Γιατί οι Αυστραλοί αποκτούν πυρηνικά υποβρύχια;

defence.gov.au
Στην επιχειρησιακή σχεδίαση το πρώτο που μαθαίνεις είναι ο υπολογισμός του τόπου-χρόνου. Οπότε τα πυρηνικά υποβρύχια κάνουν απόλυτη αίσθηση για την Αυστραλία, η οποία καταλαμβάνει στρατηγική θέση λίγο έξω από το χείλος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, γνωστή και ως το νότιο τόξο της πρώτης νησιωτικής αλυσίδας της Ασίας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν θέλεις να γίνεις ανταγωνιστής πρέπει να βρίσκεσαι σε ταραγμένα νερά συνεχώς, όπως λέμε οι ναυτικοί, για να ανταγωνιστείς τοπικά με οποιαδήποτε ελπίδα επιτυχίας.

Του Δημήτρη Τσαϊλά - υποναυάρχου ε.α.

Αλλά όπως όλα τα έθνη του Ειρηνικού, μη βοηθούσης της γεωγραφίας η Αυστραλία αντιμετωπίζει την τυραννία της απόστασης. Ο τρέχων στολίσκος των Collins -class diesel -electric subs (SSK) του Βασιλικού Αυστραλιανού Ναυτικού μπορεί να εμφανιστεί στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά δεν μπορεί να παραμείνει για επιχειρήσεις στο περίπλοκο νησιωτικό σύμπλεγμα για πολύ πριν επιστρέψει στη βάση για καύσιμα και ανεφοδιασμό.

Αντίθετα, ο χρόνος επιχειρήσεων περιορίζεται μόνο από την ικανότητά του να αποθηκεύει τρόφιμα επαρκή για την κάλυψη των αναγκών του πληρώματος. Και για να γίνουμε πιο σαφής εκτιμάται ότι ένα πυρηνικό υποβρύχιο που επιχειρεί από τα λιμάνια της Αυστραλίας θα μπορούσε να κάνει μια περιπολία 77 ημερών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ενώ ένα συμβατικό θα μπορούσε να επιχειρεί μόλις 11 ημέρες. Με μόλις έξι συμβατικά σκάφη της κατηγορίας Collins, οι Αυστραλοί θα δυσκολευόταν να αντικαταστήσουν τα πλοία αρκετά γρήγορα, ώστε ένα να είναι πάντα στο θέατρο των επιχειρήσεων.

Η απόκτηση των πυρηνικών υποβρυχίων αλλάζουν το επιχειρησιακό περιβάλλον. Για λόγους σύγκρισης, 77 ημέρες είναι συγκρίσιμες με το χρόνο που περνούν τα πυρηνικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Αυτό είναι ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Εν ολίγοις, η ναυτική πυρηνική πρόωση παρέχει τη διατήρηση της ισχύος σε μακρινές εκτάσεις και, επομένως, ενισχύει την ικανότητα των συμμάχων να αποτρέψουν τη σύγκρουση ή να πολεμήσουν και να κερδίσουν εάν αναγκαστούν να παραμείνουν.

Συμπερασματικά η συμμαχία AUKUS προμηνύει τον στρατηγικό ανταγωνισμό μεγάλης ισχύος στον Ειρηνικό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail