Ο Ερντογάν κατεβάζει το όριο εισόδου στη Βουλή για να σώσει το συνεταιράκι του!

Freepen.gr - Ο Ντεβλέτ Μπαχτσέλι, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), δήλωσε ότι η κυβερνητική Λαϊκή Συμμαχία στην οποία ανήκει το κόμμα του επιβεβαίωσε την απόφασή της να μειώσει το εκλογικό όριο στην Τουρκία στο επτά τοις εκατό, ανέφερε την Τετάρτη η εφημερίδα Sabah.

«Είναι μια άσκοπη σπατάλη εργασίας για να συζητήσουμε αν το εκλογικό όριο θα είναι πέντε ή επτά τοις εκατό», δήλωσε ο Μπαχτσέλι. «Ο Πρόεδρός μας ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ότι το όριο θα είναι επτά τοις εκατό, θέτοντας τέλος στην αναζήτηση και τις προσπάθειες και επιβεβαιώνοντας την απόφαση της Λαϊκής Συμμαχίας».

Κατά τη διάρκεια της πτήσης του από την επίσκεψή του στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη την Κυριακή, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι το κυβερνών κόμμα του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ασυνήθιστα υψηλού εκλογικού κατώτατου ορίου 10 τοις εκατό στο υψηλό ακόμα επτά τοις εκατό.

Νωρίτερα τον Αύγουστο, ο φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος Abdülkadir Selvi είχε γράψει ότι τα δύο κόμματα είχαν καταλήξει σε συμφωνία στο πέντε τοις εκατό.

Η κυβερνητική συμμαχία έχει συμφωνήσει για την αναθεώρηση του εκλογικού συστήματος εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά οι λεπτομέρειες των εκλογικών περιφερειών και το κατώτατο όριο παραμένουν αμφισβητούμενες μέχρι σήμερα.

Επί του παρόντος, τα κόμματα πρέπει να κερδίσουν τουλάχιστον το 10 % των ψήφων σε εθνικό επίπεδο για να μπουν στο κοινοβούλιο.

Το γιατί χαμηλώνει το όριο εισόδου στη Βουλή το εξηγεί δημοσκόπηση της Metropoll τον Αύγουστο που έδειξε ότι το MHP κινείται στο 8,9 % ενώ τον Ιούλιο βρισκόταν στο 5,5%. Στις εκλογές του 2018 είχε αποσπάσει το 11,10% των ψήφων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail