Δεκάδες δις η απώλεια για τη Naval Group: Αποζημιώσεις από την Αυστραλία θα ζητήσει το Παρίσι

REUTERS/Benoit Tessier
Freepen.gr - Η Γαλλία εξετάζει την επιλογή να αιτηθεί αποζημίωσης καθώς η Αυστραλία απεσύρθη από τη σύμβαση υποβρυχίων αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων με τη Naval Group, ευνοώντας τους εταίρους του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ

Η Γαλλίδα υπουργός ενόπλων δυνάμεων, Φλόρενς Πάρλι δήλωσε ότι η κυβέρνησή της εξετάζει διάφορες επιλογές για να ελαχιστοποιήσει τις οικονομικές απώλειες από την απόφαση της Αυστραλίας να τερματίσει την προσοδοφόρα σύμβαση υποβρυχίων με τη Naval Group.

Μιλώντας την Πέμπτη, η Φλόρενς Πάρλι είπε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα φροντίσει να διασφαλίσει πως η οικονομική ζημία για τη χώρα και τη Naval Group θα είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη.

«Μελετάμε όλους τους δρόμους», δήλωσε η Πάρλι στο Radio France Internationale όταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση Μακρόν μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από την Αυστραλία. Το συμβόλαιο Γαλλίας-Αυστραλίας φέρεται να αποτιμήθηκε στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και ορισμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι ο αριθμός είναι ακόμη υψηλότερος.

Ο Vincent Hurel, Γενικός Γραμματέας της Naval Group, δήλωσε ότι ο αντισυμβαλλόμενος ήταν «απογοητευμένος» με την απόφαση της Αυστραλίας να καταργήσει το συμβόλαιο του 2016 για 12 υποβρύχια ντίζελ υπέρ ενός συμφώνου με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ για πυρηνικής ενέργειας, συμβατικά οπλισμένα υποβρύχια. Οι ηγέτες της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την κίνηση σε συνέντευξη Τύπου που συγκλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Hurel είπε ότι περίπου 500 υπάλληλοι του Naval Group συμμετείχαν στο "πρόγραμμα της Αυστραλίας", προσθέτοντας πως δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να πληρώσουν το λογαριασμό για την αυστραλιανή απόφαση, υποδηλώνοντας ότι το κόστος βαρύνει την Καμπέρα.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε στο FranceInfo: "Είμαι θυμωμένος και πικραμένος. Αυτό δε γίνεται μεταξύ συμμάχων". Πρόσθεσε ότι ήταν «βάναυση, μονομερής και απρόβλεπτη απόφαση [η οποία] μου θυμίζει πολλά όσα συνήθιζε να κάνει ο κύριος [Ντόναλντ] Τραμπ».

Το Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου η στρατιωτική βιομηχανία θα κερδίσει σημαντικά από τη νέα συμφωνία, ισχυρίστηκε πως η κίνηση δεν ήταν «προδοσία» της Γαλλίας, αν και ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε ότι καταλαβαίνει γιατί οι Γάλλοι θα απογοητευτούν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail