Πρόσω ολοταχώς για τις Gowind made in Greece: Το Γαλλικό promotion για τη συμφωνία με την Ελλάδα

- Ο εκνευρισμός στην Άγκυρα για την αμυντική συνδρομή και τις Belh@ra

- Οι Gowind μέσα από την προοπτική των Ελληνικών χεριών

Η πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της Άγκυρας, στο άκουσμα των ανακοινώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, ήταν το μούδιασμα για ν’ ακολουθήσει ο εκνευρισμός.

Από: hellasjournal.com

Ότι ακριβώς έκαναν οι Τούρκοι μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση απόκτησης των 18 Γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών 4,5 γενιάς Rafale F3R, πράττουν και με τις ψηφιακές φρεγάτες Belh@ra.

Εκνευρισμός και ρητορική που θέλει να υποβαθμίσει τις απαραίτητες για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εξοπλιστικές ενισχύσεις. Πίσω από αυτή την πρακτική όμως κρύβεται ο φόβος της γείτονος που βλέπει την μετατροπή της Ελλάδας σε μια ισχυρή δύναμη, ιδιαίτερα υπολογίσιμη από τους δυτικούς συμμάχους, αλλά κι από εκείνους εξ ανατολών που χτίζει διαρκώς νέες γέφυρες.

  • Παράλληλα αυτός ο εκνευρισμός περνάει και στο πεδίο με τους Τούρκους να προκαλούν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της διακλαδικής άσκησης Παρμενίων 2021. Δεν ήταν λίγες οι φορές που την Τετάρτη, η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας επιχείρησε να «σπάσει» τις περιοχές των αεροπορικών ασκήσεων οι οποίες έχουν δηλωθεί πάνω από μια εβδομάδα στις αρμόδιες αρχές ως περιοχές δεσμευμένες από την Ελληνική πολεμική αεροπορία.

Οι 40 παραβιάσεις από 8 τουρκικά F-16 και ATR-72, μόνο αμελητέες δεν είναι, όπως και οι δυο αερομαχίες που συμπληρώνουν το παζλ της σταδιακής ανόδου των τουρκικών προκλήσεων.

Η Γαλλία δίνει στον στόλο αλλά εισπράττει την αίγλη της φήμης του ΠΝ

Την ίδια στιγμή η Αθήνα με στρατηγική ψυχραιμία και σχέδιο από την μια πλευρά ενισχύει τα διπλωματικά της χαρτιά κι από την άλλη προχωρά στοχευμένα στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως στην περίπτωση των φρεγατών Belh@ra και τη διαπραγμάτευση για τις κορβέτες Gowind.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν από πολύ καλά πληροφορημένα χείλη κάνουν λόγο ακόμη και για χρήση των σχεδίων των Gowind να περνούν σε Ελληνικά χέρια ώστε ο νέος τύπος του πλοίου που φαίνεται ότι εισέρχεται στον στόλο, να χτιστεί στην χώρα μας από τα έμπειρα χέρια των εργαζόμενων στα Ελληνικά ναυπηγεία. Και μάλιστα οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η διαμόρφωση του οπλικού φόρτου των κορβετών σχεδόν έχει κλειδώσει, με κύρια όπλα τους MICA και τους EXOCET.

Οι Γάλλοι πάντως εκτός από το ποσό των 5 δις που αντιστοιχούν όλα εκείνα τα οποία έχουν συμφωνηθεί στο Παρίσι, κερδίζουν την φήμη ότι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με τις τεραστίων διαστάσεων απαιτήσεις σε καθημερινή βάση, επιλέγει τα Γαλλικά πλοία για ν’ αλλάξει σελίδα στην ιστορία του.

  • Το θέμα των Ελληνικών ναυπηγείων παραμένει ένα σημαντικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις καθώς υποχρεωτικά οι Ελληνικές Gowind, θα ξεκινήσουν και εκείνες στη Βρετάνη. Παράλληλα οι Γάλλοι αντιλαμβάνονται τις σημαντικές ανάγκες που έχει το Πολεμικό Ναυτικό κι αυτό είναι κάτι που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν σε βάθος δεκαετίας.

Ο υπουργός πριν λίγες ώρες από τον Βόρειο Έβρο που παρακολούθησε το πρώτο μέρος της τελικής φάσης της διακλαδικής άσκησης Παρμενίων 2021, στην ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων «οι Ένοπλες Δυνάμεις αναβαθμίζονται συνεχώς σε δομές, ανανεώνονται σε ανθρώπινο δυναμικό και θωρακίζονται με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα προβολής ισχύος, οπλικά συστήματα τελευταίας γενιάς όπως η πρόσφατη προμήθεια αεροσκαφών “Rafale” αλλά και η πολύ πρόσφατη συμφωνία για την πρόκτηση φρεγατών “Belharra” και την τεράστια ενίσχυση του Στόλου μας.

Στόχος βέβαια είναι αναβάθμιση των δυνατοτήτων μας σε κρίσιμους τομείς όπως αυτοί έχουν αναληφθεί από την ανάλυση του περιβάλλοντος απειλών με την πλέον σύντομη κατά το δυνατόν υλοποίησή τους.»

Αλλά και ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, Ναύαρχος Στυλιανός Πετράκης δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία με την Γαλλία που αποτελεί το έναυσμα για την μεγάλη αλλαγή σελίδας στον στόλο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail