Τα Mirage είναι εδώ και ανεβάζουν στροφές: Μαζί με τα Rafale θα φέρουν τα γαλλικά στρατηγικά όπλα που τρομάζουν την Τουρκία

Οι μεγάλες δυνατότητες των ‘’Dash5’’, όπως ονομάζονται τα Mirage2000-5, δεν αμφισβητούνται, όπως και το γεγονός ότι μπορούν να προσφέρουν πολλά στην αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από: newpost.gr / του Κώστα Σαρικά

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν -και όχι άδικα- στραφεί στην απόκτηση των 18 ‘’gamechanger’’ Γαλλικών μαχητικών Rafale, ωστόσο δίπλα στη ‘’φωλιά’’ των ‘’ριπών’’ και μέσα στην 114 Πτέρυγα Μάχης μια ακόμη Πολεμική Μοίρα θα αποτελεί  ένα ακόμη φόβητρο για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Η ‘’χτυπημένη’’ από την κρίση αλλά και την αδυναμία υποστήριξης την τελευταία δεκαετία 331 Πολεμική Μοίρα ‘’Θησέας’’ εκκινεί τον έναν μετά τον άλλο τους κινητήρες των πανίσχυρων ‘’Dash 5’’, των μαχητικών τα οποία από το 2000 κάνουν τη διαφορά στο Αιγαίο. Η σύμβαση με τους Γάλλους για την υποστήριξη με ανταλλακτικά των 24 μαχητικών Mirage 2000-5 ήδη ‘’τρέχει’’ με σημαντικά αποτελέσματα στην αύξηση της διαθεσιμότητας των αεροσκαφών. Η οποία είναι ορατή σε κάθε δραστηριότητα της Πολεμικής Αεροπορίας. Από ασκήσεις και συνεργασίες έως τα όλο και περισσότερα ‘’Readiness’’ που αναλαμβάνουν στην 135 Πτέρυγα Μάχης στη Σκύρο τα ‘’Δελταπτέρυγα’’.

Όμως η ΠΑ προχωρά σε μια ακόμη κίνηση ‘’ματ’’ που ανεβάζει άμεσα τον αριθμό των επιχειρησιακών Mirage2000-5. Kαι δεν είναι άλλη από την αξιοποίηση κινητήρων από τα Mirage 2000 BG/EG τα οποία αποσύρονται και θα αντικατασταθούν από τα 18 Rafale. Αεροσκάφη τρίτης γενιάς τα οποία αποκτήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 80’ με το πρώτο να προσγειώνεται στην Τανάγρα το 1989 και την Πολεμική Αεροπορία να αποκτά συνολικά 40, 36 μονοθέσια και 4 διθέσια. Τα 10 από αυτά αναβαθμίστηκαν σε Mirage2000-5mk2 όταν το 2000 η HAFαγόρασε ακόμη 15 καινούργια για να συγκροτήσουν την 331 Πολεμική Μοίρα ‘’Θησέας’’.

Οι μεγάλες δυνατότητες των ‘’Dash5’’, όπως ονομάζονται τα Mirage2000-5, δεν αμφισβητούνται, όπως και το γεγονός ότι μπορούν να προσφέρουν πολλά στην αποτρεπτική ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας. Άλλωστε από την ημέρα που αποκτήθηκαν αποτελούν τον ‘’μόνιμο’’ εφιάλτη της Τουρκικής αεροπορίας αφού πρόκειται για άγνωστο στην TuAF αεροσκάφος.Το τελευταίο μάλιστα βίντεο που ήρθε στο φως από αερομαχία μεταξύ Ελληνικού και Τουρκικού μαχητικού στο Αιγαίο δείχνει ένα  Mirage 2000-5 να έχει σταθερά  ‘’λοκάρει’’ ένα Τουρκικό F-16 στο Κεντρικό Αιγαίο. Με τον Έλληνα ιπτάμενο να ακούγεται στον ασύρματο να αναφέρει χαρακτηριστικά ‘’Τον έχω... σταθερά στα Guns’’.

Χαρακτηριστικό είναι ότι h μεγάλη ευελιξία των Mirage, ειδικά σε χαμηλά ύψη με μικρές ταχύτητες, μπορεί να διαπιστωθεί ακόμα και με γυμνό μάτι από το έδαφος.Όπως έγινε μόλις προχθές στην εικονική επίδειξη αναχαίτισης στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα μεταξύ Mirage 2000-5 και F-16. Mε τους δύο ιπτάμενους να κόβουν την ανάσα με τους εντυπωσιακούς ελιγμούς τους και το Γαλλικό μαχητικό να αντιπαραβάλλει το πλεονέκτημα των ‘’Δ’’ πτερύγων απέναντι στην ισχύ του Αμερικανικού μαχητικού.

Και δεν είναι μόνο οι δυνατότητες  στην αναχαίτιση και στην εναέρια μάχη που κάνουν τα ‘’Δελταπτέρυγα’’ πολύτιμα αλλά και το γεγονός ότι μπορούν να μεταφέρουν τα ‘’στρατηγικά’’ όπλα που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία. Τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ‘’Scalp’’ όπως και τους αντιπλοικούς ‘’Exocet’’. Όπλα τα οποία φυσικά θα διαθέτουν και τα Rafale εκτός από τους ‘’φονικούς’’ ‘’Meteor’’, με τις δυο Μοίρες της 114 να αποτελούν τα επόμενα χρόνια τον πιο μεγάλο εφιάλτη της Τουρκικής αεροπορίας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail