Κρίση στη Λιβύη: Το Κοινοβούλιο ήρε την εμπιστοσύνη στην τουρκόφιλη κυβέρνηση

Freepen.gr - Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την ανάκληση της εμπιστοσύνης από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με επικεφαλής τον τουρκόφιλο Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα, κατά τη συνεδρίασή της την Τρίτη, με 89 ψήφους από 113 παρόντα μέλη, καθώς 45 βουλευτές είχαν προηγουμένως υποβάλει σχετικό στις 14 Σεπτεμβρίου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, τότε, δήλωσε ότι θα εξετάσει αυτό το αίτημα, οκτώ ημέρες μετά την υποβολή του, σύμφωνα με το νόμο.

Ο ανταποκριτής του «218News» στο Τομπρούκ ανέφερε πως γίνεται συζήτηση στο Κοινοβούλιο για την ενεργοποίηση του άρθρου 194 των εσωτερικών νόμων, το οποίο θεωρεί την κυβέρνηση ενότητας προσωρινή κυβέρνηση.

Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Miftah Al-Shaeri, δήλωσε στο «218News» ότι, με αυτό το βήμα, το κοινοβούλιο απέσυρε τις εξουσίες από τον Πρωθυπουργό, υποδεικνύοντας την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν σύνοδο την επόμενη εβδομάδα για να συζητηθεί ο σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου Abdullah Belhaq δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί τις καθημερινές της δραστηριότητες ως υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Abdel Moneim Balkour επιβεβαίωσε στο "218News" πως η απόσυρση της εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση απαιτεί 87 ψήφους και οι οργανωτικοί κανονισμοί επιβάλλουν έναν μυστικό μηχανισμό ψηφοφορίας. Καθώς αυτό δε συνέβη στη σύνοδο της Τρίτης, επισημαίνει ότι υπάρχουν παραβιάσεις που απειλούν την αξιοπιστία της απόφασης για απόσυρση της εμπιστοσύνης.

Και πρόσθεσε: «Δεν ψήφισα για να αποσύρω την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση επειδή δεν υπήρχαν πραγματικοί λόγοι για να το κάνω. Συμφωνήσαμε κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας να σχηματίσουμε επιτροπές για την παρακολούθηση των εργασιών της κυβέρνησης και σήμερα ήμασταν έκπληκτοι από την ψηφοφορία για την απόσυρση της εμπιστοσύνης, η οποία βύθισε τη χώρα σε κρίση».

Για την τύχη της πολιτικής διαδικασίας ο Balkour είπε ότι το καλύτερο αναμενόμενο σενάριο είναι «η συνέχιση των εργασιών της κυβέρνησης και η απελευθέρωσή της από τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου», προσθέτοντας πως το κοινοβούλιο μπορεί επίσης να ορίσει νέο πρωθυπουργό.

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση του Υπατου Συμβουλίου της Επικρατείας στην απόσυρση εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων από την κυβέρνηση · ο επίσημος εκπρόσωπος του Συμβουλίου, Mohammad bin Nasser, ανακοίνωσε την απόρριψη των διαδικασιών απόσυρσης εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας αυτές τις διαδικασίες ως «άκυρες και κατά παράβαση της συνταγματικής διακήρυξης και της πολιτικής συμφωνίας».

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση, ένα μέλος του Υπατου Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Abul-Qasim Qazeit, είπε ότι η απόφαση ήταν σωστή, αλλά ο μηχανισμός που ακολουθήθηκε ήταν λάθος και θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου, Ageela Saleh δήλωσε πως η απόφαση να αποσυρθεί η εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση της εθνικής ενότητας (GNU) ήταν νόμιμη. Αυτό συμβαίνει αφού δεν κατάφερε να πείσει επαρκώς το Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασής του.

Σε δηλώσεις του στην Libya Al-Hadath TV, ο Saleh επιβεβαίωσε ότι πάνω από το ένα τέταρτο των βουλευτών ψήφισαν υπέρ της απόσυρσης της εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση και ότι η διαδικασία έχει γίνει σύμφωνα με το νόμο.

«Η απόσυρση εμπιστοσύνης αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν 113 μέλη, όπου 89 ψήφισαν υπέρ της απόφασης», δήλωσε ο Σάλεχ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail