Η δυσπιστία συνεχίζεται καθώς η Τουρκία προσεγγίζει τους Αραβες αντιπάλους της

Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu holds a news conference in Ankara, September 2, 2021. (ΑFΡ)
Η Τουρκία συνέχισε την Τρίτη να επικοινωνεί με τους περιφερειακούς αντιπάλους της, Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε μια νέα προσπάθεια να αποκαταστήσει τους χαλασμένους δεσμούς που έχουν προκαλέσει περιφερειακές εντάσεις. Αυτό έρχεται εν μέσω ενός συνεχούς κλίματος δυσπιστίας λόγω της απουσίας συγκεκριμένων χειρονομιών καλής θέλησης από την Άγκυρα.

The Arab Weekly / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η χώρα του κάνει «θετικά βήματα» για τη βελτίωση των σχέσεων καθώς Τούρκοι και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι πραγματοποιούν δεύτερο γύρο συνομιλιών στην Άγκυρα.

«Οι φίλοι μας στο υπουργείο συναντιούνται (Αιγύπτιοι αξιωματούχοι)», είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Εάν αποφασίσουμε μαζί μετά τις συναντήσεις, θα λάβουμε τα απαραίτητα αμοιβαία βήματα για να διορίσουμε έναν πρέσβη».

Η Αίγυπτος και η Τουρκία δεν αντάλλαξαν πρεσβευτές από το 2013, όταν οι σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά την ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σημερινό πρόεδρο της χώρας.

Η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία για μια σειρά ζητημάτων, με πιο πρόσφατη τη σύγκρουση στη Λιβύη, όπου η Άγκυρα υποστήριξε τη διοίκηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Τρίπολη, ενώ οι Άραβες αντίπαλοί της υποστήριξαν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό, με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

«Δεν υπάρχει διαρκής φιλία ή εχθρότητα στις διεθνείς σχέσεις», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε επίσης τη δυνατότητα να επιτευχθεί θαλάσσια συμφωνία με την Αίγυπτο στην ανατολική Μεσόγειο, παρόμοια με αυτή που συνήφθη με την κυβέρνηση της Τρίπολης στα τέλη του 2019.

Ο Τσαβούσογλου πρότεινε για άλλη μια φορά μια σύνοδο κορυφής των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για την επίλυση των διαφορών.

Όσον αφορά τις σχέσεις με τα ΗΑΕ, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Τουρκίας είπε ότι υπήρχαν «θετικά βήματα στη διαδικασία εξομάλυνσης». Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον διάδοχο του Άμπου Ντάμπι Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε επίσης την επιθυμία της Τουρκίας να επιλύσει τη διαφωνία της με τις ΗΠΑ σχετικά με την αγορά ρωσικού συστήματος αεράμυνας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail