Τι αμυντική συμφωνία έρχεται μαζί με τις γαλλικές φρεγάτες και κορβέτες

Στο αποψινό δείπνο στο Παρίσι, που θα έχει ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας  Εμανουέλ Μακρόν, στο μενού των συζητήσεων, εκτός των άλλων,   θα βρίσκονται και… οι γαλλικές φρεγάτες, η απόκτηση των οποίων έχει μετατραπεί σε σίριαλ τον τελευταίο χρόνο. Αύριο το πρωί θα βρίσκονται στο Παρίσι και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι ως συναρμόδιοι υπουργοί, πιθανότατα,  θα υπογράψουν τις σχετικές συμφωνίες. 

Από: militaire.gr - Άρθρο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΟΥΤΣΗ

Ως προς το περιεχόμενο  της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας αυτή θα περιέχει στοιχεία με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Δηλαδή στην περίπτωση που η Τουρκία, δημιουργήσει ζητήματα στο Αιγαίο, η Γαλλία θα στηρίξει και αμυντικά, όχι μόνο πολιτικά την Ελλάδα. Πρόκειται για μια συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία πέντε χρόνια, και η ευόδωσή της έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Αθήνα στηρίζει ενεργά το σχέδιο του Παρισιού για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, Ειδικά μάλιστα μετά την συμφωνία ΗΠΑ- Αυστραλίας για την ναυπήγηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων αμερικανικής κατασκευής, που ακύρωσε αντίστοιχη συμφωνία της Αυστραλίας με τη Γαλλία.  Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν  μεθόδευσε παρασκηνιακά τον επονομαζόμενο AUKUS (Αυστραλία-Βρετανία-ΗΠΑ), μια συμφωνία που έκλεισε χωρίς να χρειαστεί καν οι τρεις αυτές χώρες να ενημερώσουν την  ΕΕ!.

Αναμένεται λοιπόν , να κλείσει απόψε στο Παρίσι, η συμφωνία για την προμήθεια από ελληνικής πλευράς, των υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών Belh@rra, στο πλαίσιο ενός συμβολαίου ύψους άνω των τεσσάρων δισ. ευρώ. Ενώ στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν η απόκτηση τεσσάρων φρεγατών, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση καταλήγουν στην απόφαση για παραγγελία τριών γαλλικών φρεγατών.

Μάλιστα,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε: «Ας κάνουμε λίγο υπομονή». Νομίζω ότι καλά έκανε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που επέλεξε να μην επιβεβαιώσει, αλλά και να μην διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες για απόκτηση φρεγατών Belharra. Οι συνομιλίες είναι σε πολύ λεπτή φάση. 

Επισημαίνουμε ότι, τις τελευταίες ημέρες κατατέθηκε ανανεωμένη γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες, με σημαντικές μειώσεις στο κόστος,  αλλά και εμπροσθοβαρή παράδοση των δύο πρώτων μονάδων (άμεση παράδοση), ούτως ώστε,  να μην υπάρχει ανάγκη για ενδιάμεση λύση, ένα ακανθώδες ζήτημα που ήταν ακριβώς στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων.

Συζητήσεις, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, πολιτικά  και διπλωματικά ζητήματα, στον τομέα της άμυνας, είναι σε εξέλιξη στο τρίγωνο ΑΘΗΝΑ- ΠΑΡΙΣΙ- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. 

Είναι επίσης σε εξέλιξη και οι  συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον για την τροποποίηση του πρωτοκόλλου της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), συνομιλίες, που συνδέονται και με  τις διαδικασίες , για την απόκτηση νέων φρεγατών από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, αμερικανικής κατασκευής.  

Για την ελληνοαμερικανική  αμυντική συμφωνία, φαίνεται ότι υπάρχει κάποια εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.  Πάντως η  ισχύουσα, δεν περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής. Μία τελευταία πληροφορία είναι ότι, μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ με την Αυστραλία, για την ναυπήγηση πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, που ακύρωσε την συμφωνία Γαλλίας – Αυστραλίας, η αμερικανική πλευρά, μάλλον, δεν θα έχει αντιρρήσεις,  αν η Ελλάδα, αντί για τις αμερικανικές προτιμήσει τις γαλλικές φρεγάτες. 

Προφανώς οι  παραπάνω συζητήσεις συνδέονται δομικά με την αναταραχή που εξακολουθεί να προκαλεί η Άγκυρα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχει κλιμακώσει τις προκλήσεις του ο Ρ. Ερντογάν,  ιδιαίτερα μετά την «ψυχρολουσία» που φαίνεται ότι έχει υποστεί , όχι μόνο στην Ουάσιγκτον , αλλά και στα διάφορα μέτωπα στα οποία βρίσκεται εκτεθειμένος. Και επιμένει η Τουρκία στην απόκτηση των S-400, από την Ρωσία , αλλά και αναζητά το νέο μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, σε άλλες αγορές μετά την αμερικανική απόρριψη για τα F-35, πιθανόν της Ρωσίας ή ακόμη και της Κίνας. Επιλογές,  που σε κάθε περίπτωση, προκαλούν τη δυσφορία  στην Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail