Φθαρμένα ελαστικά: Ποιοι κίνδυνοι καιροφυλακτούν;

Όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η οδήγηση με ελαστικά που έχουν φθαρμένο ή καθόλου πέλμα δεν είναι ασφαλής. Οδηγώντας ακόμα και σε στεγνό και καλοσυντηρημένο οδόστρωμα με φθαρμένα ελαστικά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το ατύχημα καιροφυλακτεί.

Από: carandmotor.gr

Οι κίνδυνοι οδηγώντας ένα αυτοκίνητο με φθαρμένα ελαστικά δεν αποτελούν κάποια φήμη αλλά είναι ένα αποδεδειγμένο γεγονός. Το πέλμα των ελαστικών διαθέτει προσεκτικά σχεδιασμένα αυλάκια και κανάλια. Στόχος του είναι να παρέχει πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες, όπως για παράδειγμα στην βροχή ή σε ολισθηρό οδόστρωμα.

Τα φθαρμένα ελαστικά είναι μία από τις κύριες αιτίες ατυχημάτων. Τι τα κάνει όμως τόσο επικίνδυνα για την ασφάλεια μας; Ο “μπούσουλας” που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ακριβώς το πόσο επικίνδυνο είναι να κυκλοφορείτε με τέτοια ελαστικά.

Αύξηση θερμοκρασίας λειτουργίας

Ένας από τους παράγοντες είναι η θερμοκρασία που αναπτύσσουν. Η οδήγηση δημιουργεί τριβή μεταξύ των ελαστικών και του οδοστρώματος με αποτέλεσμα να δημιουργείται θερμότητα. Η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει κλατάρισμα και να χάσετε τον έλεγχο του αυτοκίνητου, ειδικά όταν κινείστε με υψηλές ταχύτητες. Τα υλικά κατασκευής των ελαστικών μπορούν να αντέξουν μεγάλες θερμοκρασίες. Μόλις όμως ξεπεραστεί θα πρέπει να ξέρετε ότι χάνουν τις ιδιότητές τους. Και εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι το πέλμα. Η σωστή σχεδίαση του πέλματος βοηθά στην σωστή ροή του αέρα μέσα από τις αυλακώσεις, με αποτέλεσμα την απαγωγή της θερμότητας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και η θερμοκρασία του ελαστικού θα ξεπεράσει τις προδιαγραφές του.

Υδρολίσθηση

Το φαινόμενο της υδρολίσθησης συμβαίνει όταν ένα λεπτό στρώμα νερού μεσολαβεί μεταξύ του πέλματος του ελαστικού και του οδοστρώματος. Τα σύγχρονα ελαστικά έχουν ειδικά σχεδιασμένες αυλακώσεις και κανάλια αποχέτευσης του νερού, επιτρέποντας την σωστή επαφή του ελαστικού με τον δρόμο. Καθώς τα ελαστικά φθείρονται με τα διανυθέντα χιλιόμετρα και το πέλμα τους γίνεται πιο “ρηχό”, η αντιμετώπιση της υδρολίσθησης δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική. Όσο πιο φθαρμένο είναι το πέλμα, τόσο πιο γρήγορα θα παρουσιαστεί το συγκεκριμένο φαινόμενο με αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου του αυτοκίνητου μας.

Απώλεια πίεσης

Ένα άλλο πρόβλημα που παρουσιάζουν τα φθαρμένα ελαστικά είναι ότι χάνουν πιο εύκολα τον αέρα σε σχέση με τα φρέσκα. Ακόμα και εάν είστε τυπικός και ελέγχεται συχνά τις πιέσεις των ελαστικών σας (κάθε δύο με τρεις εβδομάδες), καλό είναι γνωρίζετε ότι ένα φθαρμένο ελαστικό θα χάσει πιο γρήγορα αέρα και θα αλλοιώσει την σωστή πίεση λειτουργίας. Ένα φθαρμένο ελαστικό με μειωμένη πίεση δεν θα λειτουργήσει πουθενά σωστά (στρίψιμο, φρενάρισμα,κ.α.), και θα σας θέσει σε κίνδυνο.

Κίνδυνος απότομου κλαταρίσματος

Το πέλμα του ελαστικού συμβάλει στην μείωση της πιθανότητας να εκραγεί ένα ελαστικό κατά την οδήγηση. Η ξαφνική απώλεια πίεσης ενός ελαστικού είναι επικίνδυνη με οποιαδήποτε ταχύτητα, ενώ στις υψηλές ταχύτητες μπορεί να αποβεί και μοιραίο. Ένα φρέσκο πέλμα μειώνει αυτές τις πιθανότητες, μιας και μπορεί να αποτρέψει τις συνέπειες από την επαφή με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ή ακόμα και καρφί.

Αυξημένη απόσταση ακινητοποίησης στο βρεγμένο

Υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ του πέλματος των ελαστικών και της απόστασης ακινητοποίησης όταν πιέζετε το πεντάλ του φρένου. Αυτό γίνεται ακόμα πιο αντιληπτό όταν οδηγείτε στο βρεγμένο με φθαρμένα ελαστικά. Με ελαστικά σε καλή κατάσταση είναι σίγουρο ότι θα μπορέσετε να επιβραδύνετε ταχύτερα και με ασφάλεια. Σε αντίθετη περίπτωση, ακόμα και ένα απότομο φρενάρισμα μπορεί να σας οδηγήσει σε ατύχημα.

Νομικές παραβάσεις

Το ελάχιστο νόμιμο βάθος είναι 1,6 χλστ. Παρόλα αυτά, οι ουσιαστικές ιδιότητες για την ασφάλεια απουσιάζουν ήδη πριν από αυτό το όριο. Γι’ αυτό ένα καλοκαιρινό λάστιχο χρειάζεται αντικατάσταση μόλις το βάθος του πέλματος -και όχι ο ώμος του ελαστικού- φτάσει στα 3 χλστ. (καινούριο έχει βάθος 8 έως 9 χλστ.). Λάστιχα με ανομοιόμορφη φθορά τίθενται επίσης υπό αμφισβήτηση και με το ερωτηματικό της αντικατάστασης.

Αύξηση κόστους συντήρησης και επισκευής

Όσο περισσότερο περιμένετε για να αντικαταστήσετε τα φθαρμένα ελαστικά του αυτοκίνητου σας, τόσο αυξάνετε τις πιθανότητες να εμπλακείτε σε κάποιο ατύχημα. Μπορεί να είναι δαπανηρή η αντικατάστασή τους, αλλά να ξέρετε ότι τα καινούρια ελαστικά θα μειώσουν τον κίνδυνο ατυχήματος και κατά συνέπεια το κόστος επισκευής του αυτοκινήτου σε ένα ενδεχόμενο ατύχημα.

Η φθορά του ελαστικού όμως δεν αφορά αποκλειστικά το πέλμα, αλλά και το προφίλ του. Ένα κόψιμο ή εξόγκωμα(βυζί) στο πλαϊνό του ελαστικού να ξέρετε ότι αλλοιώνει τον σκελετό του και κατά συνέπεια την σωστή απόδοσή του. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσετε σε αντικατάστασή του. Τέλος, θα πρέπει να εφαρμόζεται ειδικά προϊόντα συντήρησης στο πλαϊνό του ελαστικού για να διατηρήσει την ελαστικότητά του από την ηλιακή ακτινοβολία κατά τους θερινούς μήνες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail