Η Τουρκία φέρεται να στέλνει Αφγανούς μαχητές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ - Τι ετοιμάζει;

Freepen.gr - Η Τουρκία ενδέχεται να βρίσκεται στη διαδικασία αποστολής Αφγανών μαχητών στο αμφισβητούμενο έδαφος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε χθες η προτεσταντική μη κερδοσκοπική εταιρεία International Christian Concern - ICC.

Το ICC έκανε τον ισχυρισμό του μετά από μια δήλωση του μη αναγνωρισμένου υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, ο οποίος προειδοποίησε πως η Τουρκία αναπτύσσει τους μαχητές στο έδαφος όπου υποστηρίζει τις αξιώσεις του συμμάχου της, Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή.

«Στα κατεχόμενα τμήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπάρχουν ήδη πολλές διεθνείς τρομοκρατικές ομάδες που ελέγχονται από την Τουρκία και είναι εκτός ελέγχου του Αζερμπαϊτζάν. Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία ενισχύει τη θέση της στο Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Ντέιβιντ Μπαμπαγιάν στην αρμενική εφημερίδα news.am.

Το Αρτσάχ είναι το αρμενικό όνομα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η Δημοκρατία του Αρτσάχ είναι μια χώρα που δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενίας.

"Αφού ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μερικοί από τους μαχητές της Αλ Κάιντα αναπτύχθηκαν αμέσως στα εδάφη της Δημοκρατίας του Αρτσάχ [τώρα] που έχουν καταληφθεί από το Αζερμπαϊτζάν", δήλωσε ο Μπαμπαγιάν στο news.am σε συνέντευξή του στις 30 Αυγούστου ενώ κατηγόρησε την Τουρκία για την ανάπτυξη αυτών των μαχητών ως τρόπος άσκησης πίεσης στο Αζερμπαϊτζάν.

Δεν είναι σαφές σε ποια στοιχεία βασίστηκε ο Μπαμπαγιάν για να διατυπώσει τον ισχυρισμό του για μεταφορά Αφγανών μαχητών στην περιοχή. Η Τουρκία έχει επιδιώξει έναν περιορισμένο ρόλο στην εξασφάλιση του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα.

Κατά τη διάρκεια του περυσινού πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Τουρκία αναφέρθηκε ευρέως ότι έχει αναπτύξει Σύριους μισθοφόρους για να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν εν μέσω του πολέμου 44 ημερών εναντίον της Αρμενίας. Η σύγκρουση ολοκληρώθηκε με εκεχειρία ρωσικής διαμεσολάβησης που επέτρεψε στο Αζερμπαϊτζάν να διατηρήσει τμήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τοποθέτησε Ρώσους ειρηνευτές στην περιοχή.

Η ειρήνη ήταν τεταμένη, λόγω των συμπλοκών στα σύνορα που η Αρμενία και η Ρωσία κατηγορούν το Αζερμπαϊτζάν για υποκίνηση. Το Μπακού αρνείται τις κατηγορίες και ώθησε τη Ρωσία να παρακολουθεί καλύτερα τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες και συμφιλίωση με την Αρμενία με την οποία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις. Την Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του «δεν είναι κλειστή για συνομιλίες» με την Αρμενία εάν κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν από την πλευρά του δήλωσε ότι βλέπει την πιθανότητα ομαλοποίησης, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας δήλωσε ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών συνεχίζονται μόνο σε πολυμερή μορφή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail