Η Ελλάδα στη γεωπολιτική σκακιέρα του 1940

Η γεωπολιτική συγκυρία της εποχής ήταν εναντίον της Ελλάδας, καθώς η Ιταλία ήλεγχε εν πολλοίς την Αλβανία από το 1939, ενώ είχε εντάξει τη Βουλγαρία στα σχέδια της. Επιπλέον, η συμμαχία της με τη Γερμανία, η οποία κατείχε τη συντριπτικότερη στρατιωτική δύναμη πριν την ανακάλυψη των πυρηνικών, προμήνυε για έναν άνισο αγώνα. Η ήττα ήταν το πιθανότερο ενδεχόμενο, ακόμα και αν η Ελλάδα προετοιμαζόταν στρατιωτικά το προηγούμενο διάστημα, με επίκεντρο την αντιμετώπιση μίας εισβολής ακόμα και από τη Βουλγαρία και είχε τη γνώση των ορεινών όγκων της χώρας.

Από: liberal.gr - Ηλίας Τασόπουλος

Δεν ήταν μία εύκολη επιλογή η αντιπαράθεση με τις υπερδυνάμεις της εποχής. Η επική αντίσταση των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε σε ένα δυσμενές γεωπολιτικό περιβάλλον. Ας μην ξεχνάμε πόσο παθητικά είχε αντιμετωπιστεί το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ και οι σύμμαχοι του όλο τον προηγούμενο διάστημα.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως και στις δύο περιπτώσεις των αντιπάλων της Ελλάδας, τόσο στη ναζιστική Γερμανία όσο και στη φασιστική Ιταλία, οι κυβερνήσεις απολάμβαναν σημαντικής στήριξης από τον πληθυσμό, το οποίο άλλωστε και διατυμπάνιζαν, ώστε να πείσουν πως αποτελούσαν το μέλλον της Ευρώπης και όλου του κόσμου.

Η Ελλάδα είχε επιλέξει να συμμετέχει στους θεσμούς της διεθνούς κοινότητας, ακόμα και στις ατυχείς προσπάθειες του Οργανισμού της «Κοινωνίας των Εθνών», του προπομπού του σημερινού ΟΗΕ. Η Ελλάδα είχε καταδικάσει για παράδειγμα την ιταλική εισβολή στην Αβησσυνία, τασσόμενη υπέρ των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της. Η στάση της ενέτεινε την εχθρότητα του φασιστικού καθεστώτος της Ιταλίας.

Η νίκη επί της Ιταλίας ωστόσο, αποτρέποντας την εισβολή μίας μεγάλης δύναμης της εποχής και επηρεάζοντας καθοριστικά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την εμπλοκή της ναζιστικής Γερμανίας, πήρε μυθικές διαστάσεις. Ο αντίκτυπος της μεγάλης επιτυχίας μεγεθύνθηκε, καθώς επρόκειτο για την πρώτη νίκη ενός αντιπάλου των Δυνάμεων του Άξονα.

Η Ελλάδα κατάλαβε της σημασία της συμπαράταξης με την πλευρά των Συμμάχων. Ακόμα κι αν ήταν μία μικρή χώρα, απέναντι σε υπερδυνάμεις της εποχής η επίδραση της είχε ιδιαίτερη σημασία. Η στρατηγική του Χίτλερ είχε την ακρίβεια ημερών, αν όχι ωρών. Η αδυναμία της Ιταλίας να καταλάβει την Ελλάδα ανάγκασε το ναζιστικό καθεστώς να καθυστερήσει την εισβολή της Γερμανίας στη Ρωσία. Άλλωστε η επικράτηση στη Βαλκανική Χερσόνησο αποτελούσε σημείο εκ των ων ουκ άνευ για την εκκίνηση της «Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα». Αν οι γερμανικές δυνάμεις δεν ήταν απαραίτητες για την κατάκτηση της Ελλάδας, ενδεχομένως να μην είχε σταματήσει τον Χίτλερ ο περίφημος ρωσικός χειμώνας.

Η ηρωική αντίσταση της Ελλάδας ενέπνευσε κι ακόμα εμπνέει τις δυνάμεις της Δύσης. Αν κάποιος μπει στο πνεύμα της εποχής, μπορεί να κατανοήσει πόσο ηθικό και πολιτικό βάρος είχαν οι επιλογές της Ελλάδας τότε. Γι’ αυτό και εξακολουθούν να μνημονεύονται μέχρι σήμερα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail