Με «έξυπνες» βόμβες και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «απογειώνονται» τα F-16 block 50 – Φονική «κρούση» στον αέρα με τα SNIPER ATP

Ο βασικός κορμός της Πολεμικής Αεροπορίας, η «ραχοκοκαλιά» της,αποτελείται από μαχητικά F-16. Πώς οι προσθήκες θα αυξήσουν τη δυναμική τους

Από: newpost.gr

Την ώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα στην απόφαση για απόκτηση επιπλέον 6 Γαλλικών μαχητικών Rafale, η Πολεμική Αεροπορία σκοπεύει να αυξήσει την ισχύ της αναβαθμίζοντας τα ελληνικά «γεράκια» F-16 block 50.

Χωρίς αμφιβολία τα 24 «Δελταπτέρυγα» Rafale θα αποτελέσουν τα game changer αεροσκάφη της HAF τα επόμενα χρόνια ωστόσο ο βασικός κορμός της Πολεμικής Αεροπορίας, η «ραχοκοκαλιά» της,αποτελείται από μαχητικά F-16. Κατά συνέπεια η αναβάθμισή τους και η απόκτηση ισχυρών και σύγχρονων όπλων  που θα μεταφέρουν κάτω από τα φτερά τους είναι για το Επιτελείο μονόδρομος. Με το πρώτο μεγάλο βήμα να έχει γίνει με την αναβάθμιση σε διαμόρφωση Viper των 84 F-16 block 52+ και block 52+ adv. Kαι τα επόμενα να αφορούν τον εκσυγχρονισμό των block 50 και την απόκτηση νέων όπλων.                   

Και μπορεί η αναβάθμιση των 38 μαχητικών block 50 από ανταλλακτικά τα οποία θα αφαιρεθούν από τα 84 αεροσκάφη που θα μετατραπούν σε Viper συν την αγορά ορισμένων νέων συστημάτων να ανεβάζει επίπεδο σε δυο Πολεμικές Μοίρες, όμως τα νέα όπλα που θα αποκτηθούν προορίζονται σχεδόν για το σύνολο των F-16 που διαθέτει η HAF. Άλλωστε την ισχύ των μαχητικών καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα όπλα που μεταφέρουν και αυτό γνωρίζουν άριστα στο Ελληνικό επιτελείο με πρώτο την Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη που πιέζει συνεχώς για την ενίσχυση των "μπλε" φτερών.

SNIPER Advanced Targeting Pods(ATP)

Στο στόχαστρο της Πολεμικής Αεροπορίας εδώ και τουλάχιστον 8 χρόνια βρίσκονται τα ατρακτίδια νυχτερινής σκόπευσης SNIPER Advanced Targeting Pods (ATP). Πρόκειται για συσκευές που μεταφέρονται από τα μαχητικά F-16 και δίνουν τη δυνατότητα αναγνώρισης και στοχοποίησης μέσα στη νύχτα που κατευθύνουν με απόλυτη ακρίβεια βόμβες laser. Oπλικό σύστημα μια γενιά πιο σύγχρονο από τα Lantirn τα οποία εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν τα F-16 block 50 από την 340 Πολεμική Μοίρα "Βέλος" και την 347 "Περσέας". Με τα SNIPER ATP τα Ελληνικά "γεράκια" πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες αποτελεσματικής  κρούσης μέσα στη νύχτα σε στόχους υψηλής αξίας στο εχθρικό έδαφος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες στο υποπρόγραμμα που θα συζητηθεί από αύριο στο κοινοβούλιο περιλαμβάνεται η απόκτηση 30 συστημάτων SNIPER ATP για να ενισχύσουν το οπλοστάσιο των F-16. Επιπλέον  προβλέπεται η απόκτηση σχεδόν ενός εκατομμυρίου φυσιγγίων για τα πυροβόλα όλων των Αμερικανικών μαχητικών που διαθέτει η HAF δηλαδή του στόλου των F-16 αλλά και για τα F-4AUP της 338 Πολεμικής Μοίρας "Άρης".

Μια σειρά από σύγχρονα όπλα βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο της Πολεμικής Αεροπορίας για  τα οποία μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να καταρτιστούν ανάλογα υποπρογράμματα και να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία στο κοινοβούλιο.Πρόκειται για τα "έξυπνα" Ισραηλινά SPICE που καθοδηγούν βόμβες σε στόχους με ακρίβεια GPS και τα επίσης Ισραηλινά  RAMPAGE τα οποία στηρίζονται σε ρουκέτες πυροβολικού για στόχους σε αποστάσεις άνω των 150χλμ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail