Τριγμοί στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Το φιάσκο του ανασχηματισμού και η υπόθεση Αποστολάκη όχι μόνο δεν έφεραν την επανεκκίνηση της κυβέρνησης που προσδοκούσε ο πρωθυπουργός μετά τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού, αλλά επιπλέον δημιούργησε σοβαρούς τριγμούς μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

Από: Το Ποντίκι - Πηνελόπη Νάσσου

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι όλη αυτή η ιστορία δημιουργήθηκε από το ίδιο το επιτελικό κράτος, το οποίο θεώρησε ότι μπορεί να διεμβολίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χωρίς να υπάρξουν συνέπειες.

Ωστόσο η εξέλιξη της υπόθεσης Αποστολάκη άφησε μια πικρή επικοινωνιακή γεύση αποτυχίας εντός και εκτός Ν.Δ., μείωσε μέχρι εξαφάνισης το θετικό μήνυμα που επιχειρήθηκε να σταλεί για την αναδιοργάνωση ενός κρίσιμου τομέα του κράτους, όπως η Πολιτική Προστασία, και γκρέμισε το συναινετικό προφίλ που είχε σκοπό να προβάλει ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να απεγκλωβιστεί χωρίς κόστος από τα παιχνίδια εντυπώσεων που έπαιζαν κυβέρνηση και ΜΜΕ καταλογίζοντάς του έλλειψη διάθεσης για συναίνεση και διχαστικό λόγο.

Στα κάγκελα η παραδοσιακή Δεξία

Τα δύσκολα ωστόσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του βρίσκονται μπροστά, καθώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα τού κυβερνώντος κόμματος βράζει.
Η πλειονότητα των στελεχών που προέρχονται από την παραδοσιακή Δεξιά αντιδρά πλέον έντονα στη λογική του πρωθυπουργού ότι οι ικανοί για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα βρίσκονται εκτός κόμματος και κυρίως στα κόμματα που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Διότι μπορεί ο Μητσοτάκης να θεωρεί πως η επιστράτευση κεντροαριστερών συνιστά άνοιγμα και διεύρυνση, αλλά οι επιπτώσεις στο εσωτερικό του κόμματος είναι σοβαρές, καθώς τα στελέχη αισθάνονται ότι απαξιώνονται. Μάλιστα οι πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να αναζητά αντικαταστάτη του Ευάγγελου Αποστολάκη από τον ίδιο χώρο έχουν πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο τις αντιδράσεις των στελεχών της Ν.Δ., τα οποία αισθάνονται ότι είναι ξένοι μέσα στο ίδιο τους το κόμμα.

Παράλληλα θέτουν υπό αμφισβήτηση τη λειτουργία του επιτελικού κράτους και στοχοποιούν πολλούς από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, δεδομένου ότι στην κυβέρνηση και το κόμμα υπάρχει το ερώτημα ποιος ήταν ο εμπνευστής της ιδέας της υπουργοποίησης του Αποστολάκη, που τελικά έγινε μπούμερανγκ επιφέροντας ένα καίριο χτύπημα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το γεγονός ακόμα ότι ο Μητσοτάκης αναβάθμισε τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε υπουργείο μόνο και μόνο για να αποδεχθεί την υπουργοποίησή του ο Αποστολάκης και στη συνέχεια την ενέταξε και πάλι ως Γραμματεία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκνεύρισε ακόμη περισσότερο τα στελέχη της Ν.Δ., τα οποία περίμεναν ότι έστω και την τελευταία ώρα ο πρωθυπουργός θα στρεφόταν σε κάποιο στέλεχος του κόμματός του.

«Από τη στιγμή που η κυβέρνηση λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τορπίλισε τα σενάρια για συναίνεση και εθνική συνεννόηση για το θέμα του περιβάλλοντος, η απάντηση θα ήταν να αντικατασταθεί ο Ευάγγελος Αποστολάκης με ένα πρόσωπο από το κόμμα, και μάλιστα την παραδοσιακή Δεξιά. Αυτή θα ήταν η απάντηση που έπρεπε να δώσει ο πρωθυπουργός» λένε τα στελέχη του κόμματος της Ν.Δ.


Οι ίδιοι άνθρωποι θεωρούν ακόμα ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ο Μητσοτάκης δείχνει να απαξιώνει το ίδιο του το κομματικό σπίτι. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έλεγαν μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός τούς θυμάται μόνο όταν είναι να δώσει κάποια μάχη στο Κοινοβούλιο και στις δύσκολες ψηφοφορίες, ενώ από την άλλη εμφανίζεται σαν να μην τους θεωρεί έτοιμους και ικανούς να διοικήσουν.

Ερωτήματα για τις επιλογές

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχουν και πολλά ερωτήματα για κάποια στελέχη που βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης αλλά και για στελέχη που αναβαθμίστηκαν και μάλιστα σε καίριες θέσεις.
Μέσα στη Ν.Δ. γίνεται πολύς λόγος για το γιατί βγήκε εκτός κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Τα στελέχη της Ν.Δ. έχουν τις καλύτερες εντυπώσεις για την παρουσία του στο υπουργείο Υγείας, αφού λένε ότι ήταν ιδιαίτερα εργατικός και αποτελεσματικός. Επισημαίνουν δε ότι η τοποθέτηση είχε χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερα επιτυχημένη από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ήταν επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού.

Μάλιστα οι περισσότεροι εμφανίζονται ξαφνιασμένοι από την εντυπωσιακή άνοδο του υπουργού Υγείας Θανάση Πλεύρη, ο οποίος μπορεί να είχε μια αξιοπρεπή παρουσία ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, δεν διαθέτει ωστόσο την κατάλληλη εμπειρία για να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο και νευραλγικό χαρτοφυλάκιο εν μέσω μάλιστα της πανδημίας.

Το γεγονός ότι ο νέος υπουργός Υγείας προέρχεται από τον νομικό κόσμο και στην πραγματικότητα δεν έχει καμία ιδιαίτερη επαφή με το αντικείμενο πυροδότησε νέες γκρίνιες για τη λογική με την οποία ο πρωθυπουργός επιλέγει τους συνεργάτες του.

Αρκετοί αντιλαμβάνονται ότι κάποιες θέσεις που έχει πάρει ο υπουργός Υγείας για τους αντιεμβολιαστές μπορεί να λειτουργήσουν κατευναστικά σε αυτό τον χώρο, ωστόσο επισημαίνουν ότι σε αυτή τη δύσκολη ώρα θα έπρεπε να βρεθεί στο υπουργείο Υγείας κάποιος που να προέρχεται από τον χώρο αυτόν.

Την ίδια ώρα επισημαίνουν πως το γεγονός ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνεται για δεύτερη φορά σε στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος, γεννάει πολλά ερωτήματα για το τι είδους πολιτική θέλει ο πρωθυπουργός να ακολουθήσει σε αυτό το νευραλγικό υπουργείο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail