Καμία πώληση όπλων στην Τουρκία όσο διαθέτει ρωσικά S-400: Νέος πρέσβης των ΗΠΑ

Freepen.gr - Η Τουρκία κινδυνεύει με νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ εάν η Άγκυρα αποφασίσει να αγοράσει μια νέα παρτίδα του ρωσικού οπλικού συστήματος S-400, δήλωσε ο Τζεφ Φλέικ, ο νέος πρέσβης στην Άγκυρα κατά την ακρόαση επιβεβαίωσης στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας την Τρίτη.

Ο πρώην γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ προτάθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν το καλοκαίρι ως νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ για να αντικαταστήσει τον νυν Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, γράφει το ahvalnews.com.

Ο Φλέικ, όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής γερουσιαστή Bob Menendez σχετικά με τις σκέψεις του για την εφαρμογή του νόμου Countering America Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) κατά της Τουρκίας, επιβεβαίωσε ότι οι τρέχουσες κυρώσεις στα πλαίσια του CAATSA εναντίον της Τουρκίας δεν πρέπει να αρθούν, εκτός εάν τα S-400 παρατηθούν από  ενώ μια νέα αγορά S-400 από την Άγκυρα θα προκαλέσει νέες κυρώσεις. Ο Φλέικ σημείωσε πως αυτές οι κυρώσεις είχαν «σοβαρό αντίκτυπο στην τουρκική οικονομία», καθώς ο αμυντικός τομέας καταλαμβάνει σημαντικό χώρο στην οικονομία και πλήττει την Τουρκία. 

Ο Μενέντεζ είπε ότι «δε βλέπει όπλα να πηγαίνουν στην Τουρκία» ενώ το ζήτημα των S-400 παραμένει άλυτο.

Οι κυρώσεις του CAATSA επιβλήθηκαν από την απερχόμενη κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ το Δεκέμβριο μετά από πίεση του Κογκρέσου στο Λευκό Οίκο. 

Ο Φλέικ, στην κατάθεσή του στην επιτροπή, δήλωσε ότι «ενοχλείται από τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της Άγκυρας και την αρνητική τροχιά όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την ειρηνική συγκέντρωση στην Τουρκία». Όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση επί τόπου για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, ο Φλέικ είπε ότι "θα συνεχίσει να λέει την αλήθεια στην εξουσία, να μιλάει και να είναι ειλικρινής", όταν εργάζεται για αυτά τα θέματα, όπως και ο νυν πρεσβευτής των ΗΠΑ Σάτερφιλντ.

Ο Σάτερφιλντ δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός ως πρέσβης που επικεντρώθηκε στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή στα ζητήματα της ελευθερίας κατά τη διάρκεια της δυόμισι ετών θητείας του στην Άγκυρα. Αντίθετα, ο Σάτερφιλντ ήταν όπως ο πρώην πρέσβης Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος υπηρέτησε στην Τουρκία μεταξύ του 2008 και του 2010 με την έννοια ότι δε μίλησε για επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Ο Φλέικ είπε ότι «η αποκατάσταση όλων των ελευθεριών του τουρκικού λαού και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο κράτος δικαίου» στην Τουρκία «θα προχωρήσει πολύ προς την επέκταση του δυναμικού για περαιτέρω οικονομικές επενδύσεις και διεθνείς συνεργασίες». Ο Φλέικ δήλωσε πως εάν επικυρωθεί ο διορισμός του, είναι έτοιμος να «προκαλέσει την Τουρκία να τηρήσει τις εγχώριες και διεθνείς δεσμεύσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ωθώντας ταυτόχρονα την Τουρκία να ανταποκριθεί στο καθεστώς της ως συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Ο Φλέικ σημείωσε ότι παρά τις «πολύ πραγματικές προκλήσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος, αγκυροβολημένος στο ΝΑΤΟ και λειτουργεί ταυτόχρονα ως γέφυρα και ζώνη ασφαλείας σε μια περιοχή σε συνεχή ροή».

Είπε κατά τη διάρκεια μιας συνόδου ερωτήσεων και απαντήσεων ότι σκοπεύει να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις μνήμης για την αναγνώριση των τραγικών γεγονότων στις 24 Απριλίου. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός πρέσβης που πήγε στην Τουρκία προανήγγειλε μια τέτοια κίνηση. Ο Φλέικ, ως πρώην μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, δεν ψήφισε τέτοια αναγνώριση κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε τις μαζικές δολοφονίες Αρμενίων υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως γενοκτονία τον περασμένο Απρίλιο, μετά την αναγνώριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ το 2019.

Στη γραπτή του μαρτυρία, ο Φλέικ συζήτησε επίσης τη σημασία της Τουρκίας ως εμπορικού εταίρου, μιας χώρας «που φιλοξενεί περισσότερες από 1.900 αμερικανικές εταιρείες», συμπεριλαμβανομένων μερικών από τις «μεγαλύτερες και πιο αναγνωρισμένες μάρκες των ΗΠΑ» ενώ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πηγή της Τουρκίας σε εισαγωγές».

Ο Φλέικ επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους για τον αγώνα τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους κι ως αποτελεσματικού εταίρου στην ήττα των τρομοκρατών.

Όσον αφορά την Κύπρο, ο Φλέικ συμφώνησε με έναν γερουσιαστή που έκρινε ότι επέκρινε τα βήματα του Ερντογάν ως προς τα Βαρόσια ως «σίγουρα» που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Φλέικ απάντησε σε ερώτηση του Βαν Χόλεν ότι «δεν υπάρχει λύση δύο κρατών» για την Κύπρο, άποψη που έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail