Σκηνικό σύγκρουσης με τουρκική φρεγάτα στην Κρήτη – Επιχειρεί «εισβολή» στην καρδιά του Αιγαίου - Σε εγρήγορση ο Στόλος

Ούτε καν τα προσχήματα δεν τηρεί πλέον η Άγκυρα. Την ώρα που στην Αθήνα βρίσκεται ο Αρχηγός των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ η φρεγάτα Oruc REIS όχι απλά κινείται προκλητικά στην περιοχή των ερευνών του Nautical Geo κοντά στις ακτές της Κρήτης αλλά προχώρησε και σε παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου. Κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας και του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια. Πέρα από την εντολή στην πρεσβεία για διάβημα διαμαρτυρίας ο Έλληνας ΥΠΕΞ έκανε λόγο για ‘’παντελώς απαράδεκτη ενέργεια’’.

Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά 

Και ενώ το μήνυμα της Συνόδου των Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών του ΝΑΤΟ κάνει λόγο για συνοχή, ασφάλεια και σταθερότητα στους κόλπους της Συμμαχίας ο μόνιμος τα τελευταία χρόνια ταραξίας της περιοχής όχι απλά προκαλεί αλλά για μια ακόμα φορά δοκιμάζει τα όρια της ψυχραιμίας και της αντοχής που δείχνει η Αθήνα. Οι έρευνες του Nautical Geo πραγματοποιούνται λίγα μόλις μίλια από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης. Κι όμως οι γείτονες με την παράνομη antinavtex  υποστηρίζουν ότι πρόκειται για θαλάσσια περιοχή η οποία ανήκει στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα. Ενώ πέρα από την έκδοση ναυτικής οδηγίας προχώρησαν και σε έμπρακτη κίνηση στέλνοντας στην περιοχή την φρεγάτα Oruc Reis η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προχώρησε ακόμα και σε υποδείξεις μέσω ασυρμάτου προς το Nautical Geo να σταματήσει τις έρευνες και να απομακρυνθεί.

Το γεγονός ότι η Τουρκία αποφάσισε να προκαλέσει αμέσως μόλις το Nautical Geo ξεκίνησε τις έρευνες κοντά στην Κρήτη για λογαριασμό της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ σχετικά με τη χάραξη του ενεργειακού αγωγού East Med δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για όσα θα ακολουθήσουν. Όταν δηλαδή το ερευνητικό κινηθεί ανατολικά σύμφωνα με τον σχεδιασμό στη θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου και προς την Κύπρο.

Φυσικά και το Nautical Geo δεν βρίσκεται μόνο του στην περιοχή των ερευνών αφού ο Ελληνικός Στόλος παραμένει σε πλήρη επιφυλακή με Μονάδες επιφανείας πλέον σε κοντινή απόσταση να ελέγχουν πλήρως τις κινήσεις της Τουρκικής φρεγάτας. Άλλωστε τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2020 παραμένουν νωπά με την τεράστια κινητοποίηση του Στόλου στην έξοδο του Τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis. Tις προθέσεις της πάντως και τις διεκδικήσεις της ακόμα και έως τις ακτές της Κρήτης είχε δείξει η Άγκυρα με την παρενόχληση τον περασμένο Απρίλιο του Γαλλικού L’atalante το οποίο εκτελούσε επιστημονικές θαλάσσιες έρευνες νότια του νησιού.

Την ίδια ώρα που οι γείτονες επιχειρούν να ανεβάσουν την ένταση με αφορμή τις έρευνες του Nautical Geo το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εκδίδει και νέες προκλητικές navtex για άσκηση έρευνας και διάσωσης στην ‘’καρδιά’’ του Αιγαίου ενώ κοντά στο Καστελόριζο πλέει και το ερευνητικό Υunu S. Κινήσεις που καταδεικνύουν ότι οι γείτονες έχουν αποφασίσει να αφήσουν πίσω το ‘’ήρεμο καλοκαίρι’’ και να επαναφέρουν τις παράλογες αξιώσεις τους στη λογική της ‘’γαλάζιας πατρίδας’’. Άλλωστε και η εμπρηστική ρητορική των τελευταίων εβδομάδων τόσο από τον Ταγίπ Ερντογάν όσο και από τον υπουργό άμυνας Χουλουσί Ακάρ παραπέμπουν σε διάθεση των γειτόνων να επανέλθουν στη γνωστή τακτική των προκλήσεων.Και φυσικά πάντα στη ‘’φαρέτρα’’ της Άγκυρας υπάρχει πάντα το μεταναστευτικό ειδικά έπειτα από τα γεγονότα στο Αφγανιστάν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail