Η Μόσχα έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στην Ινδία: Quad και AUKUS πιέζουν αφόρητα το Νέο Δελχί

Ο επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ καταδίκασε την Quad ως αντιρωσική σε πρόσφατη συνέντευξή του. Το περιέγραψε επίσης ως «ένα ασιατικό πρωτότυπο του ΝΑΤΟ» που ακολουθεί επίσης αντι-κινεζικές πολιτικές. Αυτό ήταν ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ινδία, η οποία προσχώρησε σε αυτή την αναδυόμενη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ λόγω της κοινής πρόθεσης των μελών της να περιορίσουν την Κίνα. Ωστόσο, η Ινδία δεν έχει αντιρωσικές προθέσεις και παραμένει πιστή στη συμφωνία απόκτησης συστημάτων αεράμυνας S-400 με τη Μόσχα παρά τις απειλές της Ουάσιγκτον για κυρώσεις. Παρ 'όλα αυτά, ο Πατρούσεφ θεωρεί το μπλοκ στο οποίο ανήκει ως μια αποσταθεροποιητική δύναμη της περιοχής, της οποίας ο συνολικός αντίκτυπος επηρεάζει αρνητικά τα ρωσικά συμφέροντα.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο χρόνος των παρατηρήσεων του είναι επίσης σημαντικός, καθώς έρχεται πριν από την πρώτη σύνοδο κορυφής της Quad στις 24 Σεπτεμβρίου. Ο Πατρούσεφ είναι επίσης πιθανώς ενήμερος για το πόσο άβολα αισθάνεται η Ινδία αφού έμεινε εκτός της νέας τριμερούς στρατιωτικής συμμαχίας Αυστραλίας-Ηνωμένου Βασιλείου-ΗΠΑ (AUKUS). Το Νέο Δελχί συμμερίζεται αυτές τις χώρες που επιθυμούν να περιορίσουν την Κίνα και πίστευε ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο από αυτή την άποψη μόνο για να παραμείνει στο σκοτάδι κατά τη διάρκεια της μυστικής διαδικασίας διαπραγμάτευσης αυτού του μπλοκ. Με αυτό κατά νου, ο Πατρούσεφ ελπίζει να ενθαρρύνει τον ειδικό και προνομιούχο ρόλο στρατηγικού εταίρου της χώρας του προτρέποντας το Νέο Δελχί να επανεξετάσει τη συμμετοχή του σε τέτοιες προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Το ιδανικό σενάριο θα ήταν η Μόσχα να μεσολαβήσει για μια προσέγγιση μεταξύ Νέου Δελχί και Πεκίνου, αν και αυτό μπορεί να μη συμβεί λόγω των βαθιών διαφορών τους σε ευαίσθητα θέματα. Αυτά περιλαμβάνουν τα αμφιλεγόμενα σύνορά τους, την αμφιλεγόμενη ανάκληση του άρθρου 370 από την Ινδία τον Αύγουστο του 2019, τη μετέπειτα δημοσίευση ενός χάρτη που διεκδικεί το Aksai Chin από την κινεζική διοίκηση, τα στρατιωτικά σχόλια των αξιωματούχων του και την απόφαση της τελευταίας στιγμής του Νέου Δελχί να παραμείνει εκτός της περυσινής Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Σύμπραξης (RCEP), μεταξύ πολλών άλλων. Ακόμα και οι διπλωμάτες παγκόσμιας κλάσης της Ρωσίας δεν μπορούν ρεαλιστικά να γεφυρώσουν όλες αυτές τις πολύ σοβαρές διαφορές.

Αντίθετα, το πιο πρακτικό αποτέλεσμα για το οποίο πιθανότατα ελπίζει η Ρωσία είναι ότι η Ινδία θα επιτύχει ένα ανεπίσημο «σύμφωνο μη επιθετικότητας» με την Κίνα για υπεύθυνη διαχείριση αυτών των διαφορών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια του ενδιάμεσου αυτού χρονικού διαστήματος, μπορούν να επιδιώξουν να «εξομαλύνουν» τις σχέσεις τους όσο μπορούν λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα άλυτα ζητήματα. Η πορεία προς αυτό το σενάριο είναι δυνατή μόνο εάν η Ινδία δεν επιχειρήσει πλέον να περιορίσει στρατιωτικά την Κίνα με τον επιθετικό τρόπο που έχει γίνει μέχρι τώρα μέσω της Quad υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Συνεχίζοντας έτσι, κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την Ευρασία και κατά συνέπεια να επιδεινώσει τη συνολική στρατηγική κατάσταση για τη Ρωσία.

Ο Πατρούσεφ δεν αναμένει ότι η αντιπαλότητα Κίνας-Ινδίας θα εξαφανιστεί εν μία νυκτί, γι 'αυτό η Ρωσία φιλοδοξεί να παραμείνει ο κορυφαίος στρατιωτικός εταίρος του κράτους της Νότιας Ασίας, προκειμένου να τη βοηθήσει να ισορροπήσει την κατάσταση με τη Λαϊκή Δημοκρατία. Στην πράξη, αυτό παίρνει τη μορφή της έμπιστης στρατιωτικής συνεργασίας τους σε ευαίσθητες τεχνολογίες όπως η συμφωνία για τους S-400 και η κοινή τους συνεργασία στους υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ Brahmos, τους οποίους σχεδιάζουν να εξάγουν στις Φιλιππίνες και δυνητικά σε άλλες περιφερειακές χώρες που βρίσκονται σε έντονες εδαφικές διαφωνίες με την Κίνα. Εάν χώρες όπως η Ινδία πρόκειται να συνεχίσουν να εξισορροπούν με την Κίνα, τότε η Ρωσία προτιμά να λαμβάνουν σχετικά προϊόντα από αυτήν, κι όχι τις ΗΠΑ.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι η «στρατιωτική διπλωματία» της Ρωσίας επιδιώκει να διατηρήσει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των διαφόρων εταίρων της, αρκετοί εκ των οποίων είναι αντίπαλοι μεταξύ τους, όπως η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, η Κίνα και η Ινδία, η Κίνα και το Βιετνάμ και το Ιράν με τη Σαουδική Αραβία. Αντίθετα, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων υπέρ του προτιμώμενου εταίρου τους με την προσδοκία πως αυτό θα τους ενθαρρύνει να συμπεριφερθούν επιθετικά εναντίον του αντιπάλου τους. Η αμερικανική μέθοδος «στρατιωτικής διπλωματίας» έχει επομένως επιθετική πρόθεση και στοχεύει να διαταράξει επικίνδυνα τις περιφερειακές ισορροπίες, ενώ η ρωσική μέθοδος βασίζεται στην άμυνα και τη διατήρηση τέτοιων ισορροπιών.

Η Ινδία μπορεί επομένως να διαχειριστεί υπεύθυνα τον ανταγωνισμό της με την Κίνα στηριζόμενη περισσότερο στη Ρωσία παρά στη Δύση. Η συνέχιση της συμμετοχής στο Quad θα επιδεινώσει την κρίση ασφάλειας που προκάλεσε η Ευρασία στις ΗΠΑ και θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες μέχρι και έναν ακόμη πόλεμο στα σύνορα με την Κίνα. Οι σχετικές ανάγκες της Ινδίας μπορούν επομένως να καλυφθούν από τη Ρωσία, η οποία θα την βοηθήσει να εξισορροπήσει την Κίνα χωρίς σοβαρούς κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα. Το κράτος της Νότιας Ασίας θα πρέπει συνεπώς να λάβει πολύ σοβαρά την καταδίκη του Πατρούσεφ για την Quad ως αντιρωσική και να επανεξετάσει το πόσο σοφό είναι να παραμείνει σε αυτήν την στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail