Kommersant: «Στόχος της Τουρκίας είναι η καταστροφή των Κούρδων»

Μια αντιπροσωπεία Κούρδων της Συρίας, με επικεφαλής την συμπρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής του Συμβουλίου για τη Δημοκρατική Συρία (SDS) Ιλχάμ Αχμέτ πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα.

Από: echedoros-a.gr

 Αυτό το όργανο είναι η κυβέρνηση του Συριακού Κουρδιστάν (Ροζάβα), της μη αναγνωρισμένης Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας.

Στην πραγματικότητα, είναι μια πολιτική ομπρέλα για τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες ελέγχουν τα βορειοανατολικά της χώρας.

Η Μόσχα δεν χάνει την ελπίδα ότι οι Κούρδοι θα καταλήξουν σε συμφωνία με τη Δαμασκό και τα βορειοανατολικά θα τεθούν πλήρως υπό τον έλεγχο των συριακών αρχών.

 Η Ρωσία κατηγορεί την αποτυχία του διαλόγου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πιστεύει ότι τροφοδοτούν τον κουρδικό αυτονομισμό.

Η Αχμέτ είπε στην ανταποκρίτρια της Kommersant, Μαριάννα Μπελενκάγια, για το αν οι Κούρδοι της Συρίας θέλουν πραγματικά να διαχωριστούν από τη Δαμασκό και τι θέλουν από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


- Ποιον συναντήσατε στη Μόσχα και τι συζητήσατε;

- Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε μας συνάντηση για να λύσουμε το συριακό πρόβλημα. Η Ρωσία είναι παρούσα στη Συρία (συγκεκριμένα, στα βορειοανατολικά της χώρας) και λειτουργεί ως εγγυητής ότι οι Τούρκοι δεν θα επιτεθούν στα εδάφη μας. Αλλά, δυστυχώς, αυτό συμβαίνει πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό. Ως εκ τούτου, έπρεπε να έρθουμε εδώ, για άλλη μια φορά να διαπραγματευτούμε τους όρους της κατάπαυσης του πυρός, για την οποία η Ρωσία ενήργησε ως εγγυητής.

 

- Η Ρωσία υποσχέθηκε ότι θα επηρεάσει με κάποιο τρόπο την Τουρκία;

- Όχι ότι το είχε υποσχεθεί. Μόλις συζητήσαμε για άλλη μια φορά τον μηχανισμό που δημιουργήθηκε για την αποφυγή συγκρούσεων και ο οποίος προβλέπει κοινές περιπολίες του ρωσικού στρατού μαζί με τους Τούρκους. Η Ρωσία υποσχέθηκε ότι θα παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν νωρίτερα. Βλέπετε, τον τελευταίο καιρό δεν υπήρχε καθόλου περιπολία, αυτή η διαδικασία σταματά περιοδικά. Τουλάχιστον αυτό το ζήτημα πρέπει να λυθεί.

- Είναι έτοιμη η Ρωσία να μιλήσει με την Τουρκία για αυτές τις επιθέσεις;

- Όχι, η Ρωσία δεν έχει υποσχεθεί τίποτα. Αλλά είπαμε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας ήταν πάντα επιθετική: οι Τούρκοι επιτίθενται πάντα σε εμάς, στα σύνορά μας, στους ανθρώπους μας. Προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε στη Ρωσία την ιδέα: ο στόχος της Τουρκίας είναι η καταστροφή των Κούρδων.

- Δηλαδή, οι Ρώσοι εκπρόσωποι απλώς σας άκουσαν ή σας υποσχέθηκαν κάτι;

«Είπαν ότι θα προσπαθήσουν να διατηρηθεί η εκεχειρία για να συνεχιστεί. Από την πλευρά μας, είπαμε στη ρωσική πλευρά ότι δεν αρκεί η ανακωχή. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί συνολικά. Επειδή η Τουρκία έχει καταλάβει το έδαφός μας, διαπράττει εγκλήματα κατά του πληθυσμού μας, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής της δημογραφικής σύνθεσης του πληθυσμού στα κατεχόμενα εδάφη.

- Η Τουρκία εξηγεί τις ενέργειές της με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κατηγορώντας διάφορες δομές στο Συριακό Κουρδιστάν για σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Ποιοι είναι οι πραγματικοί σύνδεσμοι των SDF και άλλων δομών με το PKK;

- Για τους Τούρκους, κάθε Κούρδος είναι πάντα δυνητικός τρομοκράτης. Επιπλέον, το PKK. Το ΡΚΚ ξεκίνησε τον αγώνα του για τα δικαιώματα του κουρδικού λαού. Και από την πρώτη κιόλας μέρα, οι Τούρκοι τους θεωρούν τρομοκράτες. Δηλαδή, η ομιλία για τα εθνικά τους δικαιώματα θεωρείται τρομοκρατία για τους Τούρκους. Στο Συριακό Κουρδιστάν, οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Ανάμεσά τους και μέλη του ΡΚΚ. Δεν είναι μυστικό. Σε μια οικογένεια, το ένα άτομο μπορεί να είναι μέλος των SDF, το άλλο μπορεί να είναι μέλος του PKK. Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Όλοι όμως παλεύουμε για τα δικαιώματα των Κούρδων.

- Ας επιστρέψουμε στις συνομιλίες σας στη Μόσχα. Ποιες άλλες συναντήσεις είχατε εκτός από το Υπουργείο Εξωτερικών;

- Καλύτερα να μην το σχολιάσω ακόμα.

- Συζητήσατε για οικονομικά έργα; ή μιλούσαν μόνο για πολιτική;

- Βασικά, υπήρξαν πολιτικές συνομιλίες. Αλλά όταν συζητείται πολιτική, μερικές φορές συζητείται και η οικονομία.

- Έθεσε η Μόσχα το θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού;

- Ναι, αυτό το ζήτημα είναι πάντα παρόν κατά τη διάρκεια των πολιτικών διαπραγματεύσεων με Ρώσους συνομιλητές. Πάντα συζητείται πώς να διασφαλιστεί ότι αυτός ο διάλογος πραγματοποιείται με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, αυτή η διαδικασία δεν εξελίσσεται όπως θα θέλαμε.

- Πότε ήταν ο τελευταίος γύρος διαλόγου μεταξύ εσάς και της Δαμασκού και γιατί οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν;

- Η τελευταία συνάντηση ήταν στις αρχές του τρέχοντος έτους. Το κύριο εμπόδιο είναι η προσέγγιση του συριακού καθεστώτος. Μέχρι τώρα, δεν βλέπουμε την επιθυμία της Δαμασκού για έναν εποικοδομητικό διάλογο μαζί μας.

- Και ποιους όρους προτείνετε στις διαπραγματεύσεις; Τι προσπαθείς;

- Πρώτον: θέλουμε το καθεστώς να αναγνωρίσει την αυτοδιοίκηση της Ροζάβα (σημ.: Συριακό Κουρδιστάν). Επιπλέον, θέλουμε να μιλήσουμε με τις κεντρικές αρχές για την ενσωμάτωση του στρατού και της οικονομίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε συζητήσεις.

- Πώς αισθάνεστε για τη θέση της Μόσχας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζουν τον διάλογο μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού και πυροδοτούν τα αυτονομιστικά συναισθήματα των Κούρδων;

- Θεωρούμε ότι αυτές οι δηλώσεις είναι ακατάλληλες. Και τις επικρίνουμε. Δεν είμαστε ιδιοκτησία της Αμερικής και οι Αμερικανοί δεν μας κάνουν δικούς τους. Λύνουμε ανεξάρτητα τα προβλήματά μας. Και αν ακόμη δεν υπάρχει διάλογος με το καθεστώς, φταίει αποκλειστικά το καθεστώς. Και μέχρι στιγμής δεν έχουμε νιώσει πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν πρέπει να επικοινωνήσουμε με το καθεστώς. Η συνεργασία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες βασίζεται στον αγώνα κατά του ISIS.

Και υποστηρίζουμε τη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίλυση διαφόρων ανθρωπιστικών ζητημάτων στη Συρία. Για παράδειγμα, κατά το άνοιγμα του σημείου ελέγχου Al-Yarubiya στα σύνορα με το Ιράκ, έτσι ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη Ροζάβα από το ιρακινό έδαφος.

Αλλά η Ρωσία το εμποδίζει αυτό με το πρόσχημα της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας (η Ρωσία επιμένει ότι όλη η ανθρωπιστική βοήθεια σε διαφορετικές περιοχές της Συρίας πρέπει να περνά από τη Δαμασκό. Προς το παρόν, μόνο ένα σημείο ελέγχου είναι ανοιχτό για διασυνοριακή βοήθεια- Bab al- Hawa στο Ιντλίμπ.

- Μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι η Ροζάβα δεν έχει αυτονομιστικά συναισθήματα;

- 100% δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

- Και είστε έτοιμοι να συνεργαστείτε με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, με τις αρχές στη Δαμασκό;

- Οπωσδήποτε. Αν δεν είχαμε τέτοια επιθυμία, δεν θα είχαμε συζητήσει αυτό το θέμα με τη Ρωσία. Παρά το γεγονός ότι το καθεστώς κλείνει κάθε φορά όλους τους δρόμους στο διάλογο, δεν παρέχει την ευκαιρία να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, προσπαθούμε πάντα να βρίσκουμε διαφορετικές ευκαιρίες για ανανέωση των επαφών. Πριν από ένα χρόνο, ήμασταν επίσης στη Μόσχα και υπογράψαμε μια συμφωνία με ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Συρίας.

- Στη Μόσχα δεν αρέσει πραγματικά η παρουσία του αμερικανικού στρατού στη Συρία, καθώς και το γεγονός ότι οι Αμερικανοί παίρνουν συριακό πετρέλαιο από τα βορειοανατολικά της χώρας. Έχει συζητηθεί αυτό το θέμα μαζί σας;

- Μέχρι τώρα, η Αμερική δεν έχει αγγίξει το πετρέλαιο. Το λέω ανοιχτά. Μέχρι τώρα, το ζήτημα του πετρελαίου επιλύεται ανεξάρτητα από τη Ροζάβα.

- Πού πάει το πετρέλαιο;

- Για τις ανάγκες της αυτοδιοίκησης, το έργο των νοσοκομείων, την παροχή στρατού, τους μισθούς των εκπαιδευτικών κ.ο.κ.

- Δεν εννοώ τα έσοδα από το πετρέλαιο, αλλά σε ποιον το πουλάτε;

- Το εμπόριο πραγματοποιείται τόσο με το καθεστώς όσο και μέσω του ιρακινού Κουρδιστάν σε διαφορετικές χώρες.

- Η Δαμασκός το ονομάζει λαθρεμπόριο.

- Στη Δαμασκό, όλα όσα συμβαίνουν στο έδαφος που δεν ελέγχουν θεωρούνται παράνομα.

- Υπήρχαν απλώς αναφορές ότι υπογράφηκαν συμβάσεις με αμερικανικές εταιρείες. Δεν είναι αλήθεια?

- Δεν λειτούργησε. Η διαδικασία έχει διακοπεί. Η εταιρεία δεν μπόρεσε να πουλήσει και να εξάγει ούτε ένα βαρέλι πετρελαίου.

- Δηλαδή, έχουν σπάσει τα συμβόλαια; Γιατί;

- Οι Αμερικανοί αρνήθηκαν. Είπαν ότι είμαστε εδώ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, όχι για το πετρέλαιο.

- Από όσο γνωρίζω, πετάτε από τη Μόσχα στην Ουάσιγκτον. Τι θα συζητηθεί στις ΗΠΑ;

- Ως συνήθως, θα συζητήσουμε την πολιτική ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής επίθεσης εναντίον μας.

- Από ποιον ελπίζετε περισσότερο για βοήθεια: από τη Ρωσία ή από τις Ηνωμένες Πολιτείες;

- Στο πλαίσιο της επίλυσης του ζητήματος με τους Τούρκους, είναι σημαντικό η Ρωσία να βρίσκεται επίσημα στη Συρία. Και αυτή είναι μια δύναμη με επιρροή.

- Τι ρόλο αναθέτετε στις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συρία εκτός από τον αγώνα κατά του ISIS;

- Τώρα έχουμε πολύ στενή συνεργασία στον αγώνα κατά του ISIS, αλλά μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν στην επίλυση πολιτικών ζητημάτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και η Ρωσία, είναι μια χώρα με επιρροή. Ως εκ τούτου, βλέπω ότι και οι δύο χώρες πρέπει να είναι βοηθοί του συριακού λαού στην επίλυση του ζητήματος μιας πολιτικής διευθέτησης.

- Οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν μια αποστολή μάχης στο Ιράκ. Θέλει η Ροζάβα να παραμείνει ο αμερικανικός στρατός στη βορειοανατολική Συρία ή μπορούν να φύγουν;

- Οι καταστάσεις στο Ιράκ και τη Συρία είναι διαφορετικές. Και υπάρχουν διάφοροι λόγοι και σκοποί για τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εδώ. Πιστεύουμε ότι το ζήτημα της παρουσίας του αμερικανικού στρατού στη Συρία πρέπει να επιλυθεί μαζί με τις συριακές διαπραγματεύσεις. Η παρουσία των ΗΠΑ είναι απαραίτητη ως εγγύηση για να πραγματοποιηθεί αυτός ο διάλογος.

Kommersant.ru
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail