Ο Πούτιν είναι απίθανο να εμπιστεύεται τον Ερντογάν παρά τις αυξανόμενες πιέσεις της Δύσης στην Τουρκία

Η Τουρκία τώρα χρειάζεται τη Ρωσία καθώς αγωνίζεται να χειριστεί πολλαπλά γεωπολιτικά-στρατιωτικά μέτωπα

Παύλος Αντωνόπουλος, ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής - southfront.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη ότι σε αντίθεση με τις σχέσεις του με τον Τζορτζ Μπους, τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες «λειτούργησαν καλά», δεν «ξεκίνησε καλά» με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν από την άφιξή του στο Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου. Ο Ερντογάν αποκάλυψε επίσης ότι η πηγή της απογοήτευσής του από την Ουάσινγκτον ήταν η απομάκρυνση της Τουρκίας από το σχέδιο μαχητικών F-35 πριν από δύο χρόνια μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. Η Τουρκία είναι επίσης απογοητευμένη από την πολιτική της Ουάσινγκτον στη Συρία και τον νέο ενθουσιασμό να εμπλακεί στο ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με ουσιαστικό τρόπο.

Η απόκτηση του συστήματος S-400 δεν οδήγησε μόνο στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, αλλά οδήγησε επίσης στις κυρώσεις των ΗΠΑ πέρυσι. Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει ήδη πληρώσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για 100 από τα μαχητικά αεροσκάφη stealth. Πολλοί Τούρκοι στρατιωτικοί εργολάβοι επρόκειτο επίσης να συμμετάσχουν στο έργο. Ωστόσο, παρά τις κυρώσεις και την απομάκρυνση από το πρόγραμμα F-35, ο Τούρκος πρόεδρος παραμένει σταθερός στην απόφασή του να αποκτήσει το σύστημα S-400. Στην πραγματικότητα, σχεδιάζει να αγοράσει περισσότερες μονάδες του συστήματος αεράμυνας.

«Για εμάς, η υπόθεση S-400 ολοκληρώθηκε. Δεν είναι δυνατόν να επιστρέψουμε σε αυτό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταλάβουν. Εμείς, η Τουρκία, είμαστε ειλικρινείς, αλλά δυστυχώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν και δεν είναι», είπε, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα« χτυπήσει άλλες πόρτες», ώστε η Τουρκία να «αγοράσει ό,τι χρειάζεται για την άμυνά της».

Φαίνεται ότι μία από τις πόρτες που θα χτυπήσει ο Ερντογάν είναι αυτή του Ρώσου ομόλογού του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες πρόκειται να συναντηθούν στην πόλη του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα στις 29 Σεπτεμβρίου. Ο Ερντογάν είπε πως θα συζητήσει με τον Πούτιν τις διμερείς σχέσεις και τη Συρία, ιδιαίτερα την κατάσταση στο Ιντλίμπ. Στη δήλωσή του, είπε ότι το ζευγάρι «θα πάρει μια απόφαση για την τύχη των τουρκο-ρωσικών σχέσεων. Θα συζητήσουμε επίσης για τη Συρία». Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι δεν έχει δει «κανένα ρωσικό λάθος στις σχέσεις μας».

Τίθεται το ερώτημα εάν η Μόσχα θα ήταν πρόθυμη να εμπιστευτεί τον Ερντογάν, ειδικά δεδομένου ότι η φιλική του ρητορική μπορεί να γίνει εξίσου εύκολα μοχθηρή. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τους θανάτους πολλών Ρώσων στρατιωτικών στη Συρία, προσπάθησε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων του Νοτίου Καυκάσου απέναντι στο όφελος της Μόσχας ενθαρρύνοντας και υποστηρίζοντας με ενθουσιασμό το Αζερμπαϊτζάν να καταλάβει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ που κατείχε η Αρμενία και υπονόμευσε τα ρωσικά συμφέροντα στην Αφρική υποστηρίζοντας την τότε κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Λιβύης.

Αν και μια ποικιλία παραγόντων, όπως το ΝΑΤΟ, το Ισραήλ και οι αραβικές χώρες της χερσονήσου, όλοι συνωμότησαν αρχικά για να υποστηρίξουν τον πόλεμο εναντίον του συριακού κράτους, μια δεκαετία αργότερα και ο πόλεμος συνεχίζεται κυρίως λόγω της μονομερούς βοήθειας, εκπαίδευσης και χρηματοδότησης της Τουρκίας σε τζιχαντιστικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία. Εκφράζοντας την απογοήτευσή του, ο Ερντογάν στην πραγματικότητα θα ισχυριζόταν το αντίθετο και θα έλεγε ότι «ο Μπάιντεν μεταφέρει όπλα σε τρομοκράτες της YPG που επιχειρούν στη Συρία». Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είναι το συριακό παράρτημα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) - αλλά οι YPG υποστηρίζονται άμεσα από την Ουάσινγκτον. Η Άγκυρα θεωρεί το ΡΚΚ και τις συνεργασίες του ως τρομοκρατικές οργανώσεις λόγω των εκκλήσεών τους για ανεξαρτησία ή αυτονομία των Κούρδων, καθώς και για ίσα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι ΗΠΑ ουσιαστικά αποκλείστηκαν από το τέλμα της Συρίας, αφού δεν κατάφεραν να εκδιώξουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία ή να αποδυναμώσουν τη ρωσική και ιρανική επιρροή στην περιοχή. Πλέον ελέγχουν μόνο περιοχές που κατέχει το YPG στην Ανατολική Συρία. Αυτή η περιοχή τυγχάνει επίσης να είναι το κύπελλο τροφίμων της Συρίας και πηγή εσωτερικής ενέργειας, κάτι που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ως όπλο κατά της συριακής κυβέρνησης.

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα στη Συρία, με την πρώτη να θέλει να διατηρήσει το επί δεκαετίες status quo και τη δεύτερη να προσπαθεί να ανακτήσει, μέσω της σκληρής και ήπιας ισχύος, την πρώην αυτοκρατορική οθωμανική κατοχή της. Ωστόσο, η Τουρκία έχει δείξει στο παρελθόν ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν στο πλαίσιο της πλατφόρμας της Αστάνα για το συριακό ώστε να εξασθενίσει και να περιορίσει την επιρροή των ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία. Όσο απογοητευτικό και αν είναι για την Τουρκία καθώς προσπαθεί απεγνωσμένα να γίνει μεγάλη δύναμη, η πραγματικότητα είναι πως η παρουσία της στη Συρία εξαρτάται από τη Ρωσία.

Παρά τα διαπερασμένα ζητήματα μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, ιδιαίτερα λόγω των πολιτικών της Τουρκίας σχετικά με τον Νότιο Καύκασο, την Ουκρανία και άλλους τομείς ενδιαφέροντος, υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες για εμβάθυνση των σχέσεων και της συνεργασίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail