Η περιπέτεια της Τουρκίας στο Αφγανιστάν και η αναβίωση του Παντουρκισμού

Η τουρκική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν τελειώνει, αλλά η Άγκυρα εξακολουθεί να σχεδιάζει τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στη χώρα. Τούρκοι διπλωμάτες διαπραγματεύονται με τους Ταλιμπάν για να διατηρήσουν μια μόνιμη παρουσία ασφαλείας στη χώρα για την προστασία του Διεθνούς Αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ.

Türkmen Terzi - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το φλέγον ερώτημα είναι αν η Άγκυρα θα παράσχει διάδρομο για τη μεταφορά τζιχαντιστών από τη Συρία στο Αφγανιστάν.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο κύριος στόχος της Άγκυρας για τη λειτουργία του Διεθνούς Αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι ήταν να ευχαριστήσει την αμερικανική κυβέρνηση με την ελπίδα ότι θα τερματίσει τις αμερικανικές κυρώσεις λόγω της απόκτησης του ρωσικού προηγμένου πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400.

Διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν νωρίτερα πως η Τουρκία ακύρωσε τα σχέδια για την εξασφάλιση του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, αλλά φαίνεται ότι η εμπλοκή της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Αφγανιστάν δεν είναι μέρος της αποστολής του στο ΝΑΤΟ, αλλά μια ξεχωριστή υπόθεση, με τους Ταλιμπάν να ζητούν τεχνική υποστήριξη από την Τουρκία στη λειτουργία του αεροδρομίου.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι Τούρκοι διπλωμάτες είχαν την πρώτη τους συνάντηση με τους Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και πως η Τουρκία δε χρειαζόταν άδεια από καμία άλλη χώρα για να διαπραγματευτεί με τους Ταλιμπάν.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει μια μόνιμη στρατιωτική βάση στη χώρα παρά το τέλος της αποστολής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου πως οι ΗΠΑ είχαν διαπραγματευτεί με τους Ταλιμπάν, ότι η Τουρκία δεν έχει τίποτα ενάντια στις πεποιθήσεις των Ταλιμπάν και πως η Άγκυρα μπορεί να έχει έναν πιο άνετο διάλογο με τους Ταλιμπάν σε σχέση με την Αμερική.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στις 24 Αυγούστου ότι «θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, την τουρκική κυβέρνηση και το μουσουλμανικό λαό του τουρκικού έθνους».

Η βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που σκότωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 13 Αμερικανών στρατιωτικών και πολλοί Αφγανοί την Πέμπτη, ενίσχυσε την επιθυμία της Τουρκίας να διασφαλίσει την ασφάλεια του αεροδρομίου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Άγκυρα την Κυριακή, εξέφρασε τα σχέδια της Τουρκίας να διευθύνει το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Είπε πως οι βομβιστικές επιθέσεις προκάλεσαν ζημιές σε διαδρόμους, πύργους, τερματικούς σταθμούς και την άμαχη πλευρά του αεροδρομίου και ότι η Τουρκία πρέπει να επισκευάσει το αεροδρόμιο για τη λειτουργία του.

Ο Μάας δήλωσε ότι η Γερμανία είναι ευγνώμων στην Τουρκία για την προσφορά της να συνεχίσει να βοηθά στη λειτουργία του αεροδρομίου μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ και είπε πως η Γερμανία είναι έτοιμη να το υποστηρίξει οικονομικά και τεχνικά, ανέφερε το Reuters. Ο Μάας επαίνεσε επίσης τη συμβολή της Τουρκίας στην πραγματοποίηση πτήσεων εκκένωσης.

Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία ήταν ήδη υπεύθυνη για την ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και η τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε σαφώς την άποψη πως η Άγκυρα δε θα άφηνε την ασφάλεια του αεροδρομίου στους Ταλιμπάν. Η Τουρκία είχε αναπτύξει περίπου 500 στρατιώτες στο αεροδρόμιο από το 2015 για να διατηρήσει το αεροδρόμιο σε λειτουργία.

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε στην τουρκική τηλεόραση NTV την Κυριακή ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει να διευθύνει το αεροδρόμιο και δε βιάζεται να ξεκινήσει πτήσεις.

Είπε πως η Τουρκία δεν μπορεί να αφήσει την ασφάλεια του αεροδρομίου στους Ταλιμπάν, καθώς η Άγκυρα φοβάται ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί κι άλλη αιματοχυσία στο αεροδρόμιο υπό την κακή ασφάλεια των Ταλιμπάν. Ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε επίσης στο NTV την περασμένη εβδομάδα ότι δεν ήταν σίγουρος αν οι Ταλιμπάν είχαν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν το αεροδρόμιο.

Ενώ το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (ΑΚΡ) διαπραγματεύεται με τους Ταλιμπάν και τις δυτικές δυνάμεις για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ και τη διατήρηση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στο Αφγανιστάν, ο ηγέτης της κύριας αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu αντιτίθεται έντονα στη νέα στρατιωτική περιπέτεια της Τουρκίας στο Αφγανιστάν.

«Το κάλεσμά μου στον κόσμο: Δεν είμαι [όπως] ο Ερντογάν. Προέρχομαι από την παράδοση Kuvayi Milliye. Κανείς δεν μπορεί να δηλώσει… τη χώρα μου ανοιχτή φυλακή [για] πρόσφυγες. Επιτρέψτε μου να σας πω εκ των προτέρων, σας περιμένουν πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις», έγραψε ο Kılıçdaroğlu στα τουρκικά και αγγλικά στις 18 Ιουλίου. Η Kuvayi Milliye ήταν η πρώτη ένοπλη ομάδα που υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των Οθωμανών στην Ανατολία και τη Ρουμέλια κατά την πρώιμη περίοδο της Τουρκίας Πόλεμος ανεξαρτησίας.

Η Meral Akşener, ηγέτης του κόμματος Iyi [Good], ασκεί επίσης έντονη κριτική στην πολιτική του Ερντογάν στο Αφγανιστάν. «Δεν υπάρχει πλέον καμία χώρα που ονομάζεται Αφγανιστάν. Γιατί πρέπει να μείνουν τα στρατεύματά μας εκεί; Σταματήστε να λέτε ανοησίες για να ευχαριστήσετε τις Ηνωμένες Πολιτείες και αποσύρετε τους στρατιώτες μας από αυτό το έλος », έγραψε στο Twitter στις 16 Αυγούστου.

Η πλειοψηφία των Τούρκων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης διαφωνούν με την επεκτατική πολιτική του Ερντογάν στο Αφγανιστάν, αλλά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σχολίασε τον περασμένο μήνα πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία του Αφγανικού λαού, ανέφερε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός TRT.

Ο Ακάρ είναι βασικός αξιωματούχος στην πολιτική ασφάλειας της Τουρκίας αφού η υγεία του Ερντογάν επιδεινώθηκε πρόσφατα. Ο Ακάρ, ο οποίος είχε πολλές συναντήσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες με Αμερικανούς, Γερμανούς, Βρετανούς υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ, δήλωσε στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Αυγούστου ότι τα αρμόδια υπουργεία και ιδρύματα προετοιμάζονται για να δεχθούν εντολές σε περίπτωση Τούρκοι στρατιώτες παραμείνουν στην αφγανική πρωτεύουσα της Καμπούλ, ανέφερε η εφημερίδα Daily Sabah.

Παρά την κριτική της τουρκικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση Ερντογάν προετοιμάζεται για μεγαλύτερο ρόλο στο Αφγανιστάν.

Η κύρια ατζέντα της συνάντησης του Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου ήταν το Αφγανιστάν.

Ο ανώτερος Τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γιέτκιν σχολίασε τον περασμένο μήνα πως η αμερικανική κυβέρνηση ευχαρίστησε την Τουρκία για την πρόταση της εξασφάλισης του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Ο Γιέτκιν ανέφερε ότι ο Ερντογάν επιδιώκει τη διεθνή υποστήριξη για το σχέδιό του στο Αφγανιστάν, καθώς συνεχάρη τον Ισαάκ Χέρτσογκ που ορκίστηκε στο νέο του ρόλο ως πρόεδρος του Ισραήλ στις 12 Ιουλίου. Μια μέρα αργότερα, ο Ερντογάν είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ επί τη ευκαιρία της 50ης επετείου από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν, ο οποίος στηρίζει ομάδες ανταρτών της Συρίας κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ από το 2011 καθώς και φέρεται να έχει αναπτύξει περισσότερους από 10.000 Σύριους μαχητές για την υποστήριξη της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη, σχεδιάζει να ακολουθήσει μια επεκτατική εξωτερική πολιτική στο Αφγανιστάν.

Ο Ερντογάν δε θα διστάσει να μεταφέρει τζιχαντιστές από τη Συρία στο Αφγανιστάν. Το Al-Monitor ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 10.000 ξένοι μαχητές στο Αφγανιστάν και πως ορισμένες τζιχαντιστικές ομάδες που αντιμετωπίζουν πίεση από τη Hayat Tahrir al-Sham στη Συρία αντιμετωπίζουν το Αφγανιστάν ως ένα νέο καταφύγιο τώρα που οι Ταλιμπάν έχουν πάρει τον έλεγχο.

Κανείς δεν έχει εκφράσει τη νέα περιπέτεια της Τουρκίας στο Αφγανιστάν καλύτερα από τον Ντεβλέτ Μπαχτσέλι, τον ηγέτη του εκλογικού εταίρου του Ερντογάν, me το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP), ο οποίος δήλωσε την Κυριακή pvw «η εκκένωση Τούρκων στρατιωτών από το Αφγανιστάν είναι μια σωστή απόφαση, αλλά αν χρειαστεί, h στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν για την καταπολέμηση των τρομοκρατών αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από την πίστη της [του τουρκικού λαού] και τους πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς της με την περιοχή. Η Άγκυρα δεν μπορεί να είναι ασφαλής εάν δεν υπάρχει ασφάλεια στην Καμπούλ».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail