Ο Ελληνισμός ως δυναμικό στοιχείο της Ελλάδας

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στην έννοια του κοσμοπολιτικού πατριωτισμού*. Ας δούμε μερικά σημαντικά στοιχεία αυτής της εξωστρεφούς και ενοποιητικής για τον Ελληνισμό αντίληψης.

Του Στέλιου Φενέκου
υποναυάρχου ε.α. - προέδρου Κοινωνίας Αξιών
 
Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, περισσότεροι από 5.000.000 πολίτες ελληνικής καταγωγής ζουν εκτός των Ελλάδος, διασπαρμένοι σε 140 χώρες της υφηλίου.

Αν αναλογισθούμε επίσης ότι οι νέοι που έφυγαν κατά την περίοδο της κρίσης και εργάζονται σήμερα στο εξωτερικό είναι περίπου 400.000, και ότι κάθε χρόνο 10.000 περίπου νέοι πηγαίνουν για σπουδές σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εσωστρεφής, περιχαρακωμένη και χωρίς λειτουργική σύνδεση με όλο αυτό το δυναμικό στοιχείο του Ελληνισμού, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Ο “κοσμοπολιτικός πατριωτισμός” συνεπώς, βασίζεται στην αναγκαιότητα για διεύρυνση της εξωστρέφειας της χώρας, της ανταγωνιστικότητάς της και της ενεργητικής παρουσίας της στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, με όρους ισοτιμίας, αλλά και ανταγωνιστικά στο παγκοσμιοποιημένο διεθνές περιβάλλον, διατηρώντας ταυτόχρονα την λειτουργική σύνδεση με όλο το Ελληνικό δυναμικό στοιχείο εκτός της χώρας.

Παράλληλα όμως θα πρέπει να διαφυλάξει τον σκληρό πυρήνα εθνικής κυριαρχίας, που πρέπει να προστατεύει τη πατρίδα μας, τους πολίτες της, την Δημοκρατία, τα Συνταγματικά δικαιώματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις πολιτιστικές και πνευματικές αξίες που κληρονομήσαμε, και τον πολιτισμό μας.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Η επιλογή του πρωθυπουργού να εμπιστευθεί τα καθήκοντα του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας σε ένα αποδεδειγμένα καταξιωμένο Ελληνοκύπριο, (ο οποίος θήτευσε με μεγάλη επιτυχία ως επίτροπος στην ΕΕ, ανέλαβε αποτελεσματικά πρωτοβουλίες και δημιούργησε σημαντικές δομές της ΕΕ στα ζητήματα πολιτικής προστασίας), κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση, του πατριωτικού κοσμοπολιτισμού.

Στην λειτουργική, ενεργητική αξιοποίηση όλου του Ελληνισμού.

Οι αιτιάσεις, που επικεντρώνονται κυρίως στο εάν έχει την Ελληνική υπηκοότητα ή εάν την πάρει τώρα, είναι άνευ ουσίας, από την στιγμή που την αποκτήσει και καλύψει τις απαιτήσεις του Συντάγματος (όπως είχε γίνει και με άλλους Ελληνοκύπριους στο παρελθόν, ιδιαίτερα μάλιστα επιτυχημένους πολιτικά - Σ 4.4: «Mόνο Έλληνες πολίτες είναι δεκτοί σε όλες τις δημόσιες λειτουργίες, εκτός από τις εξαιρέσεις που εισάγονται με ειδικούς νόμους»).

Και η κίνηση αυτή η οποία είναι ιδιαίτερα συμβολική για την ενοποίηση και αξιοποίηση του Ελληνισμού, δίνει ελπίδα και δυνατότητα σε κάθε Έλληνα του εξωτερικού που θέλει και έχει τις ικανότητες, να συνεισφέρει στην Ελλάδα και να αναλάβει δημόσιες θέσεις ευθύνης. 

Διευρύνει ταυτόχρονα τους ανθρώπινους πόρους της χώρας ως κέντρου του Ελληνισμού και μεγαλώνει την Ελλάδα, δείχνοντας και τους άρρηκτους δεσμούς μας με την Κύπρο.

Και φυσικά οι συμπληρωματικές ικανότητες του κ. Στυλιανίδη (ως πολιτικού που γνωρίζει όλες τις Ευρωπαϊκές διαδικασίες για την πλήρη αξιοποίηση των πόρων και των δυνατοτήτων της ΕΕ προς όφελος της χώρας μας και τους μηχανισμούς χρηματοδότησης κρίσιμων υποδομών) με τις διοικητικές ικανότητες και τις στρατηγικές και ιδιαίτερα επιχειρησιακές ικανότητες οργάνωσης ελέγχου και συντονισμού του Αντιπτέραρχου ε.α. Ε. Τουρνά, δημιουργούν μία εξαιρετική συνθετική δυνατότητα στο υψηλότερο επίπεδο, για να τεθούν αποτελεσματικές δομικές και οργανωτικές βάσεις για την Πολιτική Προστασία στην χώρα μας, οι απαιτήσεις της οποίας αυξάνονται δραματικά.

---

* (https://www.facebook.com/stelios.fenekos/posts/1634703959906392)
(https://koinoniaaxion.gr/2018/03/02/τα-βασικα-σημεια-τησ-ομιλιασ-του-προεδ/)

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail