Ρωσικά μαχητικά Su-30SM στη Λευκορωσία για συνδυασμένες επιχειρήσεις - Κοινό Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης

Freepen.gr - Στις 8 Σεπτεμβρίου τα ρωσικά αεροσκάφη Su-30SM βαρέων βαρών έφτασαν στη Λευκορωσία ως μέρος της συμφωνίας για τη δημιουργία κοινού εκπαιδευτικού κέντρου αεροπορίας και αεροπορικής άμυνας, σύμφωνα με δήλωση της υπηρεσίας τύπου του υπουργείου Άμυνας της Λευκορωσίας. "Τα αεροσκάφη των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων Su-30SM έφτασαν στο αεροδρόμιο Baranovichi για την ίδρυση του κοινού εκπαιδευτικού κέντρου Πολεμικής Αεροπορίας και Αεροπορικής Άμυνας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι πιλότοι και των δύο σοβιετικών διαδόχων κρατών αναμένεται να πραγματοποιήσουν κοινές περιπολίες στα εναέρια σύνορά τους, αναφέρει το militarywatchmagazine.com.

Η ανάπτυξη, οι περιπολίες και η ίδρυση ενός εκπαιδευτικού κέντρου συμφωνήθηκαν σε συναντήσεις των υπουργών Άμυνας των δύο κρατών στις 5 Μαρτίου, με τρία εκπαιδευτικά κέντρα να προγραμματίζονται και τα άλλα δύο να βρίσκονται στις ρωσικές περιοχές Νίζνι Νόβγκοροντ και Καλίνινγκραντ. Αυτά τα βήματα για την ενίσχυση των αμυντικών δεσμών έρχονται καθώς οι σχέσεις μεταξύ της Λευκορωσίας και του δυτικού κόσμου συνέχισαν να επιδεινώνονται από τα τέλη του καλοκαιριού του 2020, με πολλούς παράγοντες να προκαλούν εντάσεις από την υποστήριξη της Δύσης στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και ταραχές το 2020 έως την αυξανόμενη αντιληπτή απειλή από την επέκταση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Λευκορωσία είναι ο μόνος μεγάλος αμυντικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη και ένα από τα λίγα κράτη στην ήπειρο που δεν έχει ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η Πολεμική Αεροπορία της Λευκορωσίας απέκτησε μαχητικά Su-30SM από τη Ρωσία από το 2019, τα οποία είναι σήμερα τα βαρύτερα μαχητικά πολλαπλών ρόλων με τους ισχυρότερους κινητήρες που έχουν αναπτυχθεί από οποιαδήποτε χώρα της ηπείρου-τον AL-31FP.

Τα μαχητικά βασίζονται στο αεροσκάφος Su-27 Flanker, το οποίο ήταν το κορυφαίο μαχητικό αεροπορικής υπεροχής στη Σοβιετική Πολεμική Αεροπορία και διαθέτει επαρκή πυρομαχικά για την εμπλοκή στόχων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Η επιλογή της Ρωσίας για το Su-30SM για ανάπτυξη στη Λευκορωσία είχε ως στόχο να μεγιστοποιήσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δύο αεροπορικών δυνάμεων καθώς επιχειρούσαν μαζί.

Οι ρωσικές μονάδες πυραυλικής και αεράμυνας έφτασαν στη Λευκορωσία στις 28 Αυγούστου και η Λευκορωσία φέρεται να εξετάζει την απόκτηση νέων συστημάτων αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας από τη Ρωσία, τα οποία θα ενισχύσουν την ασφάλεια των δύο χωρών. Πρόσφατα ο πρόεδρος της χώρας, Λουκασένκο έκανε λόγο για απόκτηση πυραύλων S-400 στα πλαίσια ενός ευρύτερου εξοπλιστικού προγράμματος.

Η Λευκορωσία επιδιώκει εδώ και καιρό να διατηρήσει την ανεξαρτησία της πολιτικής και της ασφάλειας από τη Ρωσία, αλλά η αυξανόμενη απειλή από τη Δύση θεωρείται ότι ήταν ένας σημαντικός παράγοντας που την ανάγκασε σε στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail