Η Κίνα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε έργα ανασυγκρότησης στη Λιβύη

Freepen.gr - Ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed Al-Mnifi, πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών, Wang Yi, την Παρασκευή για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη και τους τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.

Ο Κινέζος ανώτατος διπλωμάτης κάλεσε όλα τα κόμματα της Λιβύης να αποφύγουν τις διαταραχές και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες για να προωθήσουν τη διαδικασία πολιτικής διευθέτησης στη χώρα.

Αυτές οι παρατηρήσεις ήρθαν κατά τη συνάντηση του Al-Mnifi με τον Wang στο περιθώριο της γενικής συζήτησης της 76ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA).

«Ο κινεζικός και ο λιβυκός λαός μοιράζονται την παραδοσιακή φιλία», είπε ο Wang, σημειώνοντας ότι η Κίνα υποστηρίζει σταθερά τη Λιβύη καθώς επίσης τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας. Υποστηρίζει επίσης τις προσπάθειες των αρχών της Λιβύης για τη διατήρηση της σταθερότητας, την ανοικοδόμηση της οικονομίας και την προώθηση των γενικών εκλογών και της πολιτικής διαδικασίας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

«Η Κίνα εκτιμά τη σταθερή προσήλωση της Λιβύης στη φιλική πολιτική απέναντι στην Κίνα και την πολύτιμη υποστήριξή της σε θέματα που σχετίζονται με τα βασικά συμφέροντα και τις κύριες ανησυχίες της Κίνας», σημείωσε ο Wang.

Η Κίνα είναι πρόθυμη να σταθεί σταθερά μαζί με τη Λιβύη για να υποστηρίξει από κοινού την αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις, βασικό κανόνα που διέπει τις διεθνείς σχέσεις και να διασφαλίσει τα νόμιμα δικαιώματα των δύο χωρών και τα κοινά συμφέροντα των αναπτυσσόμενων εθνών.

Επισημαίνοντας ότι η πολιτική διαδικασία στη Λιβύη βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο και η ειρηνική κατάσταση είναι δύσκολα κερδισμένη, ο Wang παρότρυνε όλα τα μέρη να εφαρμόσουν πραγματικά την αρχή «Libyan-led and Libyan-owned», να σεβαστούν την επιλογή του Λιβυκού λαού και να λάβουν υπόψη τις νόμιμες ανησυχίες και τις εύλογες φιλοδοξίες της Λιβύης.

Ο Wang κάλεσε επίσης όλα τα μέρη να παραμείνουν στο παιχνίδι του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ως κύριου διαύλου διαμεσολάβησης και να ακούσουν πλήρως τις απόψεις όλων των παρατάξεων στη Λιβύη καθώς και τις γειτονικές χώρες.

Όλες οι πλευρές θα πρέπει να ενισχύσουν περαιτέρω τη διεθνή αντιτρομοκρατική συνεργασία και τις ανταλλαγές πληροφοριών και να αποτρέψουν τη διασυνοριακή κίνηση τρομοκρατών, έτσι ώστε να αποτραπεί η εξεύρεση εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών δυνάμεων στη Λιβύη, είπε ο Wang.

Από την πλευρά του, ο Al-Mnifi είπε ότι η Λιβύη και η Κίνα έχουν ιστορικά φιλικές σχέσεις και πως η Κίνα είναι ένας πραγματικός εταίρος και φίλος της Λιβύης. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Κίνα για την σταθερή υποστήριξη της επιλογής του λιβυκού λαού και την πολύτιμη υποστήριξη στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη.

Η πρακτική συνεργασία μεταξύ Λιβύης και Κίνας έχει επιτύχει γόνιμα αποτελέσματα και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας, δήλωσε ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου. Πρόσθεσε πως η Λιβύη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Κίνα για να ανοίξει μια ευρύτερη προοπτική για τις σχέσεις των δύο χωρών.

* πληροφορίες libyareview.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail