Οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα στη Συρία διαθέτουν τώρα συστήματα αεράμυνας Hawk - Χάρη στην Τουρκία

Freepen.gr - Ο τουρκικός στρατός παρέχει για σχεδόν μια δεκαετία προηγμένο οπλισμό σε ισλαμιστικές αντάρτικες ομάδες που λειτουργούν σε συριακό έδαφος κατά της συριακής κυβέρνησης και από το 2017 αναδείχθηκε ως προστάτης των εξτρεμιστών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και κυβερνούν μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ της Συρίας κοντά στα τουρκικά σύνορα. Το Ιντλίμπ αναδείχθηκε ως το μεγαλύτερο προπύργιο της Αλ Κάιντα που είδε ο κόσμος εδώ και 20 χρόνια, από την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το Σεπτέμβριο του 2001, και αποτέλεσε βάση για πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις σε οικισμούς στη βόρεια Συρία.

Σημαντικές συγκρούσεις για τον έλεγχο του Ιντλίμπ πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2020, καθώς ο συριακός αραβικός στρατός προωθήθηκε στην επαρχία, και αν και οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος η Τουρκία ξεκίνησε μια μαζική στρατιωτική επέμβαση για να υποστηρίξει τζιχαντιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής αξιωματικών στους μαχητές και φορητών μικρών βεληνεκών συστημάτων πυραύλων αέρος. Η αεροπορική άμυνα των μαχητών είχε σημαντικές απώλειες από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που ξεκίνησαν για την υποστήριξη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες σκότωσαν αρκετούς Τούρκους αξιωματικούς, γράφει το militarywatchmagazine.com.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία κλιμάκωσε τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της τζιχαντιστικής αεροπορικής άμυνας με τη μεταφορά τουλάχιστον τριών συστοιχιών αμερικανικής κατασκευής συστημάτων MIM-23 Hawk. Το Hawk θεωρείται ευρέως ξεπερασμένο και χρονολογείται από το 1960 στην υπηρεσία του, με την εκσυγχρονισμένη βελτιωμένη παραλλαγή Improved Hawk να θεωρείται ότι βρίσκεται στο τουρκικό οπλοστάσιο από το 1972. Λαμβάνοντας υπόψη τους αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση του εξοπλισμού αεράμυνας, η Τουρκία μπορεί να έχει ζητήσει άδεια των ΗΠΑ για μεταφορά των πυραυλικών συστημάτων στους μαχητές υπό την προστασία της.

Το Improved Hawk έχει βεληνεκές εμπλοκής 45 χιλιομέτρων και θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή ιδιαίτερα για παλαιότερα συριακά αεροσκάφη όπως το MiG-21BiS ή το MiG-23B που έχουν παλαιότερα αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου για να αντιμετωπίσουν τους πυραύλους με καθοδήγηση ραντάρ. Αν και αυτά τα αεροσκάφη είναι ικανά να πετούν πάνω από το μέγιστο ύψος εμπλοκής του συστήματος Hawk, αυτό θα μείωνε σημαντικά την ακρίβεια των χτυπημάτων τους. Πιο σύγχρονα αεροσκάφη, όπως τα ρωσικά αεροσκάφη Su-34, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν για να καταστέλλουν την αντιπυραυλική άμυνα του εχθρού ώστε να ανοίξουν το δρόμο για ασφαλέστερα χτυπήματα από συριακά μαχητικά χαμηλού επιπέδου. Ωστόσο, το σύστημα Hawk αντιπροσωπεύει μια σημαντική βελτίωση της μαχητικής αεροπορικής άμυνας και μια σημαντική κλιμάκωση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail