Οι ΗΠΑ απέσυραν THAAD και συστοιχίες Patriot από τη Σαουδική Αραβία. Η Ελλάδα καλύπτει το κενό;

Freepen.gr - Οι ΗΠΑ απέσυραν το πιο προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας και συστοιχίες Patriot από τη Σαουδική Αραβία τις τελευταίες εβδομάδες παρά τις επανειλημμένες επιθέσεις στο Βασίλειο από τους Χούτι, ανέφερε το Associated Press στις 11 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το AP, το σύστημα, μια μονάδα THAAD [Terminal High Altitude Area Defense] και οι συστοιχίες Patriot είχαν αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση Prince Sultan, περίπου 115 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σαουδικής πρωτεύουσας Ριάντ.

Δορυφορικές εικόνες που δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων επιβεβαίωσαν ότι όλα τα αμερικανικά συστήματα είχαν αποσυρθεί από τη αεροπορική βάση της Σαουδικής Αραβίας.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι επιβεβαίωσε στο AP «την αναδιάταξη ορισμένων περιουσιακών assets αεράμυνας» που βρίσκονταν στη Σαουδική Αραβία.

«Το Υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να διατηρεί δεκάδες χιλιάδες δυνάμεις και μια ισχυρή στάση δύναμης στη Μέση Ανατολή που αντιπροσωπεύει μερικές από τις πιο προηγμένες αεροπορικές και θαλάσσιες δυνατότητές μας, προς υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ και των περιφερειακών μας εταιρικών σχέσεων», είπε ο Κίρμπι.

Από την πλευρά του, το σαουδαραβικό υπουργείο Άμυνας περιέγραψε τη σχέση του βασιλείου με τις ΗΠΑ σε μια δήλωση που εστάλη στο AP ως «ισχυρή, μακροχρόνια και ιστορική». Το υπουργείο αναγνώρισε την απόσυρση των αμερικανικών συστημάτων πυραυλικής άμυνας. Ωστόσο, ανέφερε πως ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας «είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα εδάφη, τις θάλασσες και τον εναέριο χώρο του και να προστατεύσει τους ανθρώπους του».

«Η αναδιάταξη ορισμένων αμυντικών δυνατοτήτων των φιλικών Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από την περιοχή πραγματοποιείται μέσω κοινής κατανόησης και αναδιάταξης των αμυντικών στρατηγικών ως χαρακτηριστικό της επιχειρησιακής ανάπτυξης και διάθεσης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Άλλωστε, προσθέτουμε εμείς, μέρος του κενού έρχεται να καλύψει η ελληνική πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων PATRIOT που θα Αναπτυχθεί στη Σαουδική Αραβία.

Το ερώτημα είναι το δικό μας το κενό πώς θα καλυφθεί αλλά και ποιο είναι το αντάλλαγμα;

* πληροφορίες https://southfront.org/us-withdrew-thaad-system-patriot-batteries-from-saudi-arabia-report/

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail