Η Τουρκία λέει ότι «αξιολογεί» την προσφορά των Ταλιμπάν για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Freepen.gr - Η Τουρκία δήλωσε την Πέμπτη ότι «αξιολογεί» τις προτάσεις των Ταλιμπάν και άλλων για την ασφαλή λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την επιστροφή της ισλαμιστικής ομάδας στην εξουσία στο Αφγανιστάν, ανέφερε το Agence France-Presse.

Τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήρθαν λίγες ώρες αφότου το Κατάρ δήλωσε πως συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν για να ανοίξει ξανά το αεροδρόμιο της Καμπούλ «το συντομότερο δυνατό».

Η Τουρκία έχει επίσης συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, αλλά έχει εκφράσει ανησυχία για το ποιος θα οργανώσει την ασφάλεια για το προσωπικό της στην αφγανική πρωτεύουσα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

«Υπάρχουν προτάσεις από τους Ταλιμπάν και άλλες χώρες για συνεργασία μαζί μας. Εξετάζουμε αυτές τις προτάσεις», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε κοινή εκδήλωση στα ΜΜΕ με τον Ολλανδό ομόλογό του Σίγκριντ Κάαγκ.

«Αλλά το πιο σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια εντός και εκτός του αεροδρομίου».

Το Κατάρ και η Τουρκία είναι στενοί περιφερειακοί σύμμαχοι που ανέλαβαν το διεθνές προβάδισμα σε απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Τουρκία αρχικά διαπραγματευόταν με την Ουάσινγκτον και τους Ταλιμπάν για την παροχή ασφάλειας στο αεροδρόμιο.

Όμως, απέσυρε ολόκληρη την ομάδα των περισσότερων από 500 στρατιωτών χωρίς μάχη καθώς μαχητές των Ταλιμπάν συνέκλιναν στην Καμπούλ τον περασμένο μήνα.

Η Τουρκία έχει δηλώσει έκτοτε ότι είναι ανοικτή στην παροχή επαγγελματικών και τεχνικών υπηρεσιών, όπως ο χειρισμός αποσκευών στο αεροδρόμιο για να βοηθήσει στην επανεκκίνηση πτήσεων με πολίτες.

Αλλά οι Ταλιμπάν απέρριψαν επίσημα την προσφορά της Άγκυρας να διατηρήσει τους Τούρκους στρατιώτες στον αεροπορικό κόμβο.

«Μέχρι σήμερα, οι Ταλιμπάν είχαν δηλώσει ότι θα ήθελαν να ασφαλίσουν οι ίδιοι την ασφάλεια», είπε ο Τσαβούσογλου.

«Αλλά η ασφάλεια πρέπει να παρέχεται με τρόπο που να εμπνέει εμπιστοσύνη στη διεθνή κοινότητα».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail