Σενάριο δημοψηφίσματος για «Czexit» στην Πράγα ως προϋπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης

Pexels / pixabay
Freepen.gr - Το ακροδεξιό κόμμα SPD, το οποίο μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στο σχηματισμό νέας τσεχικής κυβέρνησης τον επόμενο μήνα, θα απαιτήσει από το υπουργικό συμβούλιο να προτείνει νομοθεσία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του κόμματος, Τόμιο Οκαμούρα.

Ο Tomio Okamura είναι ένας Τσέχος πολιτικός και επιχειρηματίας με μοραβική και ιαπωνική καταγωγή.

Ο πρωθυπουργός Andrej Babis με το φιλοευρωπαϊκό ANO είναι πιθανό να κερδίσει τις εκλογές στις αρχές του Οκτωβρίου, αλλά μπορεί να δυσκολευτεί να σχηματίσει πλειοψηφία καθώς οι σημερινοί εταίροι του φαίνεται να κινούνται κάτω από το όριο του 5% για είσοδο στο κοινοβούλιο.

Δύο κύριες αντιπολιτευτικές ομάδες αρνούνται να μπουν σε κυβέρνηση με τον Babis λόγω, όπως λένε, των συγκρούσεων συμφερόντων του ως ιδρυτή μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας.

Αυτό μπορεί να κάνει το αντιευρωπαϊκό και αντι-ΝΑΤΟ SPD του Okamura, ή την Ελευθερία και την Άμεση Δημοκρατία, εταίρους στις συνομιλίες, κάτι που δεν αποκλείει το ANO. Οι δημοσκοπήσεις εκτιμούν την υποστήριξη του κόμματος σε περίπου 10%.

Ο Οκαμούρα είπε ότι η δέσμευση να προτείνει νόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, που προς το παρόν δεν είναι εφικτά, θα ήταν το τίμημά του. Εάν θεσπιστεί μια τέτοια νομοθεσία, πιθανότατα θα επιτρέψει σε μια αναφορά πολιτών να προτείνει ψηφοφορία, πράγμα που σημαίνει ότι ο Okamura θα μπορούσε να βοηθήσει στην οργάνωση μιας.

«Μία από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις είναι το κυβερνητικό μανιφέστο ... να συμπεριλάβει νόμο για δημοψήφισμα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας δημοψηφίσματος για την έξοδο από την ΕΕ ή ενδεχομένως το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Οκαμούρα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μίλος Ζέμαν, ο ρόλος του οποίου θα είναι να μετριάσει τη θέση -εκλογικές διαπραγματεύσεις και να ορίσει πρωθυπουργό.

Το SPD προωθεί την αποχώρηση από την ΕΕ και το δημοψήφισμα εξόδου από την ΕΕ για χρόνια. Μια δημοσκόπηση από το πρακτορείο CVVM τον Ιούλιο έδειξε ότι το 66% των Τσέχων υποστηρίζει την παραμονή στην ΕΕ, ενώ το 28% δήλωσε ότι η χώρα δεν πρέπει να είναι στην ΕΕ.

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τσεχία είναι μεν στην ΕΕ αλλά εκτός Ευρωζώνης, που σημαίνει πως διαθέτει το όπλο του εθνικού νομίσματος.

* πληροφορίες Ρόιτερς, Βικιπέδια

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail