Οι καταστροφές στο Κάστρο της Αμμοχώστου ενώπιον της ΕΕ

Με παρέμβαση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D), καταγγέλλει την κατάρρευση μέρους του ιστορικού Κάστρου της Αμμοχώστου στο κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιτακτική ανάγκη για συνέχιση της επιδιόρθωσης και συντήρησής του καθώς και για τήρηση των όρων παροχής των ευρωπαϊκών κονδυλίων στα κατεχόμενα.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης επισημαίνει στην Επιτροπή τα εξής:

«Βάσει δημοσιεύματος της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Kıbrıs" (7.09.21) και σχετικής πληροφόρησης, το εμβληματικό Κάστρο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο (γνωστό και ως «Κάστρο του Οθέλλου») παρουσιάζει σοβαρές ζημιές, ιδιαίτερα στην πλευρά του προς την θάλασσα, όπου πρέπει επειγόντως να γίνουν επιδιορθώσεις, ενώ ολόκληρο το κτίριο του Κάστρου κατεδαφίζεται καθημερινά παραμελημένο. Εκτός από τα ερείπια από το ίδιο το Κάστρο, ο πυθμένας του τείχους του Κάστρου έχει μετατραπεί σε αποθήκη, διάφορα πλοία περιμένουν επισκευή ή έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ πολλά παλιοσίδερα στοιβάζονται στο κάτω μέρος του Κάστρου. Επίσης, στην μια από τις δύο κύριες εισόδους του, υπάρχουν ίχνη βανδαλισμών». 

Επιπλέον, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής επισημαίνει στην Επιτροπή ότι «μέρος του Κάστρου αποκαταστάθηκε με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών [UNDP] αλλά οι εργασίες αποκατάστασης έχουν σταματήσει».

Επισημαίνεται ότι κατόπιν έντονων παραστάσεων και καταγγελιών του Κύπριου Ευρωβουλευτή για ελλιπή εποπτεία και τήρηση των όρων διαχείρισης της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς τα κατεχόμενα (τόσο εκ μέρους του παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λειτουργεί στα κατεχόμενα όσο και άλλων αρμόδιων τεχνικών θεσμών), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πιλοτικό πρόγραμμα για παροχή συνεχόμενης βασικής φροντίδας, συντήρησης και προστασίας μνημείων στα κατεχόμενα. 

Προς τούτο, στην παρέμβαση του ο κ. Μαυρίδης καλεί την Επιτροπή να παραθέσει το έργο αυτού του Προγράμματος Προστασίας και Αποκατάστασης Μνημείων στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο είχε εξαγγελθεί τον Δεκέμβριο 2020 και περιλαμβάνει μνημεία που έγιναν στόχοι βανδαλισμών και καταστροφών μετά και την αποκατάστασή τους μέσω Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. 

Τέλος, ο κ. Μαυρίδης ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες της Επιτροπής με σκοπό να διασφαλιστεί η άμεση προστασία και η συνέχιση των εργασιών συντήρησης του συγκεκριμένου ιστορικού Κάστρου της Αμμοχώστου, οι οποίες είχαν διακοπεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail