Δικαστής του ISIS που καταδίκασε στην πυρά 2 Τούρκους στρατιώτες είναι ελεύθερος με εγγύηση: δημοσιογράφος

Freepen.gr - Φερόμενο μέλος του Ισλαμικού Κράτους που εξέδωσε φετβά ή ισλαμική απόφαση, για την εκτέλεση δύο Τούρκων στρατιωτών που είχαν αιχμαλωτιστεί από τη ριζοσπαστική ομάδα στη Συρία ζει στη νοτιοανατολική Τουρκία και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μέχρι τη δίκη, σύμφωνα με Τούρκο δημοσιογράφο.

Ο ισχυρισμός σχετικά με τον Τζαμάλ Αμπντούλ Ταχμάν Αλβί, τον αποκαλούμενο καδήτου Ισλαμικού Κράτους, μουσουλμάνο δικαστή που λαμβάνει αποφάσεις σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, προβλήθηκε από τον δημοσιογράφο İsmail Saymaz στη στήλη του στον ιστότοπο ειδήσεων Halk TV την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τον Saymaz, ο Alwi εξέδωσε φετβά για την εκτέλεση των Τούρκων στρατιωτών Fethi Şahin και Sefer Taş, οι οποίοι είχαν αιχμαλωτιστεί από την ISIL στην περιοχή al-Bab της βόρειας Συρίας στα τέλη του 2016, γράφει το turkishminute.com.

Φωτογραφίες και βίντεο που φέρεται να καίγονται ζωντανοί οι δύο στρατιώτες μοιράστηκαν διαδικτυακά στους λογαριασμούς του Ισλαμικού Κράτους τον Δεκέμβριο του 2016, προκαλώντας οργή.

Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης εξοργίστηκαν μετά τη δημοσίευση του βίντεο και επέκριναν άτομα που το διέδωσαν χωρίς να επαληθεύσουν την αυθεντικότητά του. Αμέσως απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, το YouTube και το Twitter.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα καμία δήλωση ως προς την αυθεντικότητα του βίντεο.

Οι στρατιώτες στάλθηκαν στη Συρία στο πλαίσιο της Τουρκικής Επιχείρησης Ευφράτη, για να βοηθήσουν έτερους εξτρεμιστές να διώξουν το Ισλαμικό Κράτος από την παραμεθόρια πόλη Τζαραμπλούς τον Αύγουστο του 2016.

Σύμφωνα με τον Saymaz, ο Alwi, ο οποίος ζούσε στη νοτιοανατολική επαρχία Gaziantep για κάποιο χρονικό διάστημα, συνελήφθη τυχαία σε αστυνομική επιχείρηση τον Ιούνιο του 2020 και οδηγήθηκε στη φυλακή. Στη συνέχεια κατηγορήθηκε για την ηγεσία μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Στο κατηγορητήριο, κατηγορείται ότι υπηρέτησε στο Ισλαμικό Κράτος μεταξύ του 2013 και του 2016, ενήργησε ως καδής για τη ριζοσπαστική ομάδα και έδωσε φετβά για την εκτέλεση ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των δύο Τούρκων στρατιωτών. Η πρώτη ακρόαση της δίκης του πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020. Αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της δίκης το Μάρτιο του 2021 λόγω έλλειψης επαρκών αποδεικτικών στοιχείων εναντίον του και επειδή δεν υπήρχε πιθανότητα παραβίασης των αποδεικτικών στοιχείων. Παρόλο που του επιβλήθηκε ταξιδιωτική απαγόρευση μετά την αποφυλάκισή του, καταργήθηκε τον Ιούνιο.

Ο Saymaz είπε ότι ο Alwi συνεχίζει τη ζωή του στο Γκαζιαντέπ ως συνήθως και διευθύνει ένα κατάστημα όπου πουλάει πουλιά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail