Αντιστράτηγος προειδοποιεί: Μεγάλη προσοχή στην Τουρκία μέχρι να έρθουν τα νέα πλοία

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε με τη Γαλλία για την ενίσχυση του Π.Ν. με πλοία επιφανείας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αμυντική θωράκιση της χώρας τη στιγμή που συνοδεύεται από ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Το θετικό της τουρκικής προκλητικότητας είναι ότι μας αφύπνισε και αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε απόψεις που διατύπωναν ακόμα και βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου όπως:

Λάμπρος Τζούμης (αντιστράτηγος ε.α.)

«Να προχωρήσουμε σε περικοπή των αμυντικών δαπανών και να το ρισκάρουμε με την Τουρκία».
Να επισημανθούν όμως τα εξής: 

- Εφ΄ όσον αποφασίσαμε για την υλοποίηση ενός μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος για το Π.Ν. σε συνδυασμό με αυτό για την Π.Α. με την αναβάθμιση των F-16 και την προμήθεια των Rafale απαιτείται αλλαγή στρατηγικής και επικρατούσας νοοτροπίας. 

- Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί σε όλους τους τόνους στην Τουρκία είναι ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι σε εθνικές υποχωρήσεις και αν απαιτηθεί θα τα χρησιμοποιήσουμε.

- Να διευκρινισθεί ότι η ρήτρα αμυντικής συνδρομής δεν προϋποθέτει ότι Γάλλοι στρατιώτες θα αναλάβουν την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και θα πολεμήσουν αντί για μας, αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής άλλων επιχειρησιακών δυνατοτήτων, όπως στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού πολέμου, πληροφοριακών επιχειρήσεων, κ.λπ. 

- Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ο χρόνος απόκτησης των νέων πλοίων και τυχόν εκβιαστικές εξελίξεις από πλευράς Τουρκίας που μπορεί να υπάρξουν μέχρι τότε. 


- Το μήνυμα του Ναυάρχου Κουντουριώτη το Δεκέμβριο του 1912: «Πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησιν της νίκης εναντίον του εχθρού», πρέπει να αποτελεί το φάρο της ελληνικής στρατηγικής απέναντι στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail