Σημείο-σταθμός: Η Ιορδανία αλλάζει πολιτική απέναντι στη Συρία και ζητά συνεργασία

Jaber-Nasib crossing will operate at full capacity as of Wednesday. ΑFΡ
Freepen.gr - Η Ιορδανία θα ανοίξει ξανά τα σύνορα με τη Συρία αυτή την εβδομάδα, αφού έκλεισε πριν από σχεδόν δύο μήνες λόγω των συγκρούσεων στη νότια επαρχία Νταράα της Συρίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιορδανίας Μαζέν Αλ-Φαράγια δήλωσε ότι η διάβαση Jaber-Nasib θα λειτουργεί κανονικά από την Τετάρτη, αφού ολοκληρωθούν όλες οι τεχνικές και διοικητικές ρυθμίσεις με τη συριακή πλευρά.

Σε δήλωσή του στο Ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων, Petra, ο Al-Faraya πρόσθεσε ότι η επανέναρξη της μεταφοράς φορτίου και επιβατών μέσω της διέλευσης Jaber-Nasib, της κύριας πύλης της Ιορδανίας για εμπορεύματα από τον Λίβανο και τη Συρία προς τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, «στοχεύει τόνωση του εμπορικού εμπορίου και του τουρισμού μεταξύ των δύο αδελφών χωρών».

Ο κύριος εμπορικός δρόμος της Ιορδανίας, που βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια του Αμμάν, επρόκειτο να λειτουργήσει με πλήρη δυναμικότητα από την 1η Αυγούστου, αλλά η απόφαση αναβλήθηκε λόγω της αύξησης της βίας στη Νταράα της Συρίας, γενέτειρα της εξέγερσης του 2011.

Τον Απρίλιο του 2015, η Ιορδανία έκλεισε τα σύνορά της με τη Συρία ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της βίας στη συνοριακή πόλη Νάσιμπ της Συρίας, η οποία, εκείνη την εποχή, κατελήφθη από τους Σύρους αντάρτες και μαχητές από το Μέτωπο Νούσρα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Επίσης την Κυριακή, υψηλού επιπέδου συριακή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από υπουργούς Εξωτερικών, εμπορίου ύδατος, γεωργίας και ηλεκτρικής ενέργειας, συναντήθηκε με τους ομολόγους της στο Αμάν.

Οι δύο πλευρές πραγματοποίησαν «εκτεταμένες» συνομιλίες για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε το Petra.

Πλησιάζοντας στη Συρία, η Ιορδανία επιδιώκει να προστατεύσει τα συμφέροντά της, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Khaled Qudah. «Μια ενοποιημένη και σταθερή Συρία βρίσκεται στο επίκεντρο των υψηλότερων συμφερόντων της Ιορδανίας».

«Φυσικά, το Αμμάν επιδιώκει την αύξηση της οικονομικής συνεργασίας με τη Συρία, αλλά ο στρατηγικός του στόχος είναι να φέρει τη Δαμασκό πίσω στον αραβικό κόσμο. Η Ιορδανία θέλει τη Συρία ως φίλη και όχι εχθρό».

Ο στρατηγικός αναλυτής Amer Sabaileh χαρακτήρισε την πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού του συριακού στρατού στο Αμάν ως το «αποκορύφωμα» της υψηλής διπλωματίας και του συντονισμού της Ιορδανίας με τη Συρία.

Ο Sabaileh είπε ότι η Ιορδανία βιώνει τις συνέπειες της συριακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας, και έτσι έπρεπε να υιοθετήσει μια «ρεαλιστική» προσέγγιση για την προστασία των συμφερόντων της.

«Η εγγύτητα του Αμμάν στη Δαμασκό έχει να κάνει με την κούραση της αδράνειας της διεθνούς κοινότητας στον πόλεμο της Συρίας. Η Ιορδανία θέλει μια πολιτική λύση για τον πόλεμο που ξεπερνά τα δέκα χρόνια ή τουλάχιστον ηρεμία και ασφάλεια στα βόρεια σύνορά της με τη Συρία». 

* με πληροφορίες από Arabnews

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail