Γίνεται η Τουρκία ναρκο-κράτος; Φυσικά και ΝΑΙ!

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε το 2015 ότι οι τουρκικές αρχές επωφελούνταν από το εμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL), ενώ τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησαν τουρκικές εταιρείες για λαθρεμπόριο όπλων. Η οικογένεια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σταθερό έλεγχο στην οικονομία. Ωστόσο, πρόσφατοι ισχυρισμοί σχετικά με τη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών υποδεικνύουν πως ο έλεγχος του Ερντογάν και των στενών συμμάχων του εκτείνεται μέχρι τη Βενεζουέλα, την Ευρώπη και το Αφγανιστάν.

Türkmen Terzi - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Στρατηγικά τοποθετημένη ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, η Τουρκία έχει γίνει ένας σημαντικός δρόμος για το λαθρεμπόριο ηρωίνης από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη. Έχει επίσης καταστεί κόμβος διανομής λαθρεμπορίου κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Από τις αρχές Μαΐου, το αφεντικό της τουρκικής μαφίας, Σεντάτ Πέκερ, επιδίδεται σε σοβαρές κατηγορίες εναντίον του Ερντογάν και άλλων υψηλόβαθμων μελών του κυβερνώντος κόμματος. Μεταξύ των κατηγοριών είναι η εμπλοκή σε λαθρεμπόριο κοκαΐνης από την Κολομβία μετά την κατάσχεση 4,9 τόνων κοκαΐνης με προορισμό την Τουρκία στο λιμάνι Buenaventura της Κολομβίας στον Ειρηνικό στις 9 Ιουνίου 2020. Μια άλλη ένδειξη πως η Τουρκία έχει καταστεί σημαντικός δρόμος για τη διακίνηση ναρκωτικών ήταν η κατάσχεση στον Ισημερινό 616 κιλών ναρκωτικών σε πλοίο με προορισμό την Τουρκία τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Η αγγλική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Bianet με έδρα την Κωνσταντινούπολη ανέφερε ότι η κοκαΐνη κατασχέθηκε σε πλοίο που είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Πουέρτο Μπολιβάρ του Ισημερινού για τη νότια πόλη της Μερσίνα. Το λιμάνι του Πουέρτο Μπολιβάρ διαχειρίζεται η τουρκική Yılport Holding με συμβόλαιο 50 ετών, σύμφωνα με συμφωνία που υπέγραψαν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ερντογάν και ο ομόλογός του του Ισημερινού το 2016. Παρά τις σαφείς αποδείξεις, οι Τούρκοι εισαγγελείς μέχρι τώρα δεν είχαν ξεκινήσει έρευνα για δραστηριότητες λαθρεμπορίας ναρκωτικών. Υπήρξαν πολυάριθμες κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών εναντίον της Yılport Holding. Τα τουρκικά κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση για τελωνειακούς υπαλλήλους που εκτελώνισαν 540 κιλά κοκαΐνης στο λιμάνι Dilovası του Yılport στην πόλη Kocaeli τον Αύγουστο του 2020.

Η Αραβική Άνοιξη είχε επιζήμιες επιπτώσεις στις εξαγωγές της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και η Τουρκία έχει χάσει επίσης σε μεγάλο βαθμό τη ρωσική εξαγωγική της αγορά από την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους το 2015. Η νεοοθωμανιστική-ισλαμιστική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν οδήγησε σε μια διπλωματική κρίση μεταξύ της Τουρκίας και των δυτικών δυνάμεων, η οποία περιόρισε τις εξαγωγές της Τουρκίας σε ρωσικές, μεσανατολικές και ευρωπαϊκές αγορές. Έκτοτε, η Άγκυρα έδωσε προτεραιότητα στην Αφρική καθώς και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής ως νέες πολιτικές και οικονομικές συμμαχίες. Η επίσκεψη του πρώην Τούρκου προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Χιλή το 1995 ήταν μια καμπή στη σχέση της Τουρκίας με την περιοχή. Ο Ερντογάν επισκέφθηκε το Μεξικό, την Κολομβία και την Κούβα το 2015, και ένα χρόνο αργότερα, τη Χιλή, το Περού και τον Ισημερινό. Το «Σχέδιο Δράσης της Άγκυρας για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική» το 1998 και η ανακήρυξη του 2006 ως «Έτος της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής» στην Τουρκία αποδείχθηκαν γόνιμα καθώς ο εμπορικός όγκος της Τουρκίας με την περιοχή αυξήθηκε από 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2006 σε περισσότερα σχεδόν 10 δολάρια δισεκατομμύρια το 2017. Ωστόσο, η πρόσφατη εμπλοκή της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) με ορισμένα έθνη της Λατινικής Αμερικής έθεσε αμφιβολίες για τον πραγματικό στόχο πίσω από τη λατινοαμερικανική πολιτική της Τουρκίας.

Το αφεντικό της τουρκικής μαφίας Πέκερ ισχυρίστηκε ότι ο γιος του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια στο Καράκας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους για να δημιουργήσει ένα νέο εμπόριο ναρκωτικών, αφού κατασχέθηκαν σχεδόν πέντε τόνοι κοκαΐνης πέρυσι από την Κολομβία. Ο μακροχρόνιος σύμμαχος του Ερντογάν, ο Γιλντιρίμ, απάντησε λέγοντας ότι ο γιος του Έρκαμ Γιλντιρίμ, ο οποίος διευθύνει ναυτιλιακή εταιρεία, επισκέφθηκε τη Βενεζουέλα μόνο για να παραδώσει προσωπικά τεστ COVID-19 και προστατευτικό εξοπλισμό στο λαό της Βενεζουέλας.

Ο Πέκερ υποστήριξε επίσης ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μεχμέτ Αγκάρ είχε μερίδιο στους 4,9 τόνους κοκαΐνης που κατασχέθηκαν στην Κολομβία και πως ο νυν υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σόιλου είχε αποκρύψει την υπόθεση λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Μετά τους ισχυρισμούς του Πέκερ, βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) σε κοινοβουλευτική ερώτηση ρώτησαν τον Υπουργό Εμπορίου Μεχμέτ Μους γιατί το υπουργείο του είχε άρει τον προηγούμενο χρόνο το δασμό που είχε επιβληθεί σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του τυριού από τη Βενεζουέλα παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι παραγωγός τυριού. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται πως η πρόθεση της Τουρκίας δεν ήταν εισαγωγή τροφίμων αλλά μάλλον η διακίνηση ναρκωτικών.

Ένα άλλο περιστατικό που δείχνει βαθύτατους δεσμούς μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του οργανωμένου εγκλήματος ήταν η κατάσχεση ιδιωτικού αεροσκάφους από την Τουρκία από την ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας στις 4 Αυγούστου 2021. Το αεροσκάφος, που ανήκε στον επιχειρηματία που συνδέεται με τον Ερντογάν, Ethem Sancak, βρέθηκε να μεταφέρει 1,3 τόνους κοκαΐνης.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει γίνει ένας εναλλακτικός κόμβος για την κοκαΐνη τα τελευταία χρόνια μετά από επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας εναντίον των κυρίων ναρκωτικών κοκαΐνης στο Βέλγιο και το Ρότερνταμ στην Ολλανδία. Η Τουρκία είναι ένας βασικός δρόμος ηρωίνης από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη και οι άρχοντες των ναρκωτικών σύμφωνα με πληροφορίες προτιμούν να συνεργάζονται με την τουρκική μαφία και άλλους ανθρώπους που συνδέονται με την κυβέρνηση για να μεταφέρουν τα ναρκωτικά μέσω της Τουρκίας, όπου είναι απίθανο να αντιμετωπίσουν συνέπειες. 

Η Λιβύη έχει γίνει μια άλλη σημαντική τοποθεσία για τη διακίνηση ναρκωτικών. Η Τουρκία είχε στρατιωτική παρουσία στη χώρα από τότε που η Άγκυρα υποστήριξε την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη εναντίον του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ με έδρα το Τομπρούκ. Η Δυτική Λιβύη έχει μια ιστορική σχέση διακίνησης ναρκωτικών με τη Νότια Ευρώπη και το κενό εξουσίας που άφησε η πτώση του καθεστώτος Καντάφι το 2011 σημαίνει πως η μετακίνηση είναι εύκολη για τους άρχοντες ναρκωτικών στην περιοχή. Η Τουρκία προβαίνει σε τακτικές και ολοένα και κατάφωρες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στην τουρκική Avrasya Shipping για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη.

Η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Αρκετά τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει υποψίες πως η πραγματική πρόθεση της Τουρκίας είναι να ελέγξει τη διακίνηση ναρκωτικών από το Αφγανιστάν. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τον Αύγουστο ότι δε θα παραχθούν ναρκωτικά στη χώρα, αλλά αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν πως οι Ταλιμπάν κέρδισαν περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ του 2018 και του 2019 από το εμπόριο ναρκωτικών. Έχοντας κατά νου τις κατηγορίες τόσο κατά της κυβέρνησης του ΑΚΡ όσο και των Ταλιμπάν, δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν και οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν τελικά να συνεργαστούν στη διακίνηση ναρκωτικών.

Για δεκαετίες, η τουρκική κυβέρνηση πυρπόλησε πεδία κάνναβης στη μάχη της εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), της κουρδικής μαχητικής ομάδας που διεξάγει ένοπλο αγώνα εναντίον της Τουρκίας από το 1984, αλλά ο Ερντογάν παροτρύνει τους ηγέτες της περιοχής να προωθήσουν τη σοδειά στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει βυθίσει την Τουρκία σε μια βαθιά οικονομική κρίση, δεν προωθεί πλέον τις παραδοσιακές εξαγωγές τροφίμων ή υφασμάτων της Τουρκίας ή επενδύσεις κατασκευών. Αντ 'αυτού, οι στενοί επιχειρηματικοί σύμμαχοί του μεταφέρουν ναρκωτικά από τη Λατινική Αμερική στην Τουρκία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail