Zapad: Η Ρωσία θέλει να είναι έτοιμη για πόλεμο με το ΝΑΤΟ

Οι στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας-Λευκορωσίας Zapad-2021 πλησιάζουν στο τέλος τους. Η τελετή λήξης των ασκήσεων πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα στο δοκιμαστικό γήπεδο Mulino στην περιοχή Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας. "Η άσκηση Zapad-2021 έδειξε ότι έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μεγάλες συνδυασμένες ομάδες, να σχεδιάσουμε πολεμικές επιχειρήσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, να σταματήσουμε κάθε επιθετικότητα και να πραγματοποιήσουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα για να παράξουμε μια νηφάλια επίδραση σε κάθε εχθρό", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Yunus- Bek Yevkurov, προσθέτοντας ότι αυτές οι ασκήσεις απέδειξαν κοινή εκπαίδευση αξίας ενός έτους.

nationalinterest.org - Mark Episkopos / Παρουσίαση Freepen.gr

Το Zapad (ρωσικά «δύση») είναι η τελευταία εγγραφή σε έναν κύκλο τεσσάρων περιστρεφόμενων, περιφερειακών τετραετών ρωσικών ασκήσεων, που προηγήθηκαν, Kavkaz («caucasus») 2020, Tsentr («κέντρο») 2019 και Vostok («ανατολικά») 2018.

Οι ρωσικές πηγές ειδήσεων αναφέρουν ότι στις ασκήσεις συμμετείχαν έως και 200.000 στρατιώτες, ογδόντα αεροσκάφη σταθερής πτέρυγας και ελικόπτερα, μόλις 800 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 290 αρμάτων μάχης, 240 πυροβόλα και δεκαπέντε πλοία του Ναυτικού. Αν και δεν απευθύνεται σε καμία συγκεκριμένη χώρα, ο βασικός σκοπός των ασκήσεων Zapad ήταν να δοκιμάσουν την ικανότητα των κοινών ρωσο-λευκορωσικών δυνάμεων να αποκρούσουν μια επίθεση μεγάλης κλίμακας του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ).

Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν από τις 10-16 Σεπτεμβρίου, αλλά ο προγραμματισμός για ένα διεθνικό γεγονός αυτής της κλίμακας πρέπει να έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε το "παρών" σε τμήματα της άσκησης, φτάνοντας στο Mulino στις 13 Σεπτεμβρίου για να παρακολουθήσει ελιγμούς αρμάτων μάχης του Zapad-2021.

Ένα από τα κυριότερα σημεία της άσκησης ήταν μια «μαζική αεροπορική επίθεση» που περιελάμβανε πάνω από εξήντα αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένων δώδεκα αεροσκαφών αεροπορικής υποστήριξης Su-25, δεκαέξι μαχητικά πολλαπλών ρόλων Su-30, έξι μαχητικά Su-24, έξι στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-22M3 και έναν απροσδιόριστο αριθμό αναγνωριστικών αεροσκαφών Su-24MR, που υποστηρίζονται από μαχητικά Su-35S της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας. Κάθε ένα από τα βομβαρδιστικά Tu-22M3 έριξαν οκτώ βόμβες 1,5 τόνου. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι πάνω από πενήντα ψεύτικοι στόχοι καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της αεροπορικής επίθεσης. Το Υπουργείο δεν παρείχε καμία πρόσθετη λεπτομέρεια, συμπεριλαμβανομένου του αν η δύναμη κρούσης αντιμετώπισε ή όχι κάποια προσομοιωμένη αντίσταση ή τη σύνθεση των υποθετικών εχθρικών μονάδων.

Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν σε χώρους εκπαίδευσης στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Περίπου 350 Ρώσοι και Λευκορώσοι στρατιώτες, μαζί με τριάντα οχήματα, πραγματοποίησαν απόβαση στο Λευκορωσιακό Μπρέστσκι, για να προσομοιώσουν μια επείγουσα εναέρια απάντηση σε μια ψεύτικη προέλαση του εχθρού.

Στις ασκήσεις δεν παρουσιάστηκε έλλειψη νέου και πρόσφατου ρωσικού στρατιωτικού υλικού. Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το νέο μαχητικό UAV Lastochka δοκιμάστηκε επιτυχώς στο πεδίο Mulino.  

Το Υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε πως «τα drones επίθεσης κι αναγνώρισης Inokhodets και Forpost, εξοπλισμένα με κατευθυνόμενους πυραύλους, συστήματα παρατήρησης και στόχευσης, χρησιμοποιήθηκαν για την υποστήριξη των επιτιθέμενων δυνάμεων για πρώτη φορά». Το Inokhodets-RU είναι μια περαιτέρω ανάπτυξη του Orion του Ομίλου Kronstadt, με εκθετικές βελτιώσεις στην ικανότητα ωφέλιμου φορτίου, την ταχύτητα κρουαζιέρας και την αντοχή. Το Forpost είναι ρωσικό αντίγραφο του αναγνωριστικού UAV του Ισραηλινού IAI Searcher. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που βρέθηκε στις ασκήσεις θα μπορούσε να είναι το Forpost-R, μια εγχώρια παραλλαγή Forpost που ενδεχομένως τροποποιήθηκε με δυνατότητες κρούσης.

Οι μαζικές ασκήσεις είναι ένα σημάδι εμβάθυνσης των αμυντικών δεσμών Ρωσίας-Λευκορωσίας σε μια εποχή που η εμπόλεμη κυβέρνηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τις δυτικές κυρώσεις. Ο Λουκασένκο ταξίδεψε στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα για να υπογράψει συμφωνία για την εφαρμογή μέρους των διατάξεων ένταξης που περιγράφονται στη συνθήκη του 1999 για το κράτος της Ένωσης, ανοίγοντας το δρόμο για μια πλήρη εθνική συγχώνευση μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail