Η κινεζικο-ρωσική συνεργασία είναι το κλειδί για την ειρήνη στο Αφγανιστάν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να συνεργαστούν στενότερα για το Αφγανιστάν μετά την ταχεία κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν. Και οι δύο ηγέτες ελπίζουν να προωθήσουν μια ειρηνική επίλυση της κρίσης σύμφωνα με το ψήφισμα 2513 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από το Μάρτιο του 2020, το οποίο τους εξουσιοδοτεί να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν για το συμφέρον της ειρήνης, παρά το γεγονός πως η ομάδα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται επίσημα ως τρομοκρατική. Αμέσως, μπορούν να οργανώσουν μια άλλη συνάντηση της Εκτεταμένης Τρόικας μεταξύ τους, του Πακιστάν και των ΗΠΑ, αλλά μπορούν να κάνουν κι άλλα.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Πριν περιγράψουμε τις άλλες διαθέσιμες επιλογές πολιτικής, είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε στον αναγνώστη τη σημασία του προαναφερθέντος. Η Εκτεταμένη Τρόικα συγκεντρώνει τους κορυφαίους ξένους φορείς στον εμφύλιο πόλεμο στο Αφγανιστάν. Λειτουργεί ως η πιο αποτελεσματική πλατφόρμα για την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και τη διευκόλυνση μιας πολιτικής λύσης στη σύγκρουση. Τώρα που η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αφγανική κυβέρνηση στην Καμπούλ έχει καταρρεύσει, ωστόσο, οι συμμετέχοντες της χώρας θα μπορούσαν να είναι ένα μείγμα από τους Ταλιμπάν και μερικές από τις άλλες ομάδες που θέλουν να συμμετάσχουν στην αποκλειστική κυβέρνηση των de facto ηγετών τους.

Οι Ταλιμπάν μπορεί να είναι σε θέση να οργανώσουν μια κυβέρνηση από μόνοι τους χωρίς καμία ξένη υποστήριξη, όπως φέρονται να κάνουν, κάτι που θα μπορούσε στη συνέχεια να αλλάξει τον σκοπό της Εκτεταμένης Τρόικας. Αντί να διευκολύνουν την ειρηνική επίλυση της κρίσης, θα μπορούσαν να επικεντρωθούν περισσότερο σε πιεστικά θέματα αμοιβαίας ασφάλειας, όπως η απειλή του ISIS-K και άλλων διεθνών τρομοκρατικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ θα έχουν πολύ λιγότερη επιρροή εκεί μετά την προγραμματισμένη απόσυρσή τους μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε οι σχετικές ευθύνες θα πέσουν περισσότερο στην Κίνα, το Πακιστάν και τους ώμους της Ρωσίας.

Αυτές οι τρεις χώρες είναι όλες μέρος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) όπου το Αφγανιστάν είναι επίσης παρατηρητής. Θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί ότι η διευρυμένη τρόικα θα καταστεί περιττή σε περίπτωση που οι Ταλιμπάν καταφέρουν να σχηματίσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς από μόνη τους, όπως έχουν υποσχεθεί, οπότε θα ήταν πιο λογικό σε αυτή την περίπτωση να παίξει μεγαλύτερο ρόλο η SCO λόγω της αντίθεσης των μελών της στις κοινές απειλές τρομοκρατίας, αυτονομισμού και εξτρεμισμού. Δεδομένου ότι η Κίνα και η Ρωσία ίδρυσαν από κοινού τη SCO, θα είχαν κατά συνέπεια τις περισσότερες ευθύνες όταν πρόκειται για αυτό το ζήτημα, μαζί με το γειτονικό Πακιστάν φυσικά.

Ωστόσο, η ασφάλεια και η ανάπτυξη συμβαδίζουν, επομένως θα ήταν εξίσου σημαντικό να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν στο προσεχές μέλλον. Οι ΗΠΑ πάγωσαν ήδη τα περιουσιακά στοιχεία της Αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το ΔΝΤ ανέστειλε την πρόσβαση του Αφγανιστάν σε κεφάλαια και η Παγκόσμια Τράπεζα απλώς σταμάτησε τη βοήθειά της, οπότε οι εναλλακτικές χρηματοοικονομικές δομές θα έπρεπε να αντικαταστήσουν το ρόλο αυτών των δυτικών, εάν αυτό ζητηθεί από το Αφγανιστάν de facto Κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν. Η Κίνα και η Ρωσία θα πρέπει φυσικά να αναγνωρίσουν πρώτα επίσημα αυτήν την κυβέρνηση, αλλά μια τέτοια επίσημη αναγνώριση μπορεί σύντομα να ακολουθήσει το πέρας αυτής της διαδικασίας.

Η Κίνα και η Ρωσία μπορούν να επεκτείνουν τις δικές τους μορφές διμερούς οικονομικής στήριξης στο Αφγανιστάν μόλις συμβεί αυτό και/ή οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που ίδρυσαν θα μπορούσαν ενδεχομένως να κάνουν το ίδιο. Πρόκειται κυρίως για την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης Υποδομών και την Ευρασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, αλλά όλα τα μέλη ίσως πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι διμερείς μηχανισμοί ή ακόμη και ένας νεοσύστατος κοινός μηχανισμός μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας πιθανότατα θα αρκούσαν, καθώς δεν είναι σαφές ποιος άλλος μπορεί να αναγνωρίσει αυτές τις αρχές, πότε θα ένιωθαν άνετα να το κάνουν και υπό ποιες συνθήκες. 

Ανεξάρτητα από τα ακριβή σενάρια, είναι σαφές πως Κίνα και Ρωσία κρατούν τα κλειδιά της αφγανικής ειρήνης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτές οι μεγάλες χώρες έχουν κεντρικούς ρόλους να διαδραματίσουν μέσω της Εκτεταμένης Τρόικας, της SCO, των μη δυτικών εναλλακτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχουν, διμερώς με το Αφγανιστάν, και από κοινού μεταξύ τους. Η Κίνα και η Ρωσία μπορούν να βοηθήσουν το Αφγανιστάν πολιτικά, όσον αφορά την ασφάλεια και την οικονομία. Αυτή η θεώρηση μιλά για την αναντικατάστατη σημασία τους στην αναδυόμενη Πολυπολική Παγκόσμια Τάξη και τις αυξημένες ευθύνες που αναλαμβάνουν ανάλογες με τον αυξανόμενο παγκόσμιο ρόλο τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail