Ο Υποθαλάσσιος Δικτυοκεντρικός Πόλεμος, οι σχέσεις Πανεπιστημίου-Στρατεύματος και η Κίνα

Σύμφωνα με πληροφορίες που αποδέσμευσε ο PLA σε κινεζικά και ξένα δίκτυα φαίνεται πως το Κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό μέσω συνεργασίας με κρατικά πανεπιστήμια προχωρά έτι περαιτέρω στην δημιουργία ενός δικτυοκεντρικού πλέγματος Μη Επανδρωμένων Υποβρυχίων Οχημάτων (UUV) πολλαπλών λειτουργιών που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στο γεωγραφικό σύμπλοκο των 3ων Γραμμών Νήσων νότια της Κίνας. 

Του Άγγελου Χωριανόπουλου

Tο κινεζικό δόγμα περί ναυτικής υπεροχής άνευ συγκρούσεως εστιάζει κυρίως στην χρήση των UUV σε επιχειρήσεις αναγνώρισης απειλών, ιχνηλάτησης και στοχοποίησης. Εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Harbin Engineering University δήλωσαν πως ο PLA δοκιμάζει περίπου 2 μοντέλα UUV για κάθε ρόλο, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων ναρκοπολέμου και ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Το κομβικότερο κομμάτι της προόδου στην ανάπτυξη μη επανδρωμένων οχημάτων σημειώνεται στην χρήση των UUV για επίτευξη ''ΑΔΡΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΛΗΓΜΑΤΟΣ'' έναντι των υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών που συγκεντρώνονται πέριξ της Ταϊβάν, ορισμένα εκ των οποίων συνδέονται και με αμερικανικές βάσεις. 

Αυτά τα καλώδια είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τη διάδοση πληροφοριών στην Ταϊβάν, αλλά και για την μεταφορά δεδομένων στο γεωγραφικό σύμπλεγμα του Ειρηνικού διευκολύνοντας έτσι την παγκόσμια πρόσβαση στο Διαδίκτυο-συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων περιοχών των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Για να γίνει αντιληπτή η βαρύτητα της παραπάνω υποθετικής, μέχρι στιγμής ικανότητας, αξίζει να σημειωθεί πως πάνω σε αυτό το πλέγμα καλωδίων στηρίζεται ένα τεράστιο κομμάτι της μεταφοράς πληροφοριών μεταξύ των φιλο-αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό. Η ανάπτυξη παρόμοιων ικανοτήτων, σύμφωνα με τον George Friedman, εντάσσεται στο πλαίσιο των πληροφοριοκεντρικών επιχειρήσεων που εδιδάχθη το Πεκίνο από την Μόσχα λόγω της αυξανόμενης συνεργασίας των δύο. Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό, το δόγμα ανάπτυξης των πλεγμάτων UUV εν ονόματι LEVIATHAN έρχεται να ολοκληρώσει τα δίκτυα A2/AD στην Νοτιο-Σινική Θάλασσα αποσκοπώντας να εκδιώξει τις ΗΠΑ και από το υποθαλάσσιο πεδίο επιχειρήσεων. 

Ερευνητικά έγγραφα και αρχεία προμηθειών που δημοσιεύθηκαν από τον PLA δείχνουν ότι έχουν δημιουργηθεί υποβρύχια οχήματα με ρομποτικούς βραχίονες και αισθητήρες που έχουν ως σκοπό να ανιχνεύουν και να ''αλληλεπιδρούν'' με υποθαλάσσια καλώδια και αγωγούς. Ορισμένες μονάδες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την προμήθεια του "SPICE", ενός UUV που παράγεται από την Kawasaki, το οποίο είναι εξοπλισμένο με ρομποτικό βραχίονα για την επισκευή/καταστροφή υποθαλάσσιων καλωδίων και αγωγών. Να σημειωθεί πως η Κίνα τοποθετεί ρομποτικούς βραχίονες 10 μέτρων ακόμα και σε δορυφόρους με σκοπό την αδρανοποίηση των δορυφορικών δικτύων που συνθέτουν το GPS το οποίο λειτουργεί και ως λογισμικό στοχοποίησης για τον Αμερικανικό Στρατό. Ο ''πρωτόγονος'' τρόπος αξιοποίησης ενός απλού μεταλλικού βραχίονα σε κράτη με αρχιπελαγικές δομές είναι κυνικά τρομακτικός.

Στο μέλλον, ο κινεζικός στρατός μπορεί να χρησιμοποιήσει μεγάλα μοντέλα AUV για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις (ASW) υψηλού ρίσκου σε τεράστια βάθη χωρίς να ενδιαφέρεται για το ενδεχόμενο ανθρώπινων απωλειών. Τα συμπεράσματα μεταξύ των ερευνητικών δημοσιεύσεων του PLAN υποδηλώνουν ότι κατασκευάζει ασύμμετρα μεγάλες ψηφιακές βιβλιοθήκες γραφικών και ηχητικών σημάτων με σκοπό τον εντοπισμό και την αναγνώριση υποθαλάσσιων στόχων του USAN. 





Αρκετές μονάδες του PLAΝ έχουν αναθέσει σε κρατικά πανεπιστήμια ερευνητικές συμβάσεις που σχετίζονται με ανάπτυξη αλγορίθμων και οπτικής αναγνώρισης στόχου για υποβρύχια οχήματα. 

Συγκεκριμένα, φοιτητές και ερευνητές στο HEU πρωτοστάτησαν για τα παγκόσμια δεδομένα σε ένα «seabed image mosaic system» που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, τα bigdata και το deeplearning, με σκοπό το υποβρύχιο όχημα να μάθει να κινείται αυτόνομα σε μία προ-προγραμματισμένη πορεία και να εκτελεί διεργασίες ISR άνευ ανθρώπινης παρεμβάσεως. 

Tα διδάγματα που έχουμε να πάρουμε από το κινεζικό μοντέλο συνεργασίας Πανεπιστημίου-Στρατού είναι τεράστια και χαοτικά. Όποιος χάσει το τρένο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης θα βρεθεί εντός ενός τεράστιου τεχνολογικού χάσματος κυρίως στους τομείς εσωτερικής/εξωτερικής ασφαλείας. Η γεφύρωση του χάσματος αμφιβάλω αν θα είναι εφικτή. Όπως έλεγε και o Yuri Bezmenov αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ''know your history or be doomed to repeat it''.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail