Ο Ερντογάν ζητά τα αμερικανικά στρατεύματα να φύγουν από Συρία και Ιράκ

φωτο τουρκική προεδρία

Freepen.gr - Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα ήθελε να δει τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Ιράκ και τη Συρία επειδή δε θεωρεί την παρουσία τους χρήσιμη για την ειρήνη στην περιοχή.

Ερωτηθείς από την Margaret Brennan του CBS News σε συνέντευξή του το Σάββατο αν θα ήθελε να δει τα αμερικανικά στρατεύματα να φεύγουν, ο Ερντογάν απάντησε καταφατικά. Χρησιμοποίησε την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν για να πει ότι η παρουσία τους δεν έκανε την περιοχή πιο ασφαλή.

«Θα ήθελα να φύγουν από τη Συρία και το Ιράκ», είπε ο Ερντογάν. Αντ 'αυτού, πιστεύει ότι οι τοπικές κυβερνήσεις πρέπει να αφεθούν να "αποφασίσουν" για την ασφάλεια εντός των συνόρων τους. Κάτι που όμως δε σέβεται ο ίδιος μετρώντας τρεις διαφορετικές εισβολές σε περιοχές της Συρίας.

Ο Ερντογάν βρίσκεται εδώ και καιρό σε αντίθεση με τις αμερικανικές διοικήσεις από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στο γειτονικό Ιράκ. Το ιδιαίτερο εμπόδιο μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ ήταν η σχέση των ΗΠΑ με τους Κούρδους μαχητές της Συρίας, τους οποίους έχει υποστηρίξει για να απωθήσουν το ISIS από τα προπύργιά τους.

Ερωτηθείς αν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εάν επέμβει ξανά στη Συρία μετά από μια υποθετική αποχώρηση των ΗΠΑ, ο Ερντογάν επανέλαβε την προηγούμενη θέση του ότι η Τουρκία θα παραμείνει στη Συρία για όσο καιρό κάνουν άλλες δυνάμεις το ίδιο.

«Δε θα μείνουμε ποτέ εκεί που δε μας θέλουν», επέμεινε μολονότι στη Συρία δεν τους επιθυμεί κανείς, όπως επίσης σε Κύπρο, Λιβύη και Ιράκ. Στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ερντογάν δεν απάντησε άμεσα, αλλά επεσήμανε πως η κατασκευή κατοικιών στα κατεχόμενα εδάφη του στη βόρεια Συρία θα ωφελήσει τους εκτοπισμένους πρόσφυγες.

Οι τουρκικές πολιτικές στη Συρία έχουν επικριθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη για τον εκτοπισμό των Κούρδων από τα σπίτια τους στα οποία εγκαθιστά εξτρεμιστές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail