«Μέχρι και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης να φύγει από την Κύπρο»

ΝΑ φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης από το βόρειο τμήμα της Κύπρου. «Ο στόχος μου είναι να δω και την τελευταία μπότα και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη να φεύγει από την Κύπρο». Αυτό είναι το όραμα του Αμερικανού Γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, όπως το περιέγραψε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, στο πλαίσιο ειδικής τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, στη διάρκεια της οποίας τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Μεγαλόσταυρο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για τη διαχρονική προσφορά του και την προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της ελευθερίας για όλο τον κόσμο. Όραμα του, όπως ανέφερε, η επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο μιας λύσης όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ είναι διαχρονικός φίλος της Κύπρου και της Ελλάδος. Είναι φίλος μας γιατί και ο ίδιος -σε όλη την πολιτική του διαδρομή- αγωνιζόταν για πανανθρώπινες αξίες, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Και σε αυτές τις αρχές «έχουμε συναντηθεί», βρεθήκαμε στην ίδια πορεία. Το σημειώναμε αυτό και τις προάλλες όταν αναφερθήκαμε στην επίσκεψη του στην Κύπρο. 

Από: philenews.com

Ο ΡΟΜΠΕΡΤ Μενέντεζ ανέφερε -όχι ρητορικά- πως «είμαι περήφανος που είμαι φίλος της Κύπρου, περήφανος που εργάζομαι με τους Κυπρίους, καθώς εργάζονται για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους...». Γιατί έχει φίλους Κυπρίους, στην ομογένεια αλλά και εδώ. Τον τίμησαν με τη φιλία τους, τους τιμά και ο ίδιος. Θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί εκτενώς στις πολιτικές πρωτοβουλίες που ανέπτυξε για την Κύπρο και την Ελλάδα. Είναι πολλές και οι παρεμβάσεις του, οι οποίες ήταν καίριας σημασίας. Το σημαντικό ότι έχουν αποτέλεσμα οι πλείστες των παρεμβάσεων του, καθώς είναι μεθοδικός και εκ της θέσεως του ισχυρός παράγοντας στην αμερικανική διοίκηση. 

ΜΙΑ σημαντική, κατά την άποψή μας, αναφορά στην ομιλία του κατά την τελετή στο Προεδρικό μέγαρο, ήταν για την πρώτη επίσκεψη του στην Κύπρο. Ήταν το 1995. Διηγήθηκε μάλιστα την προσπάθεια του τότε, σε μια περίοδο που δεν επιτρέπονταν οι διελεύσεις στα κατεχόμενα, να πάρει μια φιλική του οικογένεια προσφύγων να επισκεφθούν το κατεχόμενο χωριό τους. Το Πραστειό. Εκείνη, είπε, αποτέλεσε τη στιγμή που ο ίδιος γνώρισε τον πόνο της Κύπρου ο οποίος ήταν αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Και έκτοτε επισκέφθηκε πολλές φορές το νησί. Και έκτοτε οι παρεμβάσεις του για το Κυπριακό έγιναν πιο έντονες. Επειδή ακριβώς αισθάνθηκε την κατοχή και έθεσε ως στόχο του την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων. Να τερματισθεί η συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. 

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ Γερουσιαστής δεν απέφυγε να αναφερθεί με τη γλώσσα της αλήθειας, χωρίς περιστροφές και διπλωματικές διατυπώσεις στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είπε πως το όραμα του Ερντογάν φέρνει τον διχασμό της Κύπρου και όχι το όραμα της επανένωσης του νησιού, αφήνοντας τους Τουρκοκύπριους σε ένα καθεστώς χαμένων ευκαιριών. Και αυτό περιγράφει μια πραγματικότητα, την οποία πολλοί, λόγω συμφερόντων, αποφεύγουν να αγγίξουν. Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ τολμά και δεν κρύβεται.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail