Η Τουρκία στράβωσε με τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι οι στρατιωτικές της επεμβάσεις απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια

Freepen.gr -
Η Τουρκία απέρριψε την Παρασκευή τις δηλώσεις του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου την προηγούμενη ημέρα, οι οποίες είχαν καλέσει την Τουρκία να σταματήσει τις «προκλήσεις της στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή».

Οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών κατηγορούν την Τουρκία ότι οι πρόσφατες στρατιωτικές επεμβάσεις της Άγκυρας στο Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία «απειλούν» την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Οι Άραβες αξιωματούχοι καταδίκασαν «τις τουρκικές επεμβάσεις στη Λιβύη» καθώς και την «επίθεση της Τουρκίας στο συριακό έδαφος», υποστηρίζοντας πως παραβιάζουν «τις αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Κατά συνέπεια, οι αξιωματούχοι κάλεσαν την Τουρκία να τερματίσει αυτές τις επεμβάσεις και εξέδωσαν ψηφίσματα για το σκοπό αυτό.

Η Άγκυρα απάντησε αμέσως με κυβερνητικό δελτίο Τύπου στο οποίο απέρριψε «εντελώς» τα «αβάσιμα ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν εναντίον της Τουρκίας».

«Είναι γνωστό ότι ορισμένα στελέχη των μελών του Αραβικού Συνδέσμου που είναι εναντίον της Τουρκίας για συγκάλυψη των φιλοδοξιών και των ατζέντων τους δεν έχουν απήχηση στους φίλους και αδελφούς Αραβικούς λαούς», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Η επιμονή σε αυτήν την στάση από την οποία κανείς δεν ωφελείται, δεν είναι επίσης συμβατή με τα πρόσφατα θετικά βήματα που έγιναν στην περιοχή» υποστηρίζει η Αγκυρα και συνεχίζει:

«Στην πραγματικότητα, φαίνεται επίσης ότι ορισμένα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου έχουν αντιταχθεί ή διατυπώσει επιφυλάξεις για αυτά τα ψηφίσματα γνωστής σκόπιμης φύσης».

Η Τουρκία ισχυρίστηκε επίσης ότι οι παρεμβάσεις της, εκτός από προκλήσεις που απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα, υιοθετεί μια "αποφασιστική και βασική προσέγγιση" στην εξωτερική της πολιτική και "έρχεται πρώτη μεταξύ των χωρών που καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για τη διατήρηση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των αραβικών χωρών".

«Το να καταστήσουμε τον αγώνα της Τουρκίας ενάντια στις απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας και των συμφερόντων της στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου σε ένα θέμα για κριτική στα ψηφίσματα του Αραβικού Συνδέσμου είναι απαράδεκτο και δεν έχει κανένα νόημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 
 
* πληροφορίες Ahval
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail