Η απόδοση διεθνούς νομιμότητας στους Ταλιμπάν θα ήταν καταστροφικό λάθος

REUTERS / Stringer (REUTERS)
Οι αφελείς προσπάθειες αρκετών ηγετικών δυνάμεων της Δύσης να ενισχύσουν τις σχέσεις με το νεοσύστατο καθεστώς των Ταλιμπάν στην Καμπούλ υπονομεύονται από την ασυμβίβαστη στάση του νέου ισλαμιστικού καθεστώτος.

Con Coughlin - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Μετά τη δραματική κατάληψη του  ελέγχου του Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα από τους Ταλιμπάν, ορισμένοι εξέχοντες δυτικοί ηγέτες δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με το νέο αφγανικό καθεστώς, μετά από ισχυρισμούς ορισμένων ηγετών των Ταλιμπάν ότι θέλουν να δημιουργήσουν μια πιο μετριοπαθή μορφή διακυβέρνησης από την προηγούμενη που τρομοκρατούσε τη χώρα στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Μετά την κατάληψη της χώρας από το ισλαμιστικό κίνημα, οι ηγέτες των Ταλιμπάν προσπαθούσαν να τονίσουν τα σχέδιά τους για μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση. Στην πρώτη τους συνέντευξη Τύπου μετά την κατάληψη του ελέγχου της χώρας, οι ηγέτες του κινήματος υποσχέθηκαν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των γυναικών, να εγγυηθούν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και προσέφεραν αμνηστία για κυβερνητικούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς στην πρώην κυβέρνηση του προέδρου Ashraf Ghani, η οποία κατέρρευσε σε αταξία μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να τερματίσει την στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος της ένοπλης ομάδας, δήλωσε επίσης πως οι Ταλιμπάν επιθυμούν ειρηνικές σχέσεις με άλλες χώρες και ότι καμία ομάδα δε θα επιτρέπεται να χρησιμοποιεί το Αφγανικό έδαφος για επιθέσεις εναντίον οποιουδήποτε έθνους.

"Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι κανείς δεν θα βλαφτεί", είπε ο Μουτζαχίντ. «Δε θέλουμε εσωτερικούς ή εξωτερικούς εχθρούς».

Ο πιο μετριοπαθής τόνος που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες των Ταλιμπάν προκάλεσε ορισμένους εξέχοντες δυτικούς ηγέτες να δηλώσουν την προθυμία τους να συνεργαστούν με το νεοσύστατο Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, προκαλώντας φόβους πως οι Ταλιμπάν θα επιτύχουν σύντομα τον στόχο τους να κερδίσουν διεθνή αποδοχή από τους μεγαλύτερους δυνάμεις.

Ενώ ο Μπάιντεν ήταν αμφίρροπος στο ζήτημα της αναγνώρισης του νέου ισλαμιστικού καθεστώτος, λέγοντας ότι εναπόκειται στους Ταλιμπάν να αποφασίσουν αν θέλουν διεθνή αναγνώριση, ορισμένοι από τους βασικούς συμμάχους της Ουάσινγκτον έχουν επιδείξει περισσότερο ενθουσιασμό για τη δημιουργία σχέσεων με το νέο καθεστώς στην Καμπούλ.

Την τελευταία φορά που οι Ταλιμπάν έλεγξαν το Αφγανιστάν, από τη δεκαετία του 1990, οι μαχητές έλαβαν αναγνώριση από τρία μόνο έθνη: το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τώρα, οι προοπτικές του κινήματος να κερδίσει ευρύτερη διεθνή αναγνώριση έχουν βελτιωθεί σημαντικά αφού αρκετοί εξέχοντες Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν δηλώσει την προθυμία τους να συνεργαστούν με το νέο καθεστώς.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, ο Josep Borrell, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε πως το μπλοκ είναι έτοιμο να εξετάσει σοβαρά τη δημιουργία σχέσεων με το Ισλαμικό Εμιράτο. "Οι Ταλιμπάν κέρδισαν τον πόλεμο, οπότε θα πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους", δήλωσε. "Δεν είναι θέμα επίσημης αναγνώρισης. Είναι θέμα αντιμετώπισης (αυτών)".

Ο φαινομενικός ενθουσιασμός της ΕΕ για τη δημιουργία σχέσεων με τους Ταλιμπάν αντήχησε στη Γερμανία, όπου ο Armin Laschet, υποψήφιος από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Άνγκελα Μέρκελ που ελπίζει να τη διαδεχθεί ως καγκελάριος, σημείωσε πως "η τέχνη της καλής εξωτερικής πολιτικής" βρίσκει λύσεις με κράτη. των οποίων οι στόχοι και τα ιδανικά απορρίπτουν άλλες κοινωνίες.

Αντίθετα, η Γαλλία και η Βρετανία ήταν πιο αμφίρροπες για τη δημιουργία σχέσεων με τους Ταλιμπάν, ενώ εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το ζήτημα της αναγνώρισης των Ταλιμπάν "δεν έχει επί του παρόντος σημασία για τη Γαλλία", ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε πως "θα ήταν λάθος για οποιαδήποτε χώρα να αναγνωρίσει οποιοδήποτε νέο καθεστώς στην Καμπούλ πρόωρα ή διμερώς".

Παρ 'όλα αυτά, η στενή συνεργασία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των Ταλιμπάν και των δυτικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ κατά την πρόσφατη εκκένωση ξένων υπηκόων σημαίνει ότι ορισμένοι ανώτεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί εξακολουθούν να έχουν την άποψη πως σύντομα θα είναι δυνατή η επίσημη αναγνώριση του νέου καθεστώτος.

Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά σχέδια για τη δημιουργία στενότερων σχέσεων με την Καμπούλ υπονομεύονται σοβαρά από τη συμπεριφορά του νέου καθεστώτος των Ταλιμπάν, το οποίο αντί να ανταποκρίνεται στην υπόσχεσή του να επιδιορθώσει τους τρόπους του, φαίνεται να επιστρέφει στην παλιά, ασυμβίβαστη προσέγγισή του.

Έχοντας διορίσει μια σειρά από εξέχοντες μαχητές σε ανώτερα αξιώματα στη νέα κυβέρνηση, οι Ταλιμπάν έχουν κατηγορηθεί πλέον ότι έστειλαν ομάδες θανάτου για να συλλάβουν και να σκοτώσουν πρώην μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Πρόσφατες αναφορές υποστηρίζουν πως τουλάχιστον τέσσερις εκλεκτοί Αφγανοί αντιτρομοκρατικοί πράκτορες κυνηγήθηκαν και σκοτώθηκαν από τους Ταλιμπάν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, σε μια περίπτωση βγάζοντας όλα τα νύχια του θύματος πριν τον πυροβολήσουν.

Τα θύματα λέγεται ότι ήταν μέλη των Μονάδων 011 και 041, μονάδων εκπαιδευμένων από τη Βρετανία και την Αμερική που ήταν υπεύθυνες για τον εντοπισμό και την ανάκριση των Ταλιμπάν και παλαιότερα είχαν την έδρα τους στην έδρα της αφγανικής υπηρεσίας πληροφοριών, την Εθνική Διεύθυνση Ασφάλειας ( NDS) στην Καμπούλ.

Η αδίστακτη συμπεριφορά των Ταλιμπάν στην καταδίωξη των πρώην εχθρών τους, έχει ωθήσει τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ HR McMaster να απευθύνει προειδοποιήσεις κατά των δυτικών χωρών που δημιουργούν διπλωματικές σχέσεις με το νέο καθεστώς.

Γράφοντας στις εφημερίδες Sunday Times του Λονδίνου, ο McMaster εξέδωσε μια έντονη προειδοποίηση προς τους δυτικούς ηγέτες να μη δεχτούν τους ισχυρισμούς των Ταλιμπάν ότι πρόκειται για ένα πιο μετριοπαθές κίνημα από τους προγόνους τους.

«Πρέπει να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι οι Ταλιμπάν έχουν αλλάξει», προειδοποίησε. «Η αυταπάτη μας οδήγησε πολλούς να αγκαλιάσουν μια οργουελική αντιστροφή της ηθικής στην οποία θεωρούν τους τζιχαντιστές τρομοκράτες ως εταίρους.

Γνωρίζουμε ποιοι είναι, πώς στρατολογούνται και γιατί είναι επικίνδυνοι. Οι Ταλιμπάν είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν μια βάναυση μορφή σαρίας στον Αφγανικό λαό και είναι συνυφασμένοι με τρομοκράτες αποφασισμένους να συνεχίσουν την τζιχάντ τους εναντίον όλων όσων δε συμμορφώνονται με τους διεστραμμένη ερμηνεία του Ισλάμ».

Σίγουρα, για να κριθεί από την ολοένα και πιο ασυμβίβαστη συμπεριφορά των Ταλιμπάν από την κατάληψη της εξουσίας τον περασμένο μήνα, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι ισλαμιστές μαχητές είναι διατεθειμένοι να υιοθετήσουν μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση στη διακυβέρνηση του Αφγανικού λαού, μια στάση που πρέπει να ληφθεί υπόψη πριν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν το καταστροφικό λάθος να αναγνωρίσουν στο νέο ισλαμιστικό καθεστώς του Αφγανιστάν διεθνή νομιμότητα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail