Έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών στην αγορά!

Ασφυξία στην αγορά - Aύξηση πάνω από 90% τον Αύγουστο, ενώ πάνω από 100% αυξήθηκαν οι απλήρωτες συναλλαγματικές

Από: sofokleousin.gr

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν τον Αύγουστο και τον Ιούλιο οι ακάλυπτες επιταγές στην αγορά, όπως επίσης και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του «Τειρεσία».

Το «μπουμ» των ακάλυπτων επιταγών και συναλλαγματικών καταγράφεται αμέσως μετά τη λήξη των μέτρων «παγώματος» της εμφάνισης των επιταγών τις τράπεζες που άρχισε να λήγει σταδιακά από τον Ιούλιο, για τους πληττόμενους επαγγελματίες.

Τα στοιχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ απεικονίζουν τις συνθήκες ασφυξίας που επικρατούν στην αγορά, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου και ειδικά των μικρομεσαίων, που είχαν καταγραφεί έγκαιρα, καθώς εξέφραζαν τους φόβους για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Αν προστεθούν και τα χρέη από φόρους, εισφορές και δάνεια η κατάσταση είναι δραματική και όλοι φοβούνται έναν δύσκολο χειμώνα.

Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν και όπως τονίζουν, η συνέχεια θα είναι δυσκολότερη, καθώς θα αρχίσουν να «σκάνε» και άλλες επιταγές στους επόμενους μήνες.

Η τελευταία αναστολή πληρωμής των επιταγών για 60 ημέρες ίσχυσε για επιταγές και γραμμάτια με ημερομηνία πληρωμής από 1.5.2021 μέχρι 31.5.2021. Το τελευταίο δίμηνο της αναστολής έληξε στις 31 Ιουλίου, οπότε οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές σφραγίζονται και αναγγέλλονται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
Τα νέα φέσια στην αγορά

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ οι ακάλυπτες επιταγές τον Αύγουστο ανήλθαν σε 546 τεμάχια και η συνολική τους αξίας ήταν 6,34 εκατ. ευρώ.
Τον προηγούμενο μήνα, τον Ιούλιο του 2021, είχαν σφραγιστεί 286 επιταγές, συνολικής αξίας 3,82 εκατ. ευρώ.

Καταγράφεται δηλαδή σε μηναία βάση, αύξηση κατά 90,9% στον αριθμό των ακάλυπτων επιταγών, ενώ με βάση τη συνολική τους αξία η αύξηση ανέρχεται σε 66,3%.

Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν τον περασμένο Αύγουστο σε 1.765 τεμάχια συνολικής αξίας 2,14 εκατ. ευρώ, από 858 τεμάχια τον Ιούλιο του 2021, συνολικής αξίας 1,14 εκατ. ευρώ.

Συγκριτικά με τον Ιούλιο, οι απλήρωτης συναλλαγματικές τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 105,7% με βάση τον αριθμό τους και κατά 86,9% με βάση της αξία τους.

Σύμφωνα με το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της Τειρεσίας ΑΕ οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021 σε 1.939 τεμάχια αξίας 23,02 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 9,75% στον αριθμό των τεμαχίων και αύξηση 27,4% στην αξία των σφραγισμένων επιταγών.

Αντίστοιχα, οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021 σε 6.071 τεμάχια, συνολικής αξίας 9,68 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 1,23% στον αριθμό, αλλά αύξηση 5,71% στην αξία.
 
 epitages
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail