Ο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την αμερικανική βάση στην Τουρκία - αναλυτής

Freepen.gr - Η μόνη ξένη στρατιωτική βάση που πρέπει να εγκαταλείψει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι η αεροπορική βάση İncirlik στη νότια Τουρκία, έγραψε για την Washington Examiner ο Μάικλ Ρούμπιν, μελετητής στο American Enterprise Institute.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «έπρεπε να εγκαταλείψουν το İncirlik πριν από μια δεκαετία», γράφει ο Ρούμπιν.

Κάποτε ένα κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης και ο σημερινός ξενιστής περίπου 50 πυρηνικών όπλων, η βάση İncirlik «αποτελεί πλέον στρατηγική ευθύνη», πρόσθεσε.

Παρά την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «στρέφεται όλο και περισσότερο προς τη Ρωσία», είπε ο Ρούμπιν. «Η Τουρκία είναι τόσο εχθρός όσο και σύμμαχος».

Ο Ερντογάν «θα μπορούσε μια μέρα να θεωρήσει την αμερικανική παρουσία στο Ιντσιρλίκ ως παρουσία ομήρου», έγραψε ο μελετητής.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρήσουν από το İncirlik, «ο μόνος ηττημένος ... θα ήταν η τοπική τουρκική οικονομία», πρόσθεσε, καθώς η Ουάσινγκτον μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί αεροπορικές βάσεις στην Ελλάδα και τη Ρουμανία ως εναλλακτικές λύσεις που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail