Κατασκοπευτικό θρίλερ Μοσάντ-ΜΙΤ στην Τουρκία: Συνελήφθησαν 15 πράκτορες των Ισραηλινών Υπηρεσιών

Freepen.gr - Μια ομάδα 200 ατόμων από την Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MIT) αποκάλυψε ότι ένα δίκτυο επιχειρήσεων που εργάζονταν για την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Mossad διεξήγαγε κρυφά δραστηριότητες εναντίον αντιπάλων του Ισραήλ και ξένων φοιτητών στην Τουρκία.

Το δίκτυο, το οποίο αποτελείτο από πέντε ξεχωριστούς πυρήνες των τριών ατόμων, παρακολουθήθηκε από μονάδες του MIT για ένα χρόνο. Αφού κοινοποιήθηκαν οι πληροφορίες στην αστυνομία, οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις συνέλαβαν τους 15 κατασκόπους σε μυστική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου σε τέσσερις επαρχίες, γράφει η dailysabah.com.

Σύμφωνα με αναφορές, οι κατάσκοποι παρείχαν πληροφορίες της Μοσάντ για ξένους φοιτητές που εγγράφηκαν σε τουρκικά πανεπιστήμια, ειδικά εκείνους που πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να εργαστούν στην αμυντική βιομηχανία στο μέλλον. Η έρευνα αποκάλυψε ότι ένας από τους πυρήνες ήταν ιδιαίτερα σημαντικός καθώς τα μέλη του είχαν ως αποστολή να επικοινωνήσουν με τους αξιωματικούς της Μοσάντ και να συναντηθούν μαζί τους στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, πληροφορίες και έγγραφα που θεωρήθηκαν σημαντικά για το Ισραήλ διαβιβάστηκαν σε αξιωματικούς του πεδίου, γνωστούς ως «case officers» στην ορολογία πληροφοριών. Η Μοσάντ πλήρωνε μέλη πυρήνων διάφορα ποσά για ιδιωτικές πληροφορίες για φοιτητές που ζουν στην Τουρκία. Ένας από τους κατασκόπους, ο A.B., ήταν ένα από τα σημαντικότερα μέλη του δικτύου και του ανατέθηκε η διερεύνηση των συνθηκών των Παλαιστινίων που ζούσαν στην Τουρκία. Ο κατάσκοπος λειτούργησε ως αγγελιαφόρος για πληρωμές και αναφέρθηκε ότι αγνοείται στην περιοχή Μαλτέπε της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο του 2021 σε μια προσπάθεια παραπλάνησης των δυνάμεων ασφαλείας. Ωστόσο, η MIT διεξήγαγε ήδη παρακολούθηση των ανθρώπων αυτών.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο A.B. ήταν σε επαφή με τον A.Z., αξιωματικό πεδίου και κάτοχο Ισραηλινού διαβατηρίου και πληρώθηκε 10.000 $ (92.892 TL) φέτος για τις κατασκοπευτικές του δραστηριότητες.

Ένα άλλο σημαντικό μέλος του δικτύου, ο R.A.A., ήταν επίσης καταχωρημένος ως αγνοούμενος. Είναι γνωστό ότι βρισκόταν στην πρωτεύουσα της Κροατίας στο Ζάγκρεμπ όπου συναντήθηκε με τους πράκτορες της Mossad στις 27-28 Ιουνίου 2021, ενώ έλαβε επίσης πληρωμές $ 1.000 και $ 1.200.

Το τρίτο μέλος, ο M.A.S., ταξίδεψε στη Ζυρίχη δύο φορές μετά από εντολή της Mossad, εκτός από τη συνάντηση με τους υπαλλήλους της υπηρεσίας πληροφοριών, πιο συχνά με έναν υπάλληλο με τα αρχικά M.C. Ακριβώς όπως και οι άλλοι δύο, αναφέρθηκε ως αγνοούμενος.

Τα μέλη του δικτύου κατασκοπείας έλαβαν οδηγίες να συγκεντρώσουν πληροφορίες για Παλαιστίνιους που φοιτούν στα τουρκικά πανεπιστήμια και να μάθουν ποιες ευκαιρίες τους παρέχονται από την κυβέρνηση και τους δήμους. Στη συνέχεια, το δίκτυο χρησιμοποίησε αυτές τις πληροφορίες για τη σύνταξη προφίλ σε άτομα που θα σταλούν σε αξιωματούχους της Mossad στο εξωτερικό μέσω κρυπτογραφημένων, διαδικτυακών προγραμμάτων. Το δίκτυο εξέτασε επίσης διάφορες ενώσεις και οργανώσεις που δρουν στην Τουρκία και μοιράστηκε τα ευρήματα με την ισραηλινή μυστική υπηρεσία.

Το δίκτυο κατασκοπίας χρησιμοποίησε την εφαρμογή Protonmail, η οποία επιτρέπει την κρυπτογράφηση αρχείων του Microsoft Word. Ένα άλλο πρόγραμμα που εκμεταλλεύτηκε ήταν το SafeUM, το οποίο δημιουργεί ψεύτικους αριθμούς τηλεφώνου που χρησιμοποιούσαν τα μέλη των πυρήνων για να επικοινωνούν με τους διαχειριστές της Mossad που δεν εντοπίζονται από εφαρμογές όπως το WhatsApp.

Σε αντάλλαγμα για τις αναφορές, οι 15 πράκτορες της Mossad πληρώθηκαν μέσω υπηρεσιών όπως η Western Union και η Moneygram και σε ορισμένες περιπτώσεις αποζημιώθηκαν με Bitcoin. Οι πράκτορες χρησιμοποίησαν επίσης ένα σύστημα ταχυμεταφορών για τη μεταφορά χρημάτων, χρησιμοποιώντας κοσμηματοπωλεία και αγορές ως κόμβους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail