Η κλιματική αλλαγή είναι πολλαπλασιαστής εθνικών απειλών

geralt / pixabay
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια βόμβα η οποία μας έχει παγιδεύσει, απειλώντας να ανατινάξει ένα σπίτι. Μάλλον, είναι οι εκατομμύρια τερμίτες, σε όλα τα σπίτια, που προκαλούν επιμέρους μικρές επιπτώσεις δύσκολα ορατές, αλλά η συλλογική επίδραση τους είναι δυνητικά εξίσου καταστροφική. Λόγω του πολύπλοκου χαρακτήρα αυτών των απειλών, η κλιματική αλλαγή δεν αντιμετωπίζεται απόλυτα με τα συμβατικά πρότυπα ασφάλειας με σκοπό, τον μετριασμό ή την εξουδετέρωση του κινδύνου. 

Του Δημήτρη Τσαϊλά - υποναυάρχου ε.α.

Αυτό συνεπάγεται ότι η παραδοσιακή εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση των απειλών ασφάλειας θα πρέπει να ενισχυθεί με μια πιο περιεκτική προσέγγιση για τον σχεδιασμό των απειλών για την εθνική ασφάλεια και τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας που έχουν επιφορτιστεί να τις αντιμετωπίσουν.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ασφάλεια μέσω ενός ιλιγγιώδους ντόμινο καταστάσεων. Επηρεάζει την πρόσβαση στο νερό, τα τρόφιμα και την ενέργεια. Καθένα από αυτά τα αγαθά συνδέεται με τον κίνδυνο σύγκρουσης και την εθνική ασφάλεια μέσω διαφορετικών διαύλων, καθώς και τα πρωτόκολλα μετάδοσης των μολυσματικών ασθενειών, τη συχνότητα και το μέγεθος των ανθρωπιστικών κρίσεων και τα κύματα μετανάστευσης των ανθρώπων. 

Ήδη, η κλιματική αλλαγή έχει ενισχύσει την εσωστρέφεια των κρατών στη διαχείριση διασυνοριακών πόρων, όπως γλυκού νερού και αλιείας, και μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ των κρατών, ο οποίος μπορεί να επιταχύνει τις ένοπλες συγκρούσεις. Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει επίσης άμεσα τις οικονομίες σε όλο το φάσμα των επιπέδων ανάπτυξης. 

Αντιλαμβανόμενος της κρισιμότητας της αποστολής νέου Υπουργείου Πολιτικής Ασφαλείας ελπίζω να παρακαμφθούν οι ιδεοληψίες και να επιδειχθεί εθνική συναίνεση και εγρήγορση όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail