Ανατροπή στην υπόθεση της Lafarge για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία!

Freepen.gr - Στις 7 Σεπτεμβρίου, η γαλλική εταιρεία τσιμέντου Lafarge έχασε τη δικαστική της υπόθεση για συνέργεια σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία.

Το Γαλλικό Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η εταιρεία ήταν ένοχη για την καταβολή σχεδόν 13 εκατομμυρίων ευρώ (15,3 εκατομμύρια δολάρια) σε ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας του ISIS, για να διατηρήσει το εργοστάσιό της τσιμέντου στη βόρεια Συρία στα πρώτα χρόνια του πολέμου της χώρας.

Η Lafarge, η οποία συγχωνεύθηκε το 2015 με τον ελβετικό όμιλο Holcim, βρίσκεται υπό επίσημη έρευνα στη Γαλλία για τις προσπάθειές της να διατηρήσει το εργοστάσιό της στη Συρία μετά τη σύγκρουση που ξέσπασε το 2011.

Ομάδες δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR) με έδρα το Βερολίνο και της Γαλλικής Sherpa, που κινήθηκαν κατά της Lafarge, ισχυρίστηκαν ότι η ομάδα αγόρασε πρώτες ύλες και πετρέλαιο από ένοπλους μαχητές και πλήρωσε για την ασφαλή διέλευση των εργαζομένων μέσω σημείων ελέγχου.

Η εταιρεία παραδέχτηκε πως η θυγατρική της στη Συρία πλήρωσε μεσάζοντες για να διαπραγματευτούν με τρομοκράτες για να επιτρέψουν τη μετακίνηση προσωπικού και αγαθών εντός της εμπόλεμης ζώνης.

Ωστόσο, αρνείται κάθε ευθύνη ότι τα ίδια χρήματα κατέληξαν στα χέρια αυτών των ίδιων τρομοκρατών.

Το Εφετείο του Παρισιού είχε απορρίψει το 2019 την κατηγορία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, λέγοντας ότι αποδέχεται πως οι πληρωμές δεν αποσκοπούσαν στη χρηματοδότηση της φρικιαστικής ατζέντας του ISIS για εκτελέσεις και βασανιστήρια.

Ωστόσο, αποφάνθηκε ότι η εταιρεία θα διωχθεί για τρεις άλλες κατηγορίες - χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, παραβίαση του εμπάργκο της ΕΕ και κίνδυνο για τη ζωή άλλων.

Έντεκα πρώην Σύριοι υπάλληλοι της Lafarge Cement Syria (LCS) αμφισβήτησαν την απόφαση στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με την υποστήριξη ΜΚΟ.

Καταρρίπτοντας το σκεπτικό του κατώτερου δικαστηρίου για συνενοχή, το ανώτατο εφετείο της Γαλλίας αποφάσισε την Τρίτη ότι «μπορεί κανείς να είναι συνένοχος σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ακόμη και αν δεν έχει την πρόθεση να συσχετιστεί με τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν».

"Πληρώνοντας εν γνώσει της πολλά εκατομμύρια δολάρια σε έναν οργανισμό του οποίου ο αποκλειστικός σκοπός ήταν αποκλειστικά εγκληματικός αρκεί να συνεισφέρει, ανεξάρτητα από το αν το ενδιαφερόμενο μέρος ενεργούσε για να ασκήσει εμπορική δραστηριότητα", πρόσθεσε.

Οι δικαστές πρόσθεσαν ότι «πολλές πράξεις συνενοχής» θα μείνουν ατιμώρητες εάν τα δικαστήρια υιοθετήσουν μια πιο ήπια ερμηνεία.

Η Lafarge δήλωσε πως «συνεχίζει να συνεργάζεται πλήρως με τις γαλλικές δικαστικές αρχές». Είπε ότι δε θα σχολιάσει περαιτέρω τη δικαστική διαδικασία, αλλά είπε πως έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail