», δήλωσε ο Ιταλός αρχαιολόγος Daniele Morandi Bonacossi.

«Οι σκηνές αναπαριστούν τον Ασσύριο βασιλιά να προσεύχεται μπροστά στους Ασσύριους θεούς», είπε, σημειώνοντας ότι φαίνονται όλοι οι επτά θεοί-κλειδιά, συμπεριλαμβανομένης της Ishtar, της θεάς του έρωτα και του πολέμου, η οποία απεικονίζεται στην κορυφή ενός λιονταριού.

Στο Khinis, επίσης κοντά στο Dohuk, η ομάδα ανακάλυψε γιγάντιες πέτρινες λεκάνες κομμένες σε λευκό βράχο που χρησιμοποιήθηκαν στην εμπορική οινοποίηση κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σενναχερίμ, στα τέλη του 8ου ή στις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ.

«Ήταν ένα είδος βιομηχανικού οινοποιείου», είπε ο Morandi Bonacossi, καθηγητής αρχαιολογίας της Εγγύς Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Ούντινε της Ιταλίας, προσθέτοντας πως ήταν η πρώτη τέτοια ανακάλυψη στο Ιράκ.

«Βρήκαμε 14 εγκαταστάσεις, που χρησιμοποιήθηκαν για το πάτημα των σταφυλιών και την εξαγωγή του χυμού, ο οποίος στη συνέχεια μετατρεπόταν σε κρασί». 

* πληροφορίες The Arab Weekly

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail