Νορβηγοί ψαράδες προβληματισμένοι από την κλιμάκωση των ρωσικών πολεμικών ασκήσεων

Photo: Russian Defense Ministry
Freepen.gr - Με την έναρξη της μεγάλης κλίμακας κοινής στρατιωτικής άσκησης Ρωσίας-Λευκορωσίας Zapad 2021 (Δύση 2021), αρκετοί από τους καλύτερους αλιευτικούς χώρους στη θάλασσα του Μπάρεντς θα κλείσουν από τις 10 Σεπτεμβρίου, αναφέρει η ανακοίνωση προς τους ναυτικούς που εκδόθηκε από το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα. Με έδρα το Μούρμανσκ, η λιμενική διοίκηση για τη βορειοδυτική Ρωσία εκδίδει επίσης παράκτιες προειδοποιήσεις (PRIP), εκτός από την παροχή συντεταγμένων για επικίνδυνες βολές με πυρά του ναυτικού στην ανοικτή θάλασσα.

Οι νέες προειδοποιήσεις για την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν έναν εξαιρετικά πολυάσχολο Αύγουστο με δοκιμές όπλων και πυρών από το ναυτικό πέρα ​​από τη θάλασσα του Μπάρεντς, από το φιόρδ Βαράνγκερ στα δυτικά έως τη Νοβάγια Ζέμλια στα ανατολικά.

"Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι τα τεράστια νερά καταλαμβάνονται για ασκήσεις, αλλά ότι οι ειδοποιήσεις έρχονται πολύ αργά", λέει η Sturla Roald, νομική σύμβουλος της Νορβηγικής Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Αλιευτικών Σκαφών.


"Πιστεύουμε ότι οι ασκήσεις έχουν αυξηθεί τόσο σε έκταση όσο και σε ένταση τα τελευταία χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι τα νορβηγικά σκάφη πρέπει όλο και περισσότερο να διακόπτουν το ψάρεμα και να αποπλέουν από περιοχές πλούσιες σε ψάρια", λέει στον Thomas Nilsen και τον Barents Observer.

Αυτή την εβδομάδα, εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τρεις μεγάλες περιοχές βόρεια της χερσονήσου Κόλα. Η μεγαλύτερη κλειστή ζώνη πηγαίνει δυτικά έως τη θαλάσσια οριακή γραμμή με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Νορβηγίας (ΑΟΖ) βόρεια του φιορδ Varanger.
Η θάλασσα του Μπάρεντς περιέχει μερικούς από τους μεγαλύτερους πόρους ψαριών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του αποθέματος μπακαλιάρου. Η Νορβηγία και η Ρωσία μοιράζονται τους θαλάσσιους πόρους και οι ποσοστώσεις για τα διάφορα είδη διαπραγματεύονται ετησίως από την κοινή αλιευτική Επιτροπή των δύο χωρών. Η ρύθμιση επιτρέπει στα νορβηγικά σκάφη να ψαρεύουν στα ρωσικά ύδατα και αντίστροφα.

Τα αλιεύματα μπακαλιάρου, γλωσσας και καβουριών από τη θάλασσα του Μπάρεντς αξίζουν δισεκατομμύρια και χιλιάδες άνθρωποι απασχολούνται στα σκάφη και στη χερσαία βιομηχανία επεξεργασίας θαλασσινών. Η ποσόστωση του μπακαλιάρου για το 2021 ορίστηκε στους 885.600 τόνους, αυξημένη κατά 20 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος.

Αυξημένες εντάσεις

Η αλιεία, ωστόσο, τώρα αμφισβητείται σοβαρά από την κλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον Ψυχρό Πόλεμο. Το παλιό ρητό "υψηλά βόρεια - χαμηλές εντάσεις" φαίνεται να είναι ένα απόσπασμα από το παρελθόν.

Για τους στρατιωτικούς ηγέτες της Ρωσίας, Μπάρεντς και η Λευκή Θάλασσα δεν είναι μόνο σημαντικές περιοχές άσκησης για τον ταχέως αναπτυσσόμενο αριθμό νέων πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων. Τα τεράστια νερά φιλοξενούν επίσης δοκιμές νέων ναυτικών οπλικών συστημάτων. Ειδικά εκείνα τα όπλα που μπορούν να πετάξουν πολύ, όπως η νέα γενιά πυραύλων κρουζ της θάλασσας, ο υπερηχητικός Tsirkon και ο Kalibr. Το ευρωπαϊκό τμήμα των αρκτικών υδάτων της Ρωσίας προσφέρει μεγάλες ακατοίκητες ακτές.

Περισσότερες μυστικές δοκιμές όπλων περιλαμβάνουν το πυρηνικό υποβρύχιο drone Poseidon και τον πυρηνικό πυραύλο Burevestnik. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από το Barents Observer αυτό το φθινόπωρο, το κλείσιμο μεγάλων περιοχών κοντά στη Novaya Zemlya πιστεύεται ότι συνδέεται με τις δοκιμές του Burevestnik.
 
Ο χρόνος είναι χρήμα

Οι αργοπορημένες ανακοινώσεις των στρατιωτικών αξιωματούχων για το κλείσιμο των υδάτων αναγκάζουν τους ψαράδες να δράσουν γρήγορα. Κανείς δεν θέλει να καταλήξει να πλέει ανάμεσα σε υποβρύχια, τορπίλες, βαρύ πυροβολικό ή να βλέπει πυραύλους κρουζ να πετούν πάνω από το σκάφος.

"Ειδικά όταν τα σκάφη ψαρεύουν στη ρωσική ζώνη, πρέπει να πλέουν σε σημαντικές αποστάσεις", εξηγεί η Sturla Roald. Επίσης, προσθέτει, οι καπετάνιοι πρέπει να «ακολουθούν εκτεταμένες διαδικασίες σε σχέση με την είσοδο και έξοδο από τη ζώνη».

"Τα σκάφη κινδυνεύουν έτσι να χάσουν αρκετές ημέρες αλιείας".

Η Sturla Roald λέει πως η Ρωσία κατά καιρούς επεκτείνει τέτοιες επικίνδυνες περιοχές στη νορβηγική ζώνη.

Από το 2015, ο Ρωσικός Βόρειος Στόλος έχει εκδώσει πολλές φορές προειδοποιήσεις Notice to Airman (NOTAM) στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Νορβηγίας. Αυτό περιλαμβάνει τη δυτική Θάλασσα του Μπάρεντς, τη Νορβηγική Θάλασσα και ακόμη και νότια στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας. Αυτά είναι νέα πρότυπα στις σχέσεις της Μόσχας με τη Νορβηγία. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, πολεμικά πλοία του Βόρειου Στόλου πραγματοποίησαν βολές με πραγματικά πυρά στα εσωτερικά ύδατα, κυρίως βόρεια της χερσονήσου Κόλα και στη Λευκή Θάλασσα.

«Έχουμε θέσει αυτά τα θέματα στις νορβηγικές αρχές σε διάφορες έρευνες τα τελευταία χρόνια», υπογραμμίζει η Sturla Roald.

Επιστολές αποστέλλονται τόσο στις Νορβηγικές Ένοπλες Δυνάμεις όσο και στο Υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας βοήθεια για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται από τον αυξημένο αριθμό στρατιωτικών ασκήσεων της Ρωσίας στη Θάλασσα του Μπάρεντς.

Η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Ine Eriksen Søreide, αυτή την εβδομάδα πέρασε δύο ημέρες συζητώντας τις διασυνοριακές σχέσεις στην παραμεθόρια πόλη Kirkenes, κοντά στη Ρωσία και τη θάλασσα του Μπάρεντς. Ερωτηθείσα από το Barents Observer για τα αυξημένα προβλήματα για τους ψαράδες, η Υπουργός είναι απρόθυμη να απαντήσει στο κάλεσμα να συζητήσει το θέμα με τους Ρώσους.

«Γενικά, από τη νορβηγική πλευρά, έχουμε την επιθυμία να διασφαλίσουμε ότι οι ασκήσεις μπορούν να συνδυαστούν με άλλες δραστηριότητες», είπε.

Τα νερά μπορούν να μοιραστούν μεταξύ στρατιωτικών αναγκών και αλιείας, αλλά στη συνέχεια σε ξεχωριστές περιόδους χωρίς το ένα να εμποδίζει το άλλο.

«Υπάρχουν καλοί λόγοι ασφάλειας για να παραμείνουν κλειστοί οι χώροι, αλλά στη συνέχεια για μικρότερες περιόδους», δήλωσε η Eriksen Søreide. Κατέστησε σαφές ότι λεπτομέρειες για τις τελευταίες εξελίξεις στη θάλασσα του Μπάρεντς δεν έχουν φτάσει στο γραφείο της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail