11 Σύριοι πρόσφυγες κινδυνεύουν με απέλαση λόγω βίντεο με «μπανάνες» - Τουρκία

Freepen.gr - Έντεκα Σύριοι πρόσφυγες που συνελήφθησαν μετά από κοινή χρήση βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τους δείχνουν να τρώνε μπανάνες σε μια προσπάθεια να καταδικάσουν τον ρατσισμό και τις διακρίσεις στην Τουρκία αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο απέλασης, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη.

Τα βίντεο δημοσιεύτηκαν μετά από μια συνέντευξη στο δρόμο, στην οποία ένας Τούρκος λέει ότι οι Σύριοι στην Τουρκία «αγοράζουν κιλά μπανάνες», ενώ ο ίδιος δεν έχει καν την οικονομική δυνατότητα να τις αγοράσει.

Στη συνέντευξη, που διεξήχθη πρόσφατα στην περιοχή Esenler της Κωνσταντινούπολης, αρκετοί Τούρκοι πολίτες φαίνονται να επιτίθενται εναντίον μιας νεαρής Σύριας φοιτήτριας που λέει ότι «δε θα αναγκάζονταν να έρθουν στην Τουρκία εάν δεν υπήρχε πόλεμος στη Συρία», στην οποία μια γυναίκα απαντά «Τότε, πάλεψε το, απλώς μη μιλάς άλλο και φύγε», προσπαθώντας επίσης να την απωθήσει σωματικά.

Τότε ένας άντρας λέει: «Πήγαινε πίσω στη Συρία. Είστε απλώς ενοικιαστές, εμείς είμαστε οι ιδιοκτήτες εδώ. [Αλλά] ζεις σε καλύτερες συνθήκες από εμένα. Δεν μπορώ να φάω μπανάνες ενώ εσείς αγοράζετε κιλά από αυτές στις αγροτικές αγορές».

Για να διαμαρτυρηθούν για τη ρατσιστική και μεροληπτική στάση των Τούρκων απέναντι στην κοπέλα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ορισμένοι Σύριοι πρόσφυγες δημοσίευσαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στο TikTok, δείχνοντάς τους να τρώνε μπανάνες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ, η τουρκική αστυνομία εντόπισε 31 Σύριους πρόσφυγες που είχαν δημοσιεύσει τέτοια βίντεο και συνέλαβαν 11 από αυτούς στο πλαίσιο επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε οκτώ συνοικίες της Κωνσταντινούπολης την Τετάρτη και την Πέμπτη. Οι συλληφθέντες, οι οποίοι κατηγορούνται ότι «προκάλεσαν το λαό σε μίσος και έχθρα», στάλθηκαν στη συνέχεια στο γραφείο της Γενικής Διεύθυνσης Διαχείρισης Μετανάστευσης στην Κωνσταντινούπολη.

Οι διαδικασίες απέλασης κινήθηκαν εναντίον των 11, ανέφεραν επίσης τοπικά μέσα ενημέρωσης.

* πληροφορίες turkishminute.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail