Υδρογονάνθρακες: Δεύτερες σκέψεις από τις ΗΠΑ για τα κοιτάσματα της Κρήτης

Το αρνητικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου φαίνεται να αλλάζει εντελώς το σκηνικό γύρω από τις έρευνες υδρογονανθράκων που βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη και για την "καυτή" περιοχή με υψηλό γεωστρατηγικό ενδιαφέρον στα νότια και δυτικά της Κρήτης.

Από: capital.gr

Του Χάρη Φλουδόπουλου


Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt που δημοσιεύτηκε στο Greece Investor Guide και η οποία αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με το μέλλον της αμερικανικής παρουσίας στα δύο θαλάσσια οικόπεδα. Ο κ. Pyatt τονίζει ότι το μέλλον των ερευνών υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κρήτης θα καθοριστεί από την ίδια την αγορά, σημειώνοντας βεβαίως ότι οι εταιρείες ακόμη και στην Ελλάδα αναζητούν τρόπους για να κάνουν πιο πράσινο το χαρτοφυλάκιό τους. Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρει ότι το φυσικό αέριο είναι ένα καύσιμο που θα παίξει ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και το μεγάλο ερώτημα είναι από πού θα προέλθει.
Σεισμικές έρευνες

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η κοινοπραξία που αποτελείται από την Total, την ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ, καλείται να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στις σεισμικές έρευνες που απαιτούνται σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης. Συγκεκριμένα, το χρονικό παράθυρο που είναι προγραμματισμένο να γίνουν οι έρευνες αυτές κλείνει το φετινό χειμώνα (τέλος 2021 - αρχές 2022). Αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση τα μέλη της κοινοπραξίας θα πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) ζητώντας χρονική παράταση. Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες στη διάρκεια του περυσινού χειμώνα, την οποία δεν αξιοποίησε λόγω της κρίσης της πανδημίας αλλά και των γενικότερων αρνητικών συνθηκών στην αγορά των υδρογονανθράκων.
Η συνέντευξη

Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικά στην περίπτωση των ερευνών στην Κρήτη στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Greece Investor Guide. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το εάν η ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας επηρεάζει τις προσπάθειες για έρευνα υδρογονανθράκων στα υπεράκτια οικόπεδα της Κρήτης, ο κ. Pyatt υπογράμμισε ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι πραγματική και βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο ίδιος εκτιμά ότι το φυσικό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης και υπογραμμίζει ότι το μεγάλο ερώτημα είναι από πού θα προέλθει αυτό το αέριο. Μάλιστα κάνει ειδική μνεία στις αλλαγές που σημειώνονται στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και οι οποίες οφείλονται στις πολιτικές αποφάσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένων των υποδομών φυσικού αερίου, όπως ο αγωγός TAP, η επέκταση του σταθμού της Ρεβυθούσας, το FSRU της Αλεξανδρούπολης, που θα διαφοροποιήσουν την προμήθεια αερίου με εισαγωγές που δεν θα προέρχονται από τη Ρωσία και τυγχάνουν της υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επομένως το εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει τις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο είναι κάτι που θα αποφασιστεί από την ίδια την αγορά αναφέρει ο κ. Pyatt προσθέτοντας ότι είναι πολύ ξεκάθαρο, ότι ακόμη και ελληνικές ενεργειακές εταιρείες όπως, για παράδειγμα, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ψάχνουν τρόπους για να καταστήσουν πιο πράσινο το χαρτοφυλάκιό τους.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η δυνατότητα χρηματοδότησης των μεγάλων projects έρευνας υδρογονανθράκων σε υπεράκτιες παραχωρήσεις θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λάβουν οι κάτοχοι των αδειών. "Γνωρίζω ότι τα ΕΛΠΕ έχουν επιστρέψει κάποιες από τις άδειες που κατέχουν. Γνωρίζω ότι η ExxonMobil, που είναι συνεταίρος με τα ΕΛΠΕ και την Total στα υπεράκτια πεδία της Κρήτης, συνεχίζει να παρακολουθεί αυτό το θέμα. Αλλά νομίζω ότι για τις ΗΠΑ προτεραιότητα παραμένει το πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο ως εγγυητής της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, και ταυτόχρονα να κάνουμε όλα όσα μπορούμε ώστε να υποστηρίξουμε το γενναίο σχέδιο της ενεργειακής μετάβασης για το οποίο έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης" καταλήγει ο κ. Pyatt.

Ποια είναι η ExxonMobil

Η ExxonMobil, παρότι είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο, εντούτοις θεωρείται ως εκφραστής των οικονομικών συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών και εταιρεία με τεράστιο ειδικό οικονομικό και πολιτικό βάρος. Η εταιρεία παράγει περίπου το 3% του πετρελαίου παγκοσμίως και έχει υπό τον έλεγχό της πάνω από 30 χιλιάδες παραγωγικές γεωτρήσεις.  Στη σημερινή της μορφή δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 1999 ωστόσο ιστορικά αποτελεί τον διάδοχο της άλλοτε κραταιάς Standard Oil της εταιρείας που δημιούργησε το 19ο αιώνα ο J.D. Rockfeller. Αυτή τη στιγμή η εταιρία έχει παρουσία στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ν. Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία, την Αυστραλία και την Αφρική.
Ενδιαφέρουσα περιοχή

Ανεξάρτητα από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στη διεθνή αγορά και έχει οδηγήσει στην αναστολή πολλών επενδυτικών projects, ιδίως για περιοχές που θεωρούνται ανεξερεύνητες (frontier) για την περιοχή στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, που συνηγορούν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου. Τα στοιχεία είχαν αρχικά περιέλθει στην κατοχή των Ελληνικών Πετρελαίων από τα τέλη του 2015 και προέρχονται από τις πρώτες σεισμικές καταγραφές που είχε πραγματοποιήσει η νορβηγική εταιρεία PGS στην ευρύτερη περιοχή. Με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις έχει εντοπιστεί ανάλογη γεωλογική δομή με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό του θαλάσσιου κοιτάσματος αερίου Ζορ στην Αίγυπτο. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τομή ονομάστηκε "Τάλως" ενώ τα ευρήματα από τις σεισμικές καταγραφές της PGS χρησιμοποιήθηκαν για να προσελκυθούν οι ξένοι παραχωρησιούχοι δηλαδή η Total και η ExxonMobil.



Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail