Γιατί έχει απόλυτη λογική να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια η Αυστραλία

(U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Kelvin Edwards) (Released)
Η είδηση ​​κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα ότι η Αυστραλία, η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει μια νέα συμμαχία που ονομάζεται AUKUS, (Australia-U.K.-U.S). Μεταξύ άλλων, η συμμαχία θα βοηθήσει το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας (RAN) να κατασκευάσει μια ομάδα από τουλάχιστον οκτώ πυρηνικά υποβρύχια επίθεσης (SSN) έως τα τέλη της δεκαετίας του 2030. Ενώ οι συμμαχικοί ηγέτες δεν κατονόμασαν κανένα όνομα, η πρωτοβουλία SSN προορίζεται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας συγκεκριμένης μεγάλης, κυρίαρχης ασιατικής χώρας που λειτουργεί το πιο πολυάριθμο ναυτικό του κόσμου.

James Holmes - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα σκάφη με πυρηνική ενέργεια έχουν απόλυτη λογική για την Αυστραλία, η οποία καταλαμβάνει στρατηγικά εδάφη λίγο έξω από το χείλος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, γνωστά και ως το νότιο τόξο της πρώτης νησιωτικής αλυσίδας της Ασίας. Ένας ανταγωνιστής πρέπει να βρίσκεται σε ταραγμένα νερά λίγο πολύ συνεχώς για να ανταγωνιστεί εκεί με οποιαδήποτε ελπίδα επιτυχίας. Αλλά όπως όλα τα έθνη του Ειρηνικού, η Αυστραλία αντιμετωπίζει την τυραννία της απόστασης. Ο σημερινός στόλος του RAN με πετρελαιοκινούμενα υποβρύχια κλάσης Collins (SSK) μπορεί να εμφανιστεί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά δεν μπορεί να παραμείνει πολύ για περιπολία πριν επιστρέψει στο σπίτι για καύσιμα και γενικότερο ανεφοδιασμό.

Αντίθετα, ο χρόνος στάθμευσης ενός SSN περιορίζεται μόνο από την ικανότητά του να αποθηκεύει τρόφιμα και επαρκή υλικά (στόρια) για να καλύψει τις ανάγκες του πληρώματος. Πριν από μερικά χρόνια, στην πραγματικότητα, μια ομάδα από το Κέντρο Στρατηγικών και Προϋπολογιστικών Αξιολογήσεων με έδρα την Ουάσινγκτον εκτιμούσε ότι ένα SSN που λειτουργούσε από τα λιμάνια της Αυστραλίας θα μπορούσε να κάνει περιπολία 77 ημερών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ενώ ένα SSK θα μπορούσε να αναπτυχθεί για μόλις 11 ημέρες. Με μόλις έξι σκάφη της κατηγορίας Collins, το RAN θα δυσκολευόταν να εναλλάξει τα πλοία αρκετά γρήγορα, ώστε ένα να είναι πάντα στη σκηνή. Ο ρυθμός θα εξαντλούσε τα πληρώματα των υποβρυχίων.

Τα πυρηνικά το αλλάζουν αυτό. Για λόγους σύγκρισης, 77 ημέρες είναι συγκρίσιμες με το πόσο χρόνο περνούν περιπολικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων πυρηνικής ενέργειας από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Αυτό είναι ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Εν ολίγοις, η ναυτική πυρηνική πρόωση παρέχει τη διατήρηση της ισχύος σε μακρινές εκτάσεις, και έτσι ενισχύει την ικανότητα των συμμάχων να αποτρέψουν τη σύγκρουση ή να πολεμήσουν και να κερδίσουν εάν αναγκαστούν. Το AUKUS προμηνύει καλά τον στρατηγικό ανταγωνισμό μεγάλης ισχύος στον Ειρηνικό.

Αλλά η φούσκα για τα SSN της Αυστραλίας αποκρύπτει μερικές ειδήσεις που θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικές - με τον καλό τρόπο - στο εγγύς μέλλον. Η Australian Financial Review αναφέρει (hat tip: Joseph Trevithick, The Drive) ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία SSN κλάσης Virginia από την HMAS Stirling, τη βάση του RAN στο Περθ. Αυτό θα παρείχε στους συμμάχους μια προσωρινή πυρηνική-υποβρύχια ικανότητα κατά μήκος αυτού του χείλους της Νότιας Κινέζικης Θάλασσας, και θα το έκανε χρόνια πριν τα SSNs του RAN φτάσουν στη θάλασσα.

Πιο γρήγορα είναι καλύτερα. Άλλωστε, οι ανώτεροι ηγέτες έχουν πιστέψει ότι μια συγκεκριμένη ασιατική χώρα μπορεί να ενεργήσει εναντίον της Ταϊβάν τα επόμενα χρόνια. Το ίδιο μπορεί να ισχύει για τα ζωτικά σημεία της Θάλασσας της Νότιας Κίνας ή της Ανατολικής Κίνας.

Η βάση των αμερικανικών δυνάμεων στην Αυστραλία είναι μια ιδέα που προωθώ, μόνος μου και με τον συγγραφέα Toshi Yoshihara, για πάνω από μια δεκαετία τώρα. Σκεφτείτε τα πλεονεκτήματα που θα προσφέρει ένα τέτοιο σχέδιο. Ένα, γεωγραφία. Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία είναι μάλλον αραιή κατά μήκος της πρώτης αλυσίδας νησιών νότια της Οκινάουα. Οι σχέσεις με τις Φιλιππίνες κατέστησαν αδύναμες κατά την προεδρία του Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Ενώ η Μανίλα επέλεξε να μην ακυρώσει τη συμφωνία των δυνάμεων επισκεπτών που επιτρέπει στις αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφος των Φιλιππίνων (ή να καταργήσει τη συνθήκη αμοιβαίας άμυνας ΗΠΑ-Φιλιππίνων, όπως απείλησε ο Ντουτέρτε), φαίνεται επίσης αμφίβολο ότι το αρχιπέλαγος θα συνεχίσει να είναι ο μεγαλύτερος στρατιωτικός κόμβος. Κάποτε ήταν.

Είναι δύσκολο να ανταγωνιστείς στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή στο Στενό της Ταϊβάν χωρίς δυνάμεις που βρίσκονται κοντά.

Η Αυστραλία παρέχει ένα μερικό υποκατάστατο των βάσεων των Φιλιππίνων - ένα ανώτερο από ορισμένες απόψεις. Καταλαμβάνει μια γεωγραφική θέση στη ραφή μεταξύ του Ειρηνικού και του Ινδικού ωκεανού. Οι ναυτικές δυνάμεις που εδρεύουν εκεί μπορούν να αιωρούνται μεταξύ των ωκεανών, όπως δικαιολογούν οι περιστάσεις. Τώρα, το Περθ βρίσκεται κατά μήκος της ακτής του Ινδικού Ωκεανού της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις του Δυτικού Ειρηνικού θα είναι πιο δύσκολες για τα SSN από ό,τι θα ήταν για σκάφη με έδρα σε ένα πιο κεντρικό λιμάνι. Ωστόσο, το Περθ επιτρέπει την έτοιμη πρόσβαση στα στενά που λειτουργούν ως πύλες στη θάλασσα της Νότιας Κίνας - Μαλάκα, Λομπόκ και Σούντα - καθώς και στην ίδια τη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η στρατηγική θέση του HMAS Stirling αντιπροσωπεύει μια βελτίωση στο Γκουάμ, ή ακόμα και στην Ιαπωνία, για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στη Νοτιοανατολική Ασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το AUKUS δίνει στη συμμαχική στάση στον Ινδο-Ειρηνικό μια διαφορετική εμφάνιση στο χάρτη. Προς το παρόν, οι αμερικανικές δυνάμεις εδρεύουν στα άκρα του Ινδο-Ειρηνικού, κυρίως στην Ιαπωνία και το Γκουάμ στα ανατολικά και το Μπαχρέιν στα δυτικά. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια οριζόντια, κυρίως ανατολική-δυτική στάση. Αν υποθέσουμε ότι η Καμπέρα συναινεί να φιλοξενήσει υποβρύχια της κατηγορίας Βιρτζίνια, η συμμαχία θα πάρει έναν πιο κάθετο χαρακτήρα, βορρά-νότου. Η εγκατάσταση στην Αυστραλία θα ολοκληρώσει και θα σταθεροποιήσει το μεσαίο τμήμα της συμμαχικής αμυντικής περιμέτρου που εντοπίζεται κατά μήκος της πρώτης νησιωτικής αλυσίδας.

Η διάταξη θα μοιάζει με μια εκτεταμένη έλλειψη που περικλείει την Ανατολική Ασία. 

Και δύο, επιχειρήσεις. Οι πολλαπλασιαστικές βάσεις στο Δυτικό Ειρηνικό συμμορφώνονται με τις επιχειρησιακές έννοιες του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, όπως οι «διανεμημένες θαλάσσιες επιχειρήσεις» και με τις έννοιες του ναυτικού των ΗΠΑ, όπως οι «παράκτιες επιχειρήσεις σε αμφισβητούμενο περιβάλλον». Οι οπλαρχηγοί της θαλάσσιας υπηρεσίας οραματίζονται τη διάσπαση του στόλου σε μια δύναμη που θα αποτελείται από σμήνη φθηνών, μικρών πολεμικών πλοίων και πολεμικών αεροσκαφών και τη χρήση αυτής της δύναμης σε συνεννόηση με τη γεωγραφία για να δυσκολέψουν τα πράγματα σε έναν ανταγωνιστή.

Όσο περισσότεροι ναυτικοί σταθμοί είναι σε θέση να υποστηρίξουν μια κατανεμημένη δύναμη, τόσο το καλύτερο.

Υπάρχουν άμεσα πρακτικά οφέλη από τη συγκέντρωση υποβρυχίων δυνάμεων. Καθώς η υποβρύχια δύναμη του RAN αρχίζει να διαμορφώνεται και καθώς τα SSN των ΗΠΑ αρχίζουν να κάνουν το σπίτι τους στο Περθ, οι ναυτικές δυνάμεις της AUKUS θα έπρεπε να συγχωνεύσουν τους συμμάχους τους σε έναν πολυεθνικό στόλο στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν τα πληρώματα της Αυστραλίας να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν την πυρηνική πρόωση και να τα εξοικειώνουν με τις βρετανικές και αμερικανικές πρακτικές για υποθαλάσσιους πολέμους.

Αλλά, οι ναυτικοί ηγέτες θα έπρεπε να σκεφτούν να σχηματίσουν πληρώματα AUKUS, ανεξάρτητα από τη σημαία που κυματίζει πάνω από το σκάφος. Αυτό θα έδειχνε στις εχθρικές δυνάμεις ότι οι σύμμαχοι έχουν κοινή γραμμή στο παιχνίδι, δηλαδή τη διατήρηση της ελευθερίας της θάλασσας και την αποτροπή των αρπακτικών μεγάλων δυνάμεων. Αυτή είναι η ιδιοφυΐα της ανάπτυξης των αμερικανικών θαλάσσιων F-35 στο πλοίο HMS Queen Elizabeth, του αεροπλανοφόρου του Βασιλικού Ναυτικού που τρέχει επί του παρόντος στις θάλασσες του Δυτικού Ειρηνικού: επιλέξτε μια σύγκρουση με τους Βρετανούς και κι αυτόματα θα βρείτε απέναντι και τις ΗΠΑ.

Η κοινή γραμμή στο παιχνίδι μπορεί να βουτήξει κάτω από τα κύματα. Και θα έπρεπε. Μικρές τακτικές και διοικητικές κινήσεις, όπως η συγχώνευση πληρωμάτων, μπορούν να αποφέρουν σημαντικά πολιτικά οφέλη - οφέλη όπως η απόδειξη μιας συμμαχίας που είναι αδιαίρετη.

Λοιπόν, όλοι χαιρετούν το αρχικό πρόγραμμα SSN του Royal Australian Navy - αλλά ας αρχίσουμε να λειτουργούμε αμέσως ως ομάδα. Ο χρόνος είναι μικρός.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail